Европа е пред своето ново начало

1399538683_sankt-peterburg-8

Независимо какъв ще бъде изходът от референдума за излизане на Великобритания от ЕС, едно е сигурно – Европа вече никога няма да бъде същата, а Европейският съюз се разпада в сегашния си вид.

hr-hristovaВсъщност, наистина няма никакво значение с колко процента се е „обърнал“ резултатът след убийството на депутатката Джо Кокс и след преброяването на бюлетините, които ще пристигнат по пощата. В Австрия от всички фалшифицирани гласове бяха нужни само 31 000 в повече, за да бъде наложен за президент зеленият кандидат на евростатуквото Александер ван дер Белен срещу Норберт Хофер, поискал освобождаване от идеологическите и икономическите догми на ЕС. В Италия обаче този номер не мина и преди броени дни евроскептичната Вирджиния Раджи застана начело като кмет на древния и новия Рим, а нейната съпартийка от „Пет звезди“ Киара Апендино оглави Торино. Неотдавна всички партии на статуквото във Франция трябваше да се обединят, за да успеят да спрат възхода на Националния фронт на Марин Льо Пен на местните избори през декември миналата година. Алтернатива за Германия начело с Фрауке Петри обедини най-образованата част от населението и привържениците й растат с всеки изминал ден след големия пробив на местните избори през май.

Примерите са много и са навсякъде. И само слепият не би ги видял.

Европа е разполовена и този процес не може да бъде овладян с ожесточената битка за няколкопроцентна победа и с нейното последвало тиражиране в задъханата надпревара на официозните медии. Всичко това работи до време. Идва един момент, в който зародилите се в колективния организъм естествени и неизбежни процеси ще предизвикат качествено нов скок в еволюционно-революционното развитие. Винаги става така.

И то вече се случва в реално време, а всички ние сме свидетели не просто на рухването на стария порядък, но и на конструирането на новия ред на бъдеща Европа.

Много от нас все още са фиксирани именно върху зрелищното рухване и краха на Системата, която изчерпа своите исторически и цивилизационни възможности. Но вече не са малко и европейските визионери, които умеят да гледат в бъдещето, чертаят новите посоки и имат представа накъде ще поемем, след като историческият момент за това наистина настъпи. Бъде ли направен първият безусловен пробив срещу евроатлантическото статукво, това ще повлече след себе си страните от целия континент.

2016-06-22_150841

Затова бюрократите в Европа днес са уплашени. Техният корумпиран и самодостатъчен свят се пропука. Брюкселските лаборатории вече не могат да произвеждат с предишната ефективност розовите очила на опиянението, с което държаха в подчинение свободата и суверенитета на европейските народи. Нещо повече. Самото ядро на сегашно статукво се фрагментира отвътре. Чуват се гласовете на разума, предупреждаващи, че картонената кутия ЕС е пред своя разпад и доизживява последните си години.

Сигналите за метаморфозите в преориентиращото се статукво валят от всички посоки.

Изненадващо и необяснимо преди десетина дни германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска процъфтяваща Европа, „обединена в икономическа зона от Лисабон до Владивосток“. След нея германският външен министър Щайнмайер се осмели да се противопостави на струпването на нови натовски войски на границата с Русия и нарече военната мисия са сплашване на Русия „агресивен вой“, предизвиквайки недоумение и объркване в Алианса. Бившият френски президент Никола Саркози и италианският премиер Матео Ренци отидоха на крака на Международния икономически форум в Санкт Петербург, където Ренци заяви в прав текст пред Путин: Това е логиката на мостовете, а не на стените“. Но не само. Не кой да е, а Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изненадващо пристигна в Санкт Петербург, където заяви пред медиите и пред руския президент Владимир Путин: “Има хора, на които им харесва идеята да съм тук и такива, на които не им харесва. На мнение съм, че ние трябва да говорим СЪС Русия. За някои това може да е радикална идея, за мен е проява на разум“. На форума Юнкер и Путин се обединиха около идеята, че Русия и ЕС трябва да възобновят отношенията си. Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви преди два дни, че е необходимо да започне  поетапно сваляне на санкциите срещу Русия. И за да сме честни – българският премиер Бойко Борисов също се осмели, макар и от страх, да се противопостави на безумната идея за създаване на регионален Черноморски флот от Турция, Румъния, Украйна и България срещу „заплахата“ от Русия. Швейцария пък официално обяви, че се отказва окончателно от членство в ЕС.

Наскоро Грийнпийс публикува скандалните разкрития за секретното споразумение TTIP между ЕС и САЩ, което ще лиши безвъзвратно европейските държави от национален суверенитет и ще ги предаде в ръцете на американските и наднационалните корпорации. Поробващите клаузи и многохилядните протести в Европа са системно пренебрегвани от всички правителства в ЕС и от обслужващите ги национални медии, но Трансатлантическото споразумение вече е безвъзвратно компрометирано и няма да бъде подписано в този си вид и в рамките на мандата на Обама, каквато беше целта. А много е вероятно и въобще да не бъде подписано.

Но тук не става въпрос просто за отношенията между ЕС и Русия. Не! Не е само този акцентът.

Смисълът е, че атлантическата ориентация на Европа я раздели и противопостави отвътре. Некомпетентният и слугински евроелит, както и васалното положение на ЕС спрямо световната американска хегемония, разкъсаха Стария континент отвътре на няколко нива: на бедни и богати, на изток и запад, на север и юг, на Европа и Русия. Цели държави, като Гърция и Украйна, бяха пожертвани и хвърлени в пропастта на хаоса и разорението. За все повече европейци стана ясно, че Европа е заложник на интересите на САЩ за безусловна планетарна доминация. Държавните глави и управляващите елити се оказаха монтирани, безгласни кукли на конци, слуги на чужди интереси, безродни предатели на отечествата си.

Народите започнаха да виждат всичко това.

И управляващите елити разбраха, че народите вече го виждат.

Системата е напълно изчерпана.

И само въпрос на време е тя да се срути. Време, което е необходимо, за да се изграждат активно новите основи на бъдещето, към което ще поемем всички ние. Виктор Орбан е не само символът, но и реалното начало на този процес.

Днес трябва да мислим за това, а не да гледаме с опиянение и разрушителен възторг, като странични наблюдатели, краха на историята. Сигурно е, че това около нас се срутва. Но ние трябва да запретнем ръкави и да започнем да изграждаме основите – нашите, българските основи, на общото ни бъдеще, което принадлежи и на нашите деца – за да не бъдем отново беден, глупав и разединен придатък към бъдещето, което вече започнаха да си градят другите европейски народи.

Наскоро в телевизионно студио наш известен антрополог разви тезата, че покварата в Европа е дошла от Изток и днес желанието на британците да напуснат ЕС е породено именно от това тяхно убеждение. Един вид, за да се спасят от покварата на Изток.

Не. Покварата не дойде от нас, източните европейски народи. Днешната поквара в Европа дойде от Запад, и то от далечния Запад.

Точно този Запад, експериментиращ догмите на новоизградената си мултикултурна и мултиполова цивилизация върху целия останал свят, наложи своите правила в старата и уморена Европа, лишавайки я от самата себе си, отдалечавайки я от най-големите й достижения, тровейки нейния дух с норми, изпразнени от етика, естетика и религия. Недостижимият технологичен стандарт на световния хегемон е безспорен. Но в капсулата, която Америка изстреля към бъдещето, към Марс и към цялата вселена, пропусна да остави място за най-същественото – за човешката душа. Именно копнежът по автентичния европейски дух днес създава по нов начин новите европейски общества.

България е част от този процес и се нуждае от обединение на всички мислещи хора, запазили здравия си разсъдък и трезвата си преценка за случващото се, въпреки бруталната медийна манипулация. Те не са много, но са достатъчно. Така или иначе, историята винаги се е чертала и създавала от малко, но качествени и смели хора, а останалите просто вървят след тях. Това е въпрос на избор и на възможности, на отговорност и воля за достоен живот. За разлика от времето на Левски и Ботев, днес има начини да бъде Свобода, без да бъде Смърт. Героите, дали живота си за родината, нямаха този избор. Те знаеха, че Смъртта им е единственият път към Свободата. Към нашата свобода. Към нас – които вървим след тях.

Както каза наскоро политологът Калоян Методиев, в България трябва да бъде създаден нов интелектуален, духовен и политически елит. Да, той съществува и сега, и няма да бъде конструиран от нищото. Време е хората, които имат памет за миналото и воля за бъдещето, да се познаят един друг и да се осмелят да бъдат новите строители на България – защото когато системата рухне, плъховете ще се разбягат, а хамелеоните пак ще се сдобият с нова окраска.

BREXIT вече се състоя и те го знаят –

Европа е пред своето ново начало.

Abbaye de westminster Big Ben London

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. Tsenko каза:

  Hristina,ti znaesh tozi nov bg intelektualen,duhoven I politicheski elit.Obedini gi,skupa.Istinskite bulgari po sveta I u nas vi/gi znaem.Mnogo ste,dostatuchni ste za suzdavaneto na edna istinska BG-tazi,za koiato mechtaha I dadoha jivota si nai-smelite bulgari ot minaloto I nastoiashteto,a ne tezi,koito razprodavat BG I Bg interesi za sobstvenoto /lichnoto si blagodenstvie po nai-bezsramen nachin-pred pogleda na tselia bg narod I na tsiala EU.Neka budeshteto na BG da e kato na dostoinite I bogati durjavi,zaradi visokia Im moral,otgovornost,lipsa na krajbi v osobeno golemi razmeri ot upravliavashtite gi, zatova sa sotsialno razviti ,koito umno I visoko-otgovorno zashtitavat natsionalnite si interesi I predizvikvat uvajenieto ne samo na sobstvenite si narodi,no I na ostanalite i triabva da sa ni primer za podrajanie,a ne da priemame I prilagame samo negativite ot vun,s nadejdata che kato okradat nenakazuemo sobstvenata si durjava,iznesat okradenoto ,shte zajiveiat bogato v tezi durjavi,na koito sa sloguvali.Ne,gospoda dosegashni Bg upravliavashti,ne se samozalugvaite,che shte ostanete nenakazuemi.Niama takiva zakoni ,nito prirodni,nito choveshki,koito shte vi oneviniat.Kradetsut nikoga ne misli za posledstviata,no tova ne oznachava,che ostava nenakazuem,rano ili kusno,kudeto I da e,ako ne vurne ograbenoto s lihvite I ne se pokae za storenoto.Tova kasae I tezi,koito bez da pitat Bg narod, go vkaraha v sauzi,skluchiha neizgodni antinarodni dogovori,vmesto samo da otstraniat minusite ot minaloto.Te taka podtseniavaha I ubijdaha sobstvenia si Bg narod I durjava produljavaiki s minusite,za smetka na plusovete.Stiga veche ! Da izberem tezi ,koito nai-podhojdat za budeshtoto upravlenie na BG I Bg narod. BG da stane polojitelen primer za vsichki ! Tova sa horata, nai-cheteni I haresvani ot forumite I Hristina gi znae I moje da gi obedini v edna organizatsia za budeshta Bulgaria.Niama vreme za chakane,skupa.V teb ni e nadejdata.BG I Bg narod imat nujda ot teb v tozi moment.Obedini vsichki,koito shte sa polezni na BG I Bg narod.Istinskite bulgari,koito ne se strahuvat da govoriat istinata sega.

 2. Е. Цветкова каза:

  Силен и смислен анализ! В Европа се надига национализъм, който поради обстоятелствата и нагнетеното от толкова дълго време и поради пълното безхаберие на „европейските“ политици напрежение, за съжаление ще се изроди в черни краски, не по-хубави отколкото десетилетието преди Втората Световна война.

  Но по отношение на Германия анализът или по-точно едно теърдение в него не са точни: в своята партия AfD Фрауке Петри има ужасно прости фигури, които със сигурност не само че не привличат, ами и отблъскват „най-образованата“ част от населението на Германия. Така че AfD не представлява смислена алтернатива и донякъде напомня на австрийската FPÖ на Щрахе.

 3. Кирил каза:

  Не знам въз основа на какво се градят повечето изводи в тази статия. Като например този, че изборите в Австрия са фалшифицирани, заради гласовете по пощата. И това вече се появява във втора или трета поредна ваша статия. И го повтаряте като някаква мантра, сякаш като го кажете 100 пъти, та белким стане истина. И как решихте, че „системата щяла да се срути и Орбан е символът на това“. Та Орбан никой нямаше да го е чувал даже, ако държавата му не беше в ЕС. Ясно е, че в ЕС има какво да се реформира, както и е ясно, че САЩ не са цвете за мирисане и те също следват своите интереси. И Тойнби преди около 80 години го е забелязал, и Хънтингтън преди десетина също : западната цивилизация е ЕС и САЩ, толкоз. Това че и Източна Европа се е присламчила е добре, добре за нас и за останалите, които нека си го кажем, ги излъгахме та ни взеха там дето не ни е мястото. Защото през 1997 г. Хънтингтън нас и румънците ни числеше в руската сфера. Ако бяхме останали там, тогава не знам дали щяхте да имате такова свободомислие и може би вашите статии трябваше да ги пишете от чужбина.

  • mich каза:

   Такава и’ е задачата на петата колона в България, поставена им от Кремъл. Манипулациите и лъжите са в кръвта на комунистите, какъвто е Путкин.

   • Монах на Просветлението каза:

    Хаха, проектираме собствените си качества върху другите май, а комуне?
    Въпрос с повишена трудно като за илитерати – Карл Маркс какъв е по народност и етнос? ;)

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%81#.D0.A0.D0.B0.D0.BD.D0.BD.D0.B8_.D0.B3.D0.BE.D0.B4.D0.B8.D0.BD.D0.B8

    • mich каза:

     Ти за литерат ли се имаш, селендур ?

     • Монах на Просветлението каза:

      В тоя ред мисли… ;)
      „Точка първа от наръчника на форумния агитатор:
      1) Като не можеш да опровергаеш информацията – компрометирай източника!“

      https://bg.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem

     • mich каза:

      Монахо, последно какъв си, българин, руснак или германец ?

     • Монах на Просветлението каза:

      Патриот, mich-ленце, патриот! Не безродник, интернационал и дърво без корен като тебе! ;)

   • Мария каза:

    Време е русофобията и комунистофобията да се обявят за психически заболявания. Хора, които виждат комунистическа и руска заплаха навсякъде, са за лудницата.

    • mich каза:

     Време е рубладжииството и комунофилията да се обявят за психически заболявания. Хора, които не виждат комунистическа и руска заплаха , са за лудницата.

    • Монах на Просветлението каза:

     Напротив! Враговете на свободните хора измислиха именно комунизма, за да обуначат масите и те да тръгнат срещу собствената си власт. В един свой предишен пост добре го бях изложил:
     „…хората, създали идеологията на Комунизма ги има и те продължават да дърпат конците на световните дела. Вижте само личността на Карл Маркс и неговият произход. Проверете #КОЙ праща Ленин с влак пълен със злато към Русия, та да прави пролетарска революция. Проверете #КОИ индивиди Сталин почва върло да чисти от партията, че техните повелители да насъскат Хитлер срещу него. Проверете #КОИ и от какъв произход са вдъхновителите на левите либерални течения – хубостниците от т.нар. Франкфуртска школа. И най-важното – оставете сетивата и умовете си отворени, защото цялата тая информация ще се сблъска с всичко, което знаете до момента.
     Нищо чудно, „другарЕто“ mich отгоре навярно да принадлежи към тях – майстори на лъжата и манипулацията, крещящи нагло по навик в стил „крадецът вика „дръжте крадеца“.“

     Изясните ли произхода на посочените, ще разберете, че корените на комунизма нямат нищо общо с Русия. Точно обратното – тази идеология е само поредното оръжие за смазването на една от вечните пречки пред „мечтата“ им за световна доминация – Руската Империя!

     • mich каза:

      Комунистите сте известни с повратливостта си. Вече не сте комунета, а само имперски руснаци.

     • Монах на Просветлението каза:

      Известни с повратливостта си, сте точно вие – Мошетата и техните лакеи.
      Видно е не само в България. Затова от 89′ другаретата ти, от първи партийци, първи „демократи“ станаха. Уви, гнилото си „Аз“ на ветропоказатели, не ще укриете, защото рано или късно става ясно, че на лъжата краката са къси. ;)

      Чети малко, белким се диагностицираш!

      https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F_(%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F)

     • mich каза:

      Нито съм Моше, нито лакей, нито другар. Нормален човек съм, за разлика от теб – комунист и рубладжия, на теб Русия и СССР са по-скъпи от родната ти България. Ти диагностициран ли си вече ?

     • Монах на Просветлението каза:

      „Нито съм Моше, нито лакей, нито другар.“

      Още по-лошо тогава. Заразен си с лошавината и човеконенавистта им, без да си един от тях. …Или просто си един от т.нар. „полезни идиоти“ – промити от пропагандата им наивници, които щом бъдат употребени, първи хвърчат на бунището.

      „Нормален човек съм, за разлика от теб“

      Ще ти се, „другарю“! Слава богу, че нормални все още има и те нямат нищо общо със субекти като теб, които за 30 сребърника и майка си ще продадат.

 4. Рудницка каза:

  Много ми липсва анализът на В.И. Ленин защо е неизбежно създаването на „Обединени Европейски Щати“. И защо ли е забранена тази статия, няма я в никое от по-новите издания на събраните му трудове, само някои възрастни руски политолози си спомнят, че е имало нещо такова, писано преди избухването на Първата Световна война…

 5. Мария каза:

  След някоя и друга година в ЕС ще бъдат само Турция, Украйна, Македония, Албания, Азербайджан и евентуално Израел. :)

  • Емил каза:

   Тц. Ще бъдат само България, Гърция и Румъния. И ще започне Втората Междусъюзническа война ;-)

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни