Алтернатива за Германия – партията на образованите и заможните. Конгресът – заявка за властта

afd-parteitag-stuttgart-petry

Ръководителят на „Алтернатива за Германия“ (AfD) Фрауке Петри на конгреса на AfD

 

Ситуацията днес в Германия много напомня времето преди 36 години, когато възникна една партия, противопостави се на управляващата класа и след три години влезе в парламента. Тази партия трайно промени страната. За редица неща, които днес ни изглеждат напълно естествени и важни, допринесоха хора от тази партия – природо-опазващи технологии, алтернативна енергия, биопродукти, равнопоставеност на мъжа и жената, еднакъв шанс в образованието и т.н.

Това написа днес онлайн изданието на списание Шпигел, припомняйки старта на  партията на Зелените в Германия и току-що завършилия конгрес на Алтернатива за Германия (AfD). Аналогията е очевидна. Според най-новите проучвания на обществените нагласи, днес 14% от избирателите биха гласували за това движение, което след неделя може официално да се нарича партия, със своя програма и свои депутати вече в осем провинциални парламента.

Германските медии са единодушни в констатацията, че AfD дава заявка за участие в управлението на страната. Вестник Ди Велт цитира в навечерието на конгреса проучване на Института за икономиката на Германия в Кьолн, от което се вижда, че Алтернатива за Германия е партия на добре осигурените граждани. Електоратът й е преди всичко от добре образовани хора. 34% от тях се числят към хората с много добри доходи, а по-малко от 10% от симпатизантите са загрижени за личното си икономическо положение. С това електоратът на AfD се отличава фундаментално от този на Национал-демократическата партия (NPD), където само 4% се числят към заможната част от населението. Това показва, заключава вестникът, че сред избирателите на AfD страхът от наплива на мигранти в Германия не се свързва с обедняването на страната.

Също така, социлогическото проучване доказва, че определянето на Алтернатива за Германия за популистка партия, насочена към най-бедните и маргиналните групи в обществото, е спекулация и е абсолютно невярно. Делът на образованите и добре осигурените привърженици на AfD е най-голям в процентно отношение от всички съществуващи партии в Германия.

2,w=650,c=0.bild

Партийните председатели Фрауке Петри (от ляво на дясно) и Йорг Мойтен до техните заместници Алберт Глазер , Александър Гауланд и Беатрикс фон Щорх

 

Програмата на партията включва всички аспекти от социално-икономическия и политически живот в страната, но привлече вниманието си най-вече с взривоопасните теми в обществото – заключават германските медии. Без изключение те извеждат в заглавията си и в основата на своите репортажи и коментари няколко от тях, а именно: „Ислямът няма място в Германия; немска култура вместо мултикултурализъм; немският език е определящ за нашата идентичност; да се спре финансирането от чужбина на джамиите; никакви обществено-правни дружества за ислямски организации.“

В своя репортаж от конгреса вестник Ди Цайт пише следното: „Дясно-популистката Алтернатива за Германия отрича исляма в своята програма. В своето мнозинство, над 2000 делегати се обявиха за ограничаване притока от мюсюлмани, против минаретата и провикванията на имамите от тях, за забрана на  бурките и за обучение на имамите в германските университети. Вестникът припомня извода от дебатите относно темата за „просвещението на исляма“ – „Щом сме против ислямизирането в Стария свят, значи сме против превръщането на исляма в западен образец.“

Свобода на вероизповеданията и на съвестта – това да, но практикуването на религията да се извършва в строго определени рамки – обръща внимание списание Щерн на проблема относно дейността на обредните домове на исляма. Да се спре финансирането им от чуждестранни организации.

frauke-petry-und-joerg-meuthen

Лидерите на „Алтернатива за Германия“ Фрауке Петри и Йорг Мойтен на конгреса на AfD

 

Все във връзка с бежанския проблем Ди Цайт посочва настояването на AfD за закриване на външните граници на ЕС, за опазване на границите на държавата и за работещи контролни гранични пунктове. След много спорове, все пак конгресът не прие формулировката за пълен отказ от прием на мигранти, особено от чужди култури. Партията остава зад формулировката си от началата фаза на движението, а именно – за контролирано допускане на мигранти, какъвто е Канадският модел. Освен това партията предлага създаване на временни лагери в Северна Африка, където ще бъде организирано подаване на молби за предоставяне на убежище в европейските страни.

2016-05-02_121507

Масирано полицейско присъствие в Щутгарт, където се състоя конгресът на „Алтернатива за Германия“. Първите арести на демонстранти.  Източник: Ди Велт

 

Вестник Франкфуртер рундшау посочва друг аспект от партийната програма, като вижда в това опорни точки на задаващите се парламентарни избори – никакво членство на Турция в ЕС, в противен случай ЕС предава своята собствена ценностна система. От отричане на членството на Германия в ЕС, AfD стигна на конгреса си до извода, че това ще стане, ако Европейският съюз не се реформира. Според Дойче веле, „партията изрази намерението си да приключи експеримента по въвеждането на  еврото в обращение“. Решението за членство в еврозоната да става след всенародно обсъждане.

С голямо мнозинство, пише Франкфуртер алгемайне цайтунг, участниците декларират отхвърлянето на Споразумението за свободна търговия ТТIP между ЕС и САЩ,  споразумението СЕТА с Канада, Споразумението за търговия с услуги TiSA, виждайки в тях освен другите вреди и „опасност от навлизане на частно правораздаване“ в ЕС и орязване на германските и европейски стандарти.

2,w=559,c=0.bild

Депутати от АfD гласуват програмата на партията, между които и дяснорадикалния политик Бьорн Хьоке

 

Опасенията трябва да се търсят съвсем другаде, за което впрочем стана вече дума. Затова нека отново се върнем към Шпигел. AfD прие своята първа програма и с това направи следваща стъпка към една нормална партия, констатира списанието. Обаче, продължава Шпигел,  още веднага тя среща голяма съпротива: нито една друга партия не желае да сътрудничи с AfD.

Нека припомним, че преди 36 години същото се случи и с Партията на зелените. Всички ние знаем колко дълго тя определяше след влизането си в Бундестага, а по-късно и в правителствени коалиции, политиката на тази страна.

Времето ще покаже и политическото развитие на AfD.

Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) verlässt am 25.06.2013 im Bundestag in Berlin den Plenarsaal. Der Deutsche Bundestag befasst sich in einer Sondersitzung mit der Flutkatastrophe. Foto: Michael Kappeler/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

Германският канцлер Ангела Меркел

 

Превод и обобщение: Александър Александров / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни