Шпигел: Европейските политици се страхуват от гнева на САЩ

Volker Gassner of the environmental campaign group Greenpeace holds a copy of the leaked TTIP negotiations during a news conference in Berlin, Germany, May 2, 2016. REUTERS/Fabrizio Bensch

Правителството на САЩ поставя Европа под масивен натиск – много по-голям, отколкото се предполагаше, става ясно от разкритите документи на TTIP-лийкс (https://ttip-leaks.org) – пише германският Дойче Виртшафтс Нахрихтен.

Припомняме, че според изтеклите секретни документи, публикувани вчера от природозащитната организация „Грийнпийс“, правителството на САЩ е принуждавало Европейския съюз да смекчи и дори да премахне защитата на потребителите и околната среда в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия TTIP.

САЩ са се противопоставяли на европейския принцип, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда. Вашингтон е изисквал използването на своята практика, която ще доведе до разпространение на генетично модифицирани продукти и растения в Европа.

САЩ са отказали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на предложените от тях частните арбитражи с прозрачни национални търговски съдилища при разглеждане на търговски и инвестиционни спорове.

От документите става ясно, че Вашингтон е заплашвал ЕС да блокира облекчаването на износа на европейски автомобили, ако Европа не склони да разреши продажбата на още американски земеделски продукти.

Партиите от правителствената коалиция във ФРГ очевидно не са единни в оценката на публикуваните документи – пише Ди Цайт и цитира намерението на федералния канцлер Ангела Меркел да ускори подписването на Споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТПТИ/ TTIP) между ЕС и САЩ. „Считаме за много важно едно бързо приключване на  това амбициозно споразумение“ – цитира вестникът думите на правителствения говорител Щефан Зайберт.

2016-05-03_012537

Но в същото време говорителката на вицеканцлера и министър на икономиката Зигмар Габриел от коалиционния партньор – Германската социал-демократическа партия (ГСДП) – заявява, че правителството няма да подкрепи едни преговори, които предвиждат снижаване на стандартите по защитните механизми.

104e334ec0d37894bdbc302c9c83aОт своя страна председателят на съуправляващия Християн-социалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер категорично заяви, че ще упражни вето: „Докато не се осигури на ТТИП прозрачност, докато  като отговорен политик не знам какво се крие зад всички тези преговори и какви интереси те преследват, аз като председател на партията няма да дам никаква зелена светлина за Споразумението TTIP“ цитира Ди Цайт министър-председателя на Бавария Хорст Зеехофер.

Според списание Шпигел политиците от ЕС се страхуват от гнева на САЩ.

За първи път документи от Споразумението стават достояние на обществеността. Какви ще бъдат последствията? – пита Шпигел. Политиците от ЕС се настройват за най-лошото. В Европейския парламент, който трябва да гласува споразумението, настроенията обобщава Игансио Гарсиа Барсеро, главен посредник на ЕС в преговорите TTIP: „Няма да спекулирам за последствията. Но ние очакваме реакция от Вашингтон. Американците винаги ясно са заявявали на европейците, че очакват от тях секретност относно тези документи“.

Според Маркус Фербер, експерт по финансовите въпроси в Европейския парламент, трябва „основно да се помисли сега, дали потайността е правилна. Ако трябва сериозно да се приемат загрижеността и тревогите на хората, това означава да се говори открито с тях за хода на тези  преговори“. По-нататък Фербер не вижда никаква готовност за компромиси от страна на САЩ по основни точки от преговорите.

Шпигел цитира и търговския експерт Ланге от Социалдемократическата партия от управляващата коалиция в Берлин: Не мога да си  представя вече, че преговорите ще завършат с позитивен резултат, първо въобще не преди края на мандата на Обама. Изхождам от това, че преговорите по споразумението за TTIP ще бъдат замразени.“

„Онова, което достигаше до обществеността в тези тайни преговори, досега звучеше като кошмар. Сега знаем, че той скоро може да стане реалност“, заяви авторитетният търговски експерт Юрген Книрш, цитиран от DPA.

Разкритите документи потвърждават недвусмислено, че големият бизнес участва активно в изготвянето на споразумението.

Der Bundestagsabgeordnete Klaus Ernst von der Partei Die Linke blätter am 02.05.2016 in Berlin am Brandenburger Tor in einem gläsernen Leseraum in den von Greenpeace veröffentlichten TTIP-Dokumenten. Die USA und die EU verhandeln seit Jahren über TTIP. In Deutschland ist das Freihandelsabkommen hochumstritten. Greenpeace macht bisher geheime Details öffentlich. Foto: Kay Nietfeld/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

Грийнпийс представи докладите на обществеността в осветени стъклени помещения – в противовес на Тъмните стаички, в които евродепутатите са принудени да четат под строга охрана нищожно малки части от секретното TTIP

 

Какво трябва да се случи сега? – пита Тагес цайтунг в коментара си за позицията на съуправляващата в Берлин ГСДП по Споразумението за свободна търговия. И отговаря – ако социалдемократите се възприемат сериозно, то сега е моментът да напуснат преговорите по TTIP. Пълна загадка е, какво си обещава водещият преговорите от немска страна – икономическият министър и Председател на ГСДП Зигмар Габриел, при по-нататъшните преговори по едно тъй непопулярно Търговско споразумение. В приближаващите предизборни битки шефът на ГСДП ще трябва да се ориентира по-осезаемо към настроенията на избирателите, а не само на Федералния съюз на германската индустрия.

Ще спрат ли преговорите по споразумението? – пита германският ежедневник  Дер Тагесшпигел. Зависи и от американците.  И дали те ще се респектират  от „червените линии“ на ЕС относно защитата на потребителите и инвеститорите. Държавният секретар по икономическите въпроси Матиас Машинг (ГСДП), който в момента замества министъра на икономиката Зигмар Габриел, съзира в краен случай провал на Споразумението. Снижаване на стандартите не трябва да има, както и „връщане към частни съдилища“, заяви Махинг. Дали ще се стигне до едно по-добро споразумение, в този момент той не може да каже със сигурност.

Във всеки случай, продължава Тагесшпигел, пред сключването на TTIP има твърде много препятствия. От една страна, времето притиска – до сега е преговаряно само по 13 от общо 25 глави. Споразумението трябва да приключи по настояване на Барак Обама в рамките на неговия мандат, тъй като потенциалните му наследници Хилари Клинтън и Доналд Тръмп не държат особено много на „свободната търговия“, за разлика от него. Но, припомня вестникът, Обама сдава поста си през януари. Ако САЩ и ЕС се споразумеят, това още няма да е всичко. Германският Бундестаг също трябва да гласува положително за споразумението – а съпротивата там е голяма.

0000216127-article3

Десетина дни преди скандалните разкрития на Грийнпийс и в тяхно потвърждение, Европейската комисия, след натиск от страна на американското правителство, отхвърли правното становище, че произведените чрез генно редактиране и други нови техники генетично модифицирани организми (ГМО) попадат под законодателството на Европейския съюз. Редица вътрешни документи на Комисията – получени по силата на закона за свобода на информацията – разкриха интензивно лобиране от страна на представители на САЩ за това ЕС да не зачете своите собствени закони за ГМО, които изискват проверка на безопасността и съответното поставяне на етикет.

В същото време миналата неделя Барак Обама беше посрещнат в германския град Хановер от най-масовите протести срещу секретното споразумение за свободна търговия TTIP между ЕС и САЩ. Шествието, в  което участваха 90 000 души, се изви три километра и половина из улиците на Хановер, като в него взеха участие и редица официални представители, между които министърът на селското стопанство на провинция Долна Саксония Кристиян Майер, председателката на партията на Зелените Симоне Петер, председателят на парламентарната група на зелените в Бундестага Антон Хофрайтер. Симоне Петер тогава заяви, че натискът срещу Споразумението за свободна търговия ще се засили, а Хофрайтер – че в тази си форма то няма да бъде подписано.

Hanover_5

Протестът в Хановер

 

Припомняме, че кандидат-президентите Норберт Хофер (Партията на свободата) и Александър ван дер Белен (Партията на Зелените), които се изправят на 22 май на балотаж в Австрия, също заявяват, всеки един от тях поотделно, че ако бъдат избрани за държавен глава, ще блокират Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP). Обявеното поотделно и от двамата кандидати означава, че на практика в Австрия TTIP вече няма да може да бъде ратифицирано.

В края на април над 1500 общини в 12 държави членки на ЕС обявиха, че са зони, освободени от опасното търговско споразумение ТПТИ. Представители на местната власт във Великобритания, Белгия, Холандия, Франция, България, Испания, Италия, Австрия, Ирландия, Гърция, Португалия и Германия ратифицираха обща позиция срещу Трансатлантическото споразумение TTIP със САЩ и СЕТА с Канада. Към позицията на местната власт в ЕС се присъедини и община Горна Малина.

Превод и обобщение: Александър Александров / Memoria de futuro

Hanover_7

Детайл от протеста в Хановер

 

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни