Меркел включва Бундесвера с батальон в мисията на НАТО за сплашване на Русия

4790559

Една от темите, които Барак Обама постави за разискване на срещата, организирана от Ангела Меркел в началото на седмицата в Хановер с британския премиер Дейвид Камерън, президента на Франция Фрасоа Олан и италианския правителствен ръководител Матео Ренци бе настояването му за увеличаване на военното  присъствие на НАТО на източните европейски граници на Алианса. Последва реакция в германските медии.

Според онлайн изданието на Шпигел, източните партньори пожелали НАТО да изпрати допълнителни военни подразделения на границата с Русия.

Матиас Гебауер / Шпигел, 28.04.2016

Германия е готова да участва по-мащабно отколкото досега в акциите на НАТО за предупредително сплашване на Русия на източната граница на Алианса. По информации на Шпигел онлайн, германски войскови подразделения можели да бъдат дислоцирани в Литва. В по-тесен кръг Ангела Меркел  вече обявила германската оферта на партньорите си. При закрити врати на мини-срещата в Хановер германският канцлер е дала съгласието си за участие на Бундесвера в заплануваните военни подразделения на НАТО.

Новата мисия от постоянно ротиращи съюзни войскови части на територията на Балтийските републики, като и в Полша и в Румъния, трябва да бъде подписана на следваща среща на високо равнище на НАТО.  Предвижда се участието до 1000 военни за всяка една страна. Непосредствено преди срещата в Хановер, Обама вече даде сигнал, че очаква по-осезаем военен ангажимент най-вече от страна на Германия и Великобритания.

The US and The NATO flag flie in front of two US Air Force F-22 Raptor fighter aircrafts at the Air Base of the Lithuanian Armed Forces in Šiauliai, Lithuania, on April 27, 2016. / AFP PHOTO / Petras Malukas

Военновъздушна база Сиаулай/Литва

 

В момента Бундесверът обмисля как Германия да подкрепи като водеща нация организирането на НАТО-батальон от свои 1000 войници в Литва. Литва и други държави биха могли също така да  предоставят войници. Бундесверът ще предложи своя концепция пред НАТО.

Мисията на НАТО не е неоспорима.

Версията на НАТО е, че с новото си присъствие желае да даде знак на източните си партньори, които се чувствали заплашени след анексирането на Крим от Русия. Особено Полша настоява от месеци насам за допълнително военно присъствие на НАТО на Изток. След последната среща на високо равнище в Уелс, Алиансът вече взе решение за сформирането на бързоподвижна войскова част. В нея Бундесверът има съществено участие. Освен това, Бундесверът изпраща от време на време за контрол на въздушното пространство бойни самолети над Балтика.

Новата мисия на НАТО не е неоспорвана и отново ще утежни отношенията на НАТО към Русия. Неотдавна, след дълго мълчание, за първи път отново се срещнаха посланиците на НАТО с представители на Русия. Целта бе отново да се изгради една по-надеждна връзка с Москва.

Въпреки даденото съгласие за новата мисия, правителството на ФРГ държи да не се провокира ненужно Русия. Затова Берлин настоява също така да се спазват договореностите между НАТО и Русия, които забраняват постоянното настаняване на войски на Алианса по източната му граница.

Русия реагира на намеренията на източните страни-членки на НАТО за увеличаване на въоръженията си.

lavrov1Руският външен министър Сергей Лавров заяви, „че страната му ще предприеме съответните мерки. Ние винаги сме казвали, че когато към руските граници се придвижват военни инфраструктури, естествено е  да предприемем необходимите мерки“ – цитира германският вечерен вестник Хамбургер Абендблат в съботното си издание Лавров пред шведския вестник Дагенс Нюхетер.

Отношенията НАТО-Русия бяха влошени заради събитията в Украйна. В средата на април тази година, припомня Хамбургер Абендблат, за първи път от две години се събра Съвета НАТО-Русия, без да донесе видими резултати.

Русия  предложи на НАТО споразумение, заявява Сергей Лавров, посочвайки съобщението на Външното министерство на Русия от четвъртък късно вечерта. В споразумението се  предлага да се опишат всички танкове и артилерийски установки до последния батальон в Източна Европа. „Но те (НАТО) категорично изключиха дискусия по този въпрос“ – цитира вестникът думите на Лавров. Относно плановете на Бундесвера да изпрати допълнително войници в Източна Европа, до този момент реакция от Русия няма.

Лавров подчертава, че Русия трябва да отговори с адекватни мерки относно разполагането на военни части и въоръжения на НАТО на границите й. Същото важаи и за евентуалното включване на неутрална Швеция в НАТО.

Превод и обобщение: Александър Александров / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Krum каза:

    Аз не съм на страната на Руслямия, не говори от мое име педеРуски дебил :)

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни