Никакъв шанс за TTIP. Австрия ще блокира споразумението между ЕС и САЩ

DWN-Van-der-Bellen-TTIP-Hofer-e1461855123372-768x594

Александър ван дер Белен от Зелените (вляво) и Норберт Хофер от Партията на свободата

 

Най-голямата заплаха за TTIP идва от Австрия

Под заглавие „Никакъв шанс за TTIP“ германският икономически вестник Дойче Виртшафтснахрихтен разглежда един сериозен и важен елемент от предизборните програми на двамата кандидати за президентския пост в Австрия.

Норберт Хофер (Партията на свободата) и Александър ван дер Белен (Партията на Зелените), които се изправят на 22 май на балотаж, заявяват, всеки един от тях поотделно, че ако бъдат избрани за държавен глава, ще блокират Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP). Обявеното поотделно и от двамата кандидати означава, че в Австрия TTIP вече няма да може да бъде ратифицирано.

Най-голямата опасност за споразумението неочаквано идва от Австрия: двамата кандидати за президентския пост недвусмислено се обявиха за блокаж. По време на телевизионен дебат „зеленият“ Александър ван дер Белен обяви, че като президент той няма да внесе за ратифициране споразумението в австрийския парламент. Кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер, който води убедително в надпреварата, вече беше заявил, че ако парламентът одобри споразумението, той няма да го подпише.

Бившият председател на Конституционния съд на Австрия Лудвиг Адамович обясни в предаване на австрийската телевизия ORF, че федералният президент на Австрия е длъжен да предостави Споразумението TTIP като държавен документ за гласуване в националния парламент. Ако той откаже предоставянето на документа, TTIP би могло да не бъде ратифицирано. Конституционно е напълно възможно президентът на Австрия действително да спре Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ TTIP.

Не е ясно все още дали блокирането на TTIP ще е валидно за целия ЕС. Понастоящем юристите спорят по въпроса дали вотът в Холандия срещу асоциирането на Украйна ще има последствия и за останалите държави-членки, ако правителството там откаже ратификацията.

Във всеки случай за Австрия нещата са ясни: твърденията и на двамата кандидати са недвусмислени – в случай, че допуснат за гласуване споразумението TTIP, те незабавно ще сдадат поста си.

И двамата обаче са облекчени от едно предимство – те не принадлежат към голямата коалиция от сациал-демократи и консерватори, които управляват сега страната и които са мнозинство в правителствата на ЕС. И двамата не подлежат на партиен натиск, който би могъл да промени мнението им.  

stop-ttip

Превод: Александър Александров / Memoria de futuro

Източник: Дойче Виртшафтснахрихтен

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Снежинка каза:

    Американците само това знаят.Където видят богатства и веднага правят раздори. Само те ли разбират?Да си седят там в Америка и да отавят хората на мира.Ние си имаме много добри рационализатори и умни хора но и много мързеливи и опростачени че ум да ти зайде.Мразя насилието и налагане на неща които за да ти е добре на теб, налагаш санкции на другите.Трябва да не си пречим и всеки да си живее както му харесва но да не пречи на другите, на природата, въобще на всичко общо да не се вреди!
    Абе Меркел да не плаши никой за да не я плашат нея.Така се ражда насилието.Не дразни лъва когато спи!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни