Вучич спечели. Какво следва?

vucic

Както се и очакваше, настоящият премиер Александър Вучич с неговата Прогресивна партия успя да вземе най-много гласове на последните парламентарни избори в Сърбия. По последни, неокончателни данни, той печели 48.25%,  следван от коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, начело с Ивица Дачич – 12,10%, Сръбската радикална партия на Воислав Шешел – 7,94% и опозиционната коалиция „За справедлива Сърбия – Демократическа партия“ с 6,13%.

Тези партии преодоляха 5-процентната бариера и ще бъдат представени в новия парламент. Останалите 16 партии няма да намерят място в новия състав на законодателния орган на Сърбия. Това означава, че Вучич ще разполага практически с цялата власт и ще започне да слага свои хора на ключови постове.

След обявяването на официалните резултати (което се очаква до 20.00ч. в четвъртък, бел.ред.) в рамките на 10 дни новоизбраните депутати ще получат мандати. Първото заседание на обновения парламент трябва да се проведе не по-късно от 30 дни след публикуването на окончателните резултати от изборите. За процеса на формиране на правителство са предвидени максимум 90 дни, считано от датата на първото заседание на Скупщината. Ако този период не бъде спазен, Конституцията предвижда разпускане на парламента.

3D-render-skupstine-srbije

Народната Скупщина в Белград

 

Кои са най-вероятните сценарии за развитие на сръбското политическо пространство до 2020 г.:

1) Логично завършване на реформите, инициирани от Александър Вучич с подкрепата на ЕС и други западни институции. Белград съгласува с Брюксел плана за интеграция в Европейския съюз и подписва всички необходими документи. В замяна на обещанието за икономическа помощ ще се извършат структурни промени в изпълнителната, законодателната и съдебната власт на Сърбия. На първо място, ще бъдат демонтирани силовите структури. В допълнение, икономическият и социалният сектор ще бъдат адаптирани към европейските стандарти, което означава ръст на безработицата, повишение на цените и влошаване на стандарта на живот на сръбските граждани.Информационната политика ще се провежда в съответствие с програмите за толерантността на ЕС. Гей-паради ще се провеждат по-често, а сръбските медии ще популяризират „джендър“ културата.

Вероятно Сърбия ще продължи политиката на сближаване с НАТО. Косово ще получи по-голяма автономия с вероятност от по-нататъшно признаване на суверенитета му от страна на Белград.

karikatura_v43

2) Независимо от факта, че по-голямата част от местата в парламента ще принадлежат на Прогресивна партия, както и на контролираните от Вучич политически обединения, в Сърбия ще започне политическа криза. Тя ще се дължи на неспособността да се справят със съществуващите проблеми и с новите предизвикателства, включително потока от мигранти и влошаването на социално-икономическото положение. Нарастването на популярността на евроскептиците в съседните страни ще допринесе за натиск от страна на гражданите за провеждането на по-адекватна политика. При този сценарий ще има желание за помощ от страна на европейските евроскептици в създаването на партньорска коалиция в сръбския парламент и помощ за блокирането на про-ЕС реформите в Сърбия.

3) В Сърбия ще се формира алтернативен политически пейзаж. Такъв сценарий е напълно възможен, ако сегашните опозиционни движения бъдат в състояние да се обединят и да започнат активна политика на местно и регионално ниво. Успехите могат да допринесат за създаването на нова партия, която да е в състояние да влезе в новия парламент през 2020 г. или по-рано, при условие, че се проведат поредни предсрочни избори.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Katehon

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни