Отворено писмо до Меглена Кунева във връзка със заявената подкрепа на България за ТПТИ

2016-06-16_173701

ДО Г-ЖА МЕГЛЕНА КУНЕВА

ДО МЕДИИТЕ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТНОСНО

Позицията на България в преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)

 

Уважаема г-жо Кунева,

Казвам се Георги Христов и съм национален координатор на гражданската инициатива  „STOP TTIP“ за България. Пиша това писмо по повод изказването Ви в Народното събрание от 01.06.2016 г., в което заявихте, че България подкрепя подписването на ТПТИ. Ангажирахте се  също така с твърдението, че ТПТИ е инструмент за развитие на икономиката на страната, както и че договорът ще доведе до разкриване на нови работни места. Декларирате, че сте за отворен диалог, но в същото време не се отзовахте на нито една от многобройните покани на сдружение „Солидарна България“  за участие в различни публични събития по темата.

Затова искам да Ви поканя на публичен дебат по темата ТПТИ, на удобно за Вас място и в удобно за Вас време, на който да дискутираме следните въпроси:

1.Запознато ли е българското правителство с всички текстове по договора?

2. Какви данни ползва правителството, за да прецени ефекта от ТПТИ върху българската икономика и защо нито един такъв анализ не бе публикуван никъде, където обществеността да може да се запознае с него?

3. Защо смятате изтеклите чрез „Грийнпийс“ документи за вредни? Не е ли редно и в духа на прозрачното и демократично управление гражданите да знаят какво се договаря от тяхно име? Ако ТПТИ е нещо положително за Европа и в частност България, защо е нужна тази секретност?

4. Какви конкретни действия е предприела България, за да защити националния си интерес? Не намирате ли противоречие в твърденията си, че няма да ни бъдат наложени неизгодни клаузи, докато в същото време заявявате, че не трябва да пречим на другите страни в преговорния процес?

5. На какво основание декларирате, че България подкрепя ТПТИ, след като над 30 000 българи подкрепиха подписка против споразумението, а неодобрението към този и други договори от такъв тип в цяла Европа расте непрекъснато?

6. Какво е отношението Ви към възможността корпорации да могат да съдят държави при изключително неизгодни за държавите условия? Нещо повече – условия, в които държавата по дефиниция няма как да е печелившата страна? Като бивш еврокомисар по тези въпроси, какво е отношението Ви към възможността регулации и стандарти, които не са в полза на определени корпорации, но са в полза на широката общественост, да бъдат оспорвани само с цел финансова печалба за силно ограничен кръг лица и къде виждате тук защита на потребителя?

7. Кои са „червените линии“, за които българското правителство е готово да поеме ангажимент, че няма да бъдат престъпени по време на преговорния процес?

Тъй като аз и хилядите хора, дали своя подпис в кампанията срещу ТПТИ, не сме съгласни с Вашето изказване, смятаме, че в интерес на обществото е да проведем публичен дебат, в който всяка страна да може да изложи аргументите си. Още повече това се налага след като през изминалата седмица стана ясно, че прословутият доклад на БАН, с който умишлено или не българските граждани бяха заблуждавани в продължение на години, не съществува. Вие сте бивш европейски комисар с ресор „защита на потребителите“ и сте лидер на партия, която се обявява за „България на гражданите“. От това може да се направи извод, че сте силно ангажиран с проблемите на хората човек. Затова ние, гражданите и потребителите, се надяваме, че ще имате смелостта и доблестта да се изправите пред нас и да защитите своята позиция. Това е и възможност да убедите тези от нас, които не споделят това Ви мнение, в неговата правота. Демокрацията, за която иначе говорим непрекъснато, го изисква.

Очаквам Вашия отговор!

Георги Христов,

Национален координатор
на Европейска гражданска инициатива  “STOP TTIP“ в България

IMG_20160615_120947-300x166

 

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. иво каза:

    Или от кОвра запис …

  2. Рафаела каза:

    Ако имах 1000000 долара ,бих ви ги подарила ,госпожо Кунева. ….Да си живеете в Америка ,да живеете в палат ,да консумирате техните храни ,газирани напитки ,лекарства и социални услуги.

  3. Рафаела каза:

    Ще бъдете американски гражданин за пример :-):-):-)

  4. Ценков каза:

    Нека си припомним Габонската афера!
    http://razuznavane.com/?p=2791

  5. mich каза:

    TTIP ще бъде приет, въпреки съпротивата на рубладжиите.

    • йохохо каза:

      Тоя „mich“ да не е хамериканец, наведен, че и името си пише с малка буква (ако е личното му име, де…)

  6. КИН каза:

    Чест и Почитание за откритото писмо, което отправя г-н Георги Христов!!!!!
    Но Вие г-н Христов отправяте това писмо към един от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ!!!!!….ПРЯКО ОТГОВОРНА ЗА ЗАТВАРЯНЕТО НА 3-ТИ И 4-ТИ БЛОК НА „АЕЦ КОЗЛОДУЙ“ И СРИВА НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ПОРАДИ ТАЗИ УМИШЛЕНА ВРЕДА НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!
    ТАЗИ НАЦИОНАЛНА ПРЕДАТЕЛКА И В МОМЕНТА ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА НЕЙНИТЕ ЗАДОКЕАНСКИ ГОСПОДАРИ……….А,БЪЛГАРИЯ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ ЖАЛКА, ОЩЕТЕТНА, ОМЕРЗЕНА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ОТ ЯСНО, ПО-ЯСНО Е, ЧЕ НИЕ НЯМАМЕ ДЪРЖАВЕН СУВЕРЕНИТЕТ…. , НЯМА КОЙ ДА ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ…..ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ Я НЯМА!!!!!!!!!!……..ТУК Е КОЛОНИЯ НА САЩ!!!!………И НИ УПРАВЛЯВАТ ВСЕ ОЩЕ ТЕХНИТЕ ЖАЛКИ СЛУГИНСКИ ПРЕДАТЕЛИ!!!!!!!!!!!!!
    ТАК ,ЧЕ Г-Н ХРИСТОВ НЕ СЕ И НАДЯВАЙТЕ НА ОТГОВОР …..,А КАМОЛИ НА ДЕБАТ, ОТ ВЪПРОСНАТА НАЦИОНАЛНА ПРЕДАТЕЛКА…….ЗА НЕЯ ДУМИ КАТО : ЧЕСТ , ДОБЛЕСТ, МОРАЛ, МАЙКА БЪЛГАРИЯ………ПРОСТО ЛИПСВАТ В РЕЧНИКА И САМОСЪЗНАНИЕТО И!!!!!

  7. КИН каза:

    ДО „mich“!!!… КОМЕНТАРА ТИ Е ПОВЕЧЕ ОТ МИЖИТУРСКИ!!!!!!!!!!!!!!

    • mich каза:

      Наглеци, къде бяхте, когато 45 години бяхме колония на СССР? Къде бяхте, когато получавахме заповеди от господарите в Москва? Защо не ревахте тогава за българския суверенитет ?

      • жжж каза:

        Ами да, тук бяхме и разбрахме. Затова не искаме още толкова, че и повече години да бъдем колония на други господари! Нещо да каЙш? Или ти си търсиш нов по-харЬд господар!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни