Черноморски флот срещу Русия е игра с огъня. Не можем да сме кукли в чужди игри

2016-06-16_145338

Блиц коментар на Калоян Методиев пред Христина Христова за Мемория

– Нещо се случи днес, но не съм сигурна, че се разбра точно какво. По-рано тази сутрин Борисов се усъмни, че без негово знание са поети ангажименти от нашите министри на отбраната и на външните работи – Ненчев и Митов – за създаването на съвместна флотилия на Турция, България и Румъния в Черно море. Премиерът дори заплаши, че „ще ги прати на корабите да воюват те.“ Последва спешна пресконференция на Плевнелиев, Борисов и Ненчев, на която те групово отрекоха поемането на ангажимент за общ черноморски флот срещу Русия. Твоят коментар?

– На първо четене се оказваме във филма „Загубени в превода“. Спешни обяснения, спешни опровержения, спешни изявления. Не си ли говорят президент, премиер и министри? От една партия и една коалиция са. Иначе напълно споделям позицията, изразена от Борисов. Независимо дали е продиктувана от вътрешно убеждение, здрав разум или страх. Нямаме никакъв интерес да дрънкаме оръжия срещу руснаците, да се правим на ястреби и да влизаме в директни конфронтационни действия. Да сме кукли в чужди геополитически игри. Единството, което може да получим от подобно участие, са ковчези. Играем си нашата игра, ако нямат капацитет да я осмислят, да питат унгарците. Важно е границите ни да са сигурни, бизнесът да върви и да не се замесваме в конфликти с предизвестен край.

– Появиха се догадки, че Ердоган е спрял приемането на бежанци от България именно заради отказа ни да се включим в този регионален флот. Борисов призна, че „от 200 бежанци, които сме върнали, имаме 200 отказа“ от страна на Турция. Възможно ли е да има връзка?

– Да. Това излезе още сутринта в турската преса. Преди дни е връчена нота на българската страна по въпроса. Валията на Одрин я е изпратил до началника на „Капитан Андреево“. Обаче в България това се крие. Добре, че тръгна скандалът, за да разберем. Това е много лоша новина. Мигрантите могат да ни пометат за броени месеци. Ако не удържи границата, правителството ще си ходи. Големият риск обаче остава за българското общество.

– Възможно ли е инициативата на Румъния да не е съгласувана с Алианса? Опитва ли се НАТО да ни вкара във военен конфликт с Русия?

Не вярвам Букурещ да е тръгнал на своя глава към подобно нещо. Хеле пък Турция, която е втората армия в Алианса. Едва ли искат да ни вкарат в директен военен конфликт с руснаците, защото това би означавало Трета световна война. Никой не прави подобни безумни неща срещу ядрена сила. Опитват се да ги притискат, но за мен това е игра с огъня. А в нашия случай ние сме толкова близо до потенциалния театър на бойните действия, че може да ни изравнят със земята от Варна до Петрич.

Румънците исторически си имат друга игра, друг подход. Още от времето на западния любимец Чаушеску. Трябва повече да се чете история. Анализът, който трябва да бъде направен от българската страна е какво се случва вътре в НАТО. Единен ли е Пактът, какви групи се оформят, какви процеси текат? Какво е общото като ценности и политики между правителствата в Берлин, Анкара, Вашингтон, Мадрид, Атина, Рим, Варшава, Братислава, Париж и т.н. Какво ще става след изборите в Съединените щати? Ситуацията е динамична, а някой иска да бърза.

 

Още от автора: Калоян Методиев

Калоян Методиев

д-р Калоян Методиев е завършил Политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира външна политика и национална сигурност. Доктор по политически науки. Университетски преподавател.

 1. КИН каза:

  Г-н Методиев доста добре е напипал същността на геополитическата ситуация и милитаризираните игри ,които играят американците и турците!!!
  Проблема е, че гъмжи от безумци в този свят ,които нямат никаква реална ценностна система и морал…….. просто и идея си нямат какво е това!!!!!

  • mich каза:

   Ти сигурно имаш комунистическата ценностна система и морал. Сигурно си и мурзилка, така ли е ?

 2. Иван каза:

  В анализа има и верни неща, но някой от първите изводи са грешни. Използвайки загатнатите препратки от последния абзац следва да си зададем въпроса какви директиви са приети в НАТО след конфликта в Украйна и какво е това „Интермариум“. Изказванията на „някой“ политици сега, утре ще бъдат на 180 градуса, което е срамно и обидно. Балансът на силите динамично се променя и това налага РБ да помисли за своите национални приоритети, РФ не е успоредна с приетата траектория ЕС + НАТО.
  ПС
  за запознаването с историята на Сингапур заслужава да се отделят 2-3ч, въпреки че тази държава е далеч от нас има какво да ни научи.

  • Ели каза:

   Как да прочета изказване на човек, който не знае , че в мн.число не се пише “ някой“, а „някои“?
   И какви изводи да си направя за неговата компетентност?

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни