Майкъл Хъдсън: Войната с Гърция е ултиматум към цяла Европа

shutterstock_249473845

Статията е редактиран препис на интервю, проведено за The Real News Network

Шармини Перис: Гръцката икономическа криза може би бе засенчена от бежанската криза и терористичните атентати в Европа, както и от предстоящия Брекзит. Но тя не е отминала. Неотдавна срещу режима на строги икономии и новите реформи бе проведена тридневна обща стачка, която блокира голяма част от страната. Въпреки протестите, правителството на Алексис Ципрас внесе поправки в данъчната и пенсионната система с подкрепата на 153-ма народни представители – мярката бе изискана от кредиторите на Гърция като необходимо условие за продължаването на преговорите по държавния дълг. В свое обръщение към 300-те народни представители, министър-председателят заяви, че е твърдо решен да изправи Гърция на крака на всяка цена.

За да обсъдим развоя на събитията, към мен се присъединява Майкъл Хъдсън, изтъкнат професор по икономика в университета Канзас Сити, Мисури.

hudsonМайкъл Хъдсън е американски професор по икономикa от Университета в Канзас. Бивш анализатор от Уолстрийт, автор на няколко книги и множество изследвания. Президент на Института за изследване на дългосрочните икономически трендове (ISLET) и един от членовете-основатели на Международната научна конференция за близкоизточни икономики (ISCANEE).

Хъдсън действа като икономически съветник по финанси и данъчно право на различни правителства от цял свят, включително Исландия, Латвия и Китай. Една от най-известните му книги е „Суперимпериализъм: Икономическата стратегия на Американската империя“, а последната е озаглавена „Убиването на гостоприемника: Как финансовите паразити и дълговете унищожиха световната икономика“.

Перис: Майкъл, МВФ настоява за взимането на всеобхватни мерки за справяне с бремето на гръцкия държавен дълг. Те искат кредиторите да бъдат по-креативни и гъвкави по отношение на анулирането на дългове и предлагат мерки, които изглеждат сравнително напредничави спрямо плановете на заемодателите. Разкажи ни повече за предложението на МВФ и за това как кредиторите го приемат.

Хъдсън: МВФ заявява, че няма да намали държавния дълг на Гърция с нито един цент. Дългът си остава същият. В противен случай централните банки на държави като Германия и Франция биха претърпели загуби, а те не биха го допуснали. В този смисъл, МВФ не е направил никакво креативно предложение. Той напълно повтори това, което заяви преди година, и на практика каза: добре, дългът си остава непроменен до последния цент, но на негово място ще ви дадем извъртяна цифра. Ще ви таксуваме с едва 1.5% лихва и не се налага да изплащате дълга в следващите 25 години.

Това е едва началото. Ще трябва да си намалите пенсиите, да наложите режим на строги икономии, да си приватизирате управлението и да си свивате икономиката  с 1-2% годишно, така че минималната ни лихва от 1.5% да погълне всякакъв ваш растеж.

Вече знаем, че не можете да го направите. Знаем, че щом унищожите пенсионната си система, ще се свиете. Знаем, че работническата ви класа протестира. Знаем и че ще емигрират.

Но има изход от това положение. Можете да продадете пристанищата си, земята си, обществените услуги, железопътните линии, летищата и въобще всичко на немските банки – накрая няма да ви остане нищо и можете да емигрирате, защото държавата на практика ще бъде наша. Именно това заявява МВФ. То не е креативно, а абсолютно брутално. Затова гърците протестират.

Перис: Защо сега кредиторите действат по този начин?

Хъдсън: Защото те използват финансите като ново средство за война. В момента Европа е едно бойно поле, но вече не воюват армии. Днес държавите биват превземани не чрез военни действия, а чрез финанси и заеми. Населението остава без работа и няма нужда да бъде избивано, тъй като то се намира под тотален контрол. Земята бива разграбвана все едно в Гърция се извършва инвазия – това е война.

Перис: Международната преса отразява срещата на европейските финансови министри по въпроса като успех; Ципрас и гръцкият финансов министър излязоха от преговорите усмихнати. Защо?

Хъдсън: Защото се продадоха. Очаква се да се усмихват пред камерите – на първо място така е учтиво, пък и изглежда сякаш по някакъв начин са защитили своите избиратели. Обама винаги се усмихва, когато прави поредната отстъпка пред Уолстрийт. Но тази усмивка не свидетелства за нищо добро за хората и те го знаят – както можем да преценим спрямо тяхната политическа реакция.

Перис: Какво наистина означават тези реформи за гръцкия народ?

Хъдсън: Тези „реформи“ в своето същество са точно обратното на това, което реформите означаваха преди. През последните сто години движенията за реформи призоваваха за по-големи пълномощия на управлението. Наблягаше се повече върху икономическия растеж. Реформите целяха икономиката да стане по-справедлива. Днес обаче ние живеем в един оруелски свят на двойното мислене, където „реформа“ означава премахването на всички реформи – от пенсионните до данъчните – които Гърция е приела от Втората световна война насам. Това е завръщане към един своеобразен неофеодализъм. Вестниците използват думата „реформа“, но реалността е тъкмо обратната.

Перис: Какъв е коментарът на Сириза относно всичко това?

Хъдсън: Те са просто ужасени – осъзнават, че се води война, в която се надяваха на помощта на другите леви движения във Франция, Испания и Португалия. В момента в Европа е налице един ожесточен сблъсък между кредитори и задлъжнели и единственото, което могат да направят, е да изложат на показ лицемерието на МВФ. Ако говорим за случая с Гърция, нека погледнем и ситуацията с Украйна, където МВФ подкрепя една наистина несъстоятелна икономика, управлявана от клептократи.

МВФ се подготвя да спаси Украйна от банкрут и на практика да ѝ каже, че не е необходимо да изплаща дълговете си към Русия. Вместо това може да си продаде земята на Джордж Сорос и въобще на хора, които американското правителство харесва. Наблюдавайки двойния стандарт спрямо Гърция и Украйна, можете да видите, че МВФ се е превърнал в инструмент на Новата студена война. Всичко, което остава на Сириза и гръцкия народ, е да покажат на останалия свят колко несправедливо е това – и че финансите са средство за война.

Перис: И за финал – какъв избор има гръцкото правителство? Какво конкретно могат да направят управляващите?

Хъдсън: Ципрас заявява, че нямат никакъв избор. Според него единственият избор е да отстъпят и действително дебатът вече не е между Гърция и МВФ. Не е и между Гърция и Германия/ Европа. Все още продължаващият дебат е изцяло между МВФ и Германия и той е относно това дали МВФ ще наруши традиционните си правила и ще отпусне заем в разрез с всичките си принципи. Правилникът на МВФ гласи, че организацията не може да отпуска заем на правителство, което не може да си позволи да го изплати. Всички членове и целият персонал на МВФ единодушно стигнаха до извода, че Гърция не може да изплати заема, тъй като неговите условия и ограничения, както и свиването на икономиката, го правят невъзможен за изплащане.

В този ред на мисли МВФ заявява, че ще наруши правилата и ще отпусне заем – най-вече защото така настояват САЩ – а Гърция ще трябва да плаща. Това е една демонстрация, отправена към държави като Испания, Италия и Франция – ако дръзнат да изплатят всичките пенсии и заплати на работническата класа, и тях ги чака същата тежка икономическа съдба. Случаят с Гърция е демонстрация, до известна степен подобна на нацистката бомбардировка на Испания, провокирала известната картина на Пикасо „Герника“. Това е „МВФ“ версията на бомбардировката, ако мога така да се изразя, и тя гласи: това ще се случи с европейската работническа класа, ако не се предадете.

guernica

Пикасо – „Герника“ (1937). Авторът е провокиран от жестоките бомбардировки над Герника, древната столица на баските в Северна Испания. Разрушението на Герника е първата демонстрация на способите за масова бомбардировка, каквито по-късно, по време на Втората световна война, са използвани в огромен мащаб. Творбата е пророческо видение за гибелта.

 

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: COUNTERPUNCH

Още от автора: Майкъл Хъдсън

Майкъл Хъдсън

Майкъл Хъдсън е американски професор по икономикa от Университета в Канзас. Бивш анализатор от Уолстрийт, автор на няколко книги и множество изследвания. Президент на Института за изследване на дългосрочните икономически трендове (ISLET) и един от членовете-основатели на Международната научна конференция за близкоизточни икономики (ISCANEE).
Хъдсън действа като икономически съветник по финанси и данъчно право на различни правителства от цял свят, включително Исландия, Латвия и Китай. Неговата последна книга е „Убиването на гостоприемника: Как финансовите паразити и дълговете унищожиха световната икономика“.

  1. Светослава Димитрова каза:

    Откъде се появи този сайт?! Впечатляващо, умно, завладяващо! Браво!

  2. Kiril Vitqnov е обикновен педераст каза:

    Тролската соросоидна логорея на индивида Kiril Vitqnov е безсмислено да се коментира. Това са някакви типични чиновнически глупости сигурно сервирани му направо от канцеларията на аржентинския президент или финансов министър.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни