Консервативният атлантизъм на Варшава

0000218209-article3

Европейската комисия обмисля налагането на санкции срещу Полша. Причината за тази стъпка от страна на ръководството на ЕС е реформата на Конституционния съд. Полша е обвинен в нарушаване на принципите на демокрацията и разделението на властите. Полските власти от своя страна посочват, че защитават суверенитета на страната и се противопоставят на Брюксел да се намесва във вътрешните работи на Варшава.

Съдебната реформа

Планове за реформиране на Конституционния съд бяха приети в Полша в края на 2015 г. Полските власти планират да дадат на парламента правото да уволнява от длъжност съдии в Конституционния съд, и също така да даде на президента и на Министерството на правосъдието право да се подават жалби срещу съдиите. В допълнение съдът ще бъдат лишен от правото да оценява президента като неспособен да изпълнява задълженията си. Преди няколко дни Европейската комисия публикува официално предупреждение към Полша, като каза, че реформата ще бъде „системен риск“ за върховенството на закона в страната.

2016-06-07_040324

Срещу Брюксел

След идването си на власт в Полша през 2015 г., представителите на партията „Право и справедливост“ (Президент – Анджей Дуда от 6 август 2015 г. и министър-председател – Беата Шидло от 16 ноември), отношенията между Полша и ЕС значително се влошиха. Партията „Право и справедливост“, която контролира законодателната и изпълнителната власт, е решила да постави под контрол и съдебната власт. В допълнение, бяха предприети редица реформи в духа на социалния консерватизъм. По-специално, правителството подкрепи идеята за пълна забрана на абортите. Приемането на съответния закон се очаква през есента на 2016.

2016-06-07_040027

Крипто-колония

Въпреки това, би било погрешно да се интерпретира настоящия евроскептицизъм на полските власти като опит за укрепване на суверенитета на страната и за оспорване на световната хегемония на либералите. Полша се противопоставя на Брюксел, за да утвърди своя статут като фактическа колония на Вашингтон. Полша подкрепя всички агресивни инициативи на НАТО, и най-вече тези, насочени срещу Русия. Полша прие закон за разрешаване на пребиваването на територията й на чужди войски и призова за увеличаване на силите на НАТО в страната. Също така планира да постави на своя територия елементи от противоракетната отбранителна система на САЩ, която може да се използва не само за защита от ядрена атака, но и за разполагането на ракети с ядрени бойни глави.

В началото на юни стана ясно, че Полша възнамерява да разположи на своя територия един батальон на НАТО, като тези сили трябва да са достатъчни за „сдържането на руската агресия“, според полския министър на отбраната Антони Мачеревич.

Той заяви, че в случай на нахлуване Русия ще има числено превъзходство, с което съюзните съединения няма да могат да се справят, но основната цел на батальона ще бъде не победа над противника, а забавяне на настъплението.

„От военна гледна точка проблемът през цялото време се състоеше в това – ние бяхме 100 % убедени, че в случай на агресия алиансът ще загуби атакуваната територия и ще бъде принуден да я отвоюва по-късно. Благодарение на присъствието на батальона обаче, ние ще можем да защитим територията достатъчно дълго, за да имат време съюзниците да съберат сили и за предприемат ответни мерки.“

Полското ръководството подкрепя подписването на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (TTIP), коeто премахва суверенитета на държавите за сметка на мултинационалните корпорации.

polska-nato

Полша – буферна зона

В случая с Полша всъщност наблюдаваме как американците работят по един алтернативен сценарий, за да консолидират своето господство: чрез подкрепа на десните псевдо-консервативни режими, които използват същата реторика и идеи, характерни за антиамериканските патриотични сили, стремящи се към суверенитет. Тук става въпрос за чиста геополитика: дори либералният ЕС, по геополитическата си логика, се нуждае от Русия. Така че, за да се постави преграда по пътя между Европа и Русия, САЩ поддържат властта в Полша, която от една страна е враждебна към ЕС (с консервативните си позиции), а от друга страна е враждебна и към Русия (с националистическите и проамериканските си позиции).

Превод: Memoria de futuro

Източник: Katehon

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Желю Железов (JELEZOV.blog.bg) каза:

    Освен с красивите си жени, с нищо друго Полша не може да се похвали. Някога Чърчил съвсем справедливо я нарече „хиената на Европа.

  2. Безименен :-) каза:

    А има ли прилика в позицията на „българското“ правителство с това на полското а и румънското в тази ключова геополитическа зона ;-).

    А и „Збигню“, трудно му се произнася името на английски ;-), си е доста влиятелен у Америчко.

    Та, ако погледнете Хаусхофер, ще видите защо Бразилия и ЮАР не са естествен геополитически съюзник , БРИКС, на Русия и Китай. Индия също е по-скоро сивата зона, като България в момента :-).

    Докато Германия е естествен партньор в триадата Пан-Европа, Евразия, Пан-Азия ;-).

    „В конце 30-х годов Хаусхофер пересматривает свою модель мирового порядка, основанную на «пан-идеях», и разрабатывает новую, которая была изложена в работе «Континентальный блок: Срединная Европа (Mitteleuropa) – Евразия – Япония» (1941 г.). Новая модель была ориентирована на стратегический союз трех континентальных сил: Германии, СССР и Японии, – и группирующихся вокруг них трех сверхрегионов. Такой континентальный союз был нацелен против «морской силы», т.е. прежде всего против Великобритании.“

    Грешката на Хаусхофер е един период, по Девятов, и предположението му, че ядрото на Пан-Азия е не Китай а Япония !

    Ама от Голдман-Сакс са спецове в създаване на проксита обслужващи други интереси, а не декларираните ;-))).

    Ей ви едно филмче с Джаки Чан, което е прекрасен геоплотитически анонс на Китай в момента ;-))), към наследника на Римската Империя, разбира се. На ли знаете за фашите в Конгреса и мемориалите на Джордж Вашингтон и Абрахаам Линкълн ;-))). Не, Русия не е третия Рим.

    Периода също е показателен, края на Римската Република и възхода на Римската Империя ;-).

    http://watchmovie.ms/Dragon-Blade-online-full-movie-free-1216-3534.html

  3. Безименен :-) каза:

    When he tries to extend his power over objects,
    those objects gain control of him.
    He who is controlled by objects loses possession of his inner self…
    Prisoners in the world of object,
    they have no choice but to submit to the demands of matter!
    They are pressed down and crushed by external forces:
    fashion, the market, events, public opinion.
    Never in a whole lifetime do they recover their right mind!…
    What a pity!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни