Швейцарците отхвърлиха с референдум безусловния базов доход

referendum_bern

Привържениците на безусловния базов доход, гарантиран от държавата за всички жители на страната, днес търпят поражение на националния референдум в Швейцария. Такива са прогнозите на социологическата служба gfs.bern, която анализира в реално време ситуацията по поръчка на Швейцарското радио и телевизия (SSR).

Инициаторите на реформата, според която на всеки пълнолетен гражданин на Швейцария се гарантира получаването на 2 500 франка (2250 евро) месечно, а на дете – 625 франка (565 евро), така и не успяха да убедят съгражданите си в ползата от инициативата. Въпреки очевидната привлекателност на идеята, по-голямата част от избирателите последваха призива на правителството, което предупреди, че трябва да увеличи данъците, за да осигури над 200 милиарда франка годишно за изплащането на безусловния базов доход. Освен това, под заплаха може да бъде поставена сегашната система за социално осигуряване и да отслабне мотивацията за работа сред хората с по-ниски доходи. По данни на социологическата служба предложението е отхвърлено от 78 процента от гласоподавателите.

На националния референдум в неделя швейцарците гласуват по още 4 въпроса. Според gfs.bern  днес те са отхвърлили още две обществени инициативи.

Едната от тях изисква държавата да не извлича ползи от предоставянето на услуги на гражданите, а втората предлага всички приходи от транспортни данъци да се използват за подобряване на организацията на движението, а водачите на автомобили да не бъдат третирани като „дойни крави“.  В момента за тези цели се използват половината данъчни приходи, а останалата част от средствата отива за други нужди на държавата.

В същото време прогнозите на социолозите сочат, че референдумът ще одобри новия закон за бежанците, който има за цел да се ускори процедурата за разглеждане на молбите за убежище, както и промените в закона за изкуственото оплождане, които ще разрешат провеждането на генетична диагностика преди раждането.

Обобщение от международната преса – Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни