Небивал срив на курортния сезон в Турция заради политиката на Ердоган

pic_a0de31a5eb4b512c6e55f7c5c1fadb52

Международното летище Даламан е празно, включено е само дежурното осветление. Рафтовете са пълни с алкохол и шоколад, но няма нито кой да ги купува, нито кой да ги продава. На практика южната въздушна врата на Турция не работи.

 

Политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган удари имиджа на страната и доведе до рязък спад в броя на туристите, както руски, така и европейски. Това констатира германския вестник Die Welt.

По данни на Министерството на културата и туризма на Турция, през април страната е била посетена от 1,75 милиона души, което е с 28% по-малко, отколкото през април миналата година. Най-много – със 79%, е намалял притокът на туристи от Русия: от 150 хиляди до 31 хиляди души. Значително е намалял и броят на туристите от Германия, Франция, Великобритания, Гърция и САЩ.

pic_5266b71921989a94cd90508e9847e33b

Един от най-престижните и посещавани турски курорти – Мармарис, днес е празен.

 

Отсъствието на руски туристи е причинено от кризата в отношенията между двете страни, настъпила след свалянето на руския Су-24  от турските ВВС през ноември 2015 г.

Германските туристи са отблъснати от напрегнатата ситуация в Турция. Както отбелязва изданието, през тази година в страната може да има недостиг от 7,6 милиона туристи, който ще се превърне в загуби за турския бизнес за приблизително 8.9 милиарда долара.

Туризмът е основен източник на приходи в Турция. Той съставлява 6% от БВП на страната и осигурява работни места за повече от 8% от населението.

Освен това, туризмът е източник на чужда валута. Сегашната ситуация няма как да не се отрази на валутните резерви на Турция – за изминалата година те са намалели с почти 12 милиарда долара.

pic_381bdffd5b64f45b63a7c6d1db03b348

Много от хотелите в курортните зони в Турция пустеят, а други са закрити или обявени за продажба.

 

Голяма част от местните предприемачи, свързани с туризма, са на мнение, че става въпрос за умишлена политика на Ердоган. Според тях турският президент, стремейки се да създаде истинска мюсюлманска държава, се опитва да ограничи потока от туристи, които по негово мнение разлагат традиционното турско общество и го подлагат на изкушенията на съвременния свят. В същото време независимите дребни предприемачи се контролират трудно, затова те представляват заплаха за водещите елити – имат собствено мнение, различно от мнението на управляващите в Турция. Създавайки опора за своята власт сред по-бедните класи в северна и централна Турция, управляващите методично и дори с упоение громят юга.

pic_eba66a0d5d8893969c3e5a63c920aa8b

През последните 6 месеца няколко крупни компании изведоха своите яхти и други плавателни съдове от Турция в Гърция и Хърватска.

 

В същото време в Гърция потокът от туристи се увеличава значително с всеки изминал ден и всичко говори за един предстоящ и много активен курортен сезон.

Обобщение от международната преса: Memoria de futuro

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни