Този април е най-горещият, регистриран в историята

_89706060_89706059

По данни на НАСА април е седмият пореден месец, който надвишава световните температурни рекорди. Информацията също така свидетелства, че температурната разлика между миналия месец и втория най-горещ април (този от 2010 г.) е най-голямата измервана досега – 0.24 градуса по Целзий.

Същата тенденция бе наблюдавана по-рано през годината с месеците февруари и март.

„Неблагоприятните обстоятелства, на които сме подложени, са резултат от комбинацията между изключително интензивно Ел Ниньо (квазипериодично климатично явление, характеризиращо се с покачване на температурата на повърхностните води в екваториалните части на Тихия океан – бел. ред.) и задълбочаващите се промени в климата“, заяви Кристиана Фигерас, главен секретар по климата в ООН.

„Всички тези рекордни температури и съпътстващите ги последици – като например сушите в Индия и рекордните пожари – свидетелстват, че не можем да си позволим да направим нищо друго, освен да ускорим програмата за разрешаването на проблема. Нямаме никаква друга опция.

Гавин Шмит, директор на Института за космически изследвания „Годард“ към НАСА и анализатор на световните температурни данни, написа в своя профил в Туитър, че предвид съотношенията на месечните температури през изминалите години, има 99% вероятност 2016 г. да бъде най-горещата измервана година досега.

Необичайно горещите априлски температури бяха силно усетени и в няколко северни географски региона, като Аляска.

Превод: Memoria de futuro

Източник: BBC

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни