НАТО: Не можем да защитим Източна Европа от Русия

-21-01-2016-01-14-30

НАТО изразява опасения, че не може да защити Източна Европа при евентуален конфликт с Русия в Източна Европа, пише британския в. Файнейшъл таймс.

Според данни на изданието Алиансът няма да може да използва пълноценно своите сили за бързо реагиране. Авторът на материала отбелязва, че подразделението с численост 5000 души, което бе създадено преди две години за отбрана на източния фланг на Пакта, няма да може да се разгърне. Представители на военното ръководство на НАТО също смятат, че корпусът вероятно ще се превърне в лесна мишена при действия в трите балтийски републики (Литва, Латвия и Естония) и/или Полша. Причината е увеличеното военно присъствие в най-западната руска точка – балтийското пристанище Калининград.

По думите на високопоставен източник на Пакта, цитирани от лондонския вестник, всеки един опит за разгръщане на силите на бързо реагиране на изток от реките Одер и Ниса (гранична зона между Германия и Полша) е обречен на неуспех. „Ние ще бъдем победени още в самото начало“, е заявил военният.

Русия разполага със зенитни и противокорабни комплекси на суша и на вода, както и с бойни самолети в Калининград. „Концентрацията на жива сила и техника предизвиква определени проблеми, които ние взимаме предвид“, е казал още представителят на НАТО.

Точно тази уязвимост бе причината Алиансът да засили военното си присъствие по източните граници. Очаква се на срещата на върха на Пакта във Варшава през лятото да бъде решено за постоянната дислокация на четири батальона в балтийските републики и Полша./ Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. ST каза:

    Не че не могат, никога не са си и мислили да защитават Източна Европа (и от какво ли), а само да я използват като примамка. Мисли народе ….. какво ти мислят!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни