Сайтът The Intercept осигурява по-широк достъп до архива на Едуард Сноудън

1284144842593735493

Информационният сайт  The Intercept обяви, че ще приложи две нововъведения в начина на публикация на архива, предоставен му в Хонг Конг от бившият сътрудник на АНС (Агенцията за национална сигурност на САЩ) Едуард Сноудън. И двете промени са замислени така, че оповестяването на архивите да продължи по най-експедитивен и информативен начин.

Първата иновация е публикуването на големи партиди от документи. Тя стартира с разкриването на извадки от SIDtoday (вътрешния информационен бюлетин на АНС), които обхващат период от почти десетилетие – между 2003 и 2012 година. Първата част от тази партида съдържа 166 документа от 2003 година, като периодично ще бъдат оповестявани останалите части, докато цялата партида не бъде направена публично достояние.

Документите разкриват широк диапазон от данни: от сериозни и подробни доклади от свръхсекретни програми за наблюдение на АНС до съвсем тривиална информация за пътуванията и ваканциите на отделни сътрудници. Някои от тези доклади очевидно са правени с користни цели – оправдаването на даден бюджет или правенето на добро впечатление пред началниците. Други съдържат очевидни грешки или безсмислено папагалстване на широко известна информация. Някои от статиите на SIDtoday обаче са в основата на важни разкрития от архива.

Допълнително към публикуването на тези документи The Intercept  прилага кратко резюме на тяхното съдържание, разказ за участието на АНС в скандалните разпити в затвора Гаунтанамо, друга интригуваща информация, извлечена от тези документи, както и профил на SIDtoday. The Intercept призовава други журналисти, изследователи и заинтересовани страни да се разровят в тези документи, за да открият още значими детайли.

Редакторите и репортерите на информационния сайт изследват внимателно всеки документ и редактират имената на нископоставените служители, както и информацията, която може да навреди на невинни хора. Дадена е възможност на АНС да коментира тези публикации, като техните отговори са показани без редакция.

Второто голямо нововъведение е възможността да бъдат поканени външни журналисти, включително такива от чуждестранни медии, които да сътрудничат в изследването на архивите Сноудън. Досега информацията е била споделяна с около 2 дузини медии, така че екипи от няколко държави вече са работили по представянето на документите (става дума за медии, различни от тези, които отдавна притежават големи партиди от архива на Сноудън: Washington Post, the New York TimesThe GuardianProPublica). Този партньорски подход е ускорил работата и e дал възможност историите, силно касаещи определени държави, да бъдат представени от журналисти, които най-добре разбират процесите в тези страни.

The Intercept даде достъп до архива на журналисти от френския Le Monde и на други медии, с които ще си сътрудничат. Остават още много документи, представляващи интерес за обществото, които трябва да бъдат показани, както и такива, които според екипа на сайта не трябва да бъдат публикувани заради опасността от нанасяне на вреда на невинни хора (частни разговори, прихванати от АНС, чието разкриване ще наруши лични права, както и правителствени спекулации за нечисти действия, извършени от частни лица, които могат да разрушат нечия репутация при евентуално публикуване).

Самият Едуард Сноудън е заявил две принципни изисквания при обработката на материалите: първото е публикуването на информацията да се осъществява с нужното внимание – съпроводено от необходимия контекст и представено по смилаем за обществото начин. Второто изискване е да бъдат запазени благополучието и репутацията на невинните хора.

Превод: Камен Парадов / Memoria de futuro

Източник: The Intercept

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни