500 общини в ЕС, вкл. Горна Малина, отвоюваха свобода от ТПТИ

2016-04-29_132542

Събрание в Барселона на представители на европейските общини.

 

Над 1500 общини в 12 държави членки от ЕС обявиха, че са зони, освободени от опасното търговско споразумение ТПТИ, по което съюзът на 28-те и САЩ преговарят. Представители на местната власт във Великобритания, Белгия, Холандия, Франция, България, Испания, Италия, Австрия, Ирландия, Гърция, Португалия и Германия ратифицираха обща позиция срещу споразумения като Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции с американците и СЕТА с Канада, съобщи вестник Труд.

Основните критики в Европа срещу ТПТИ са свързани със секретността му и с риска, който споразумението носи от занижаване на европейските стандарти за безопасност на храни и стоки. ТПТИ ще позволи и големи корпорации да съдят държавите, в случай че със свои политики за безопасност на потребителите въвеждат допълнителни изисквания, пречещи на печалбите им.

Към позицията на местната власт в ЕС се присъедини и община Горна Малина.

На 27 април Общинския съвет на Горна Малина единодушно ратифицира Декларацията от Барселона, съобщи STOP TTIP Bulgaria:

„Така Горна Малина стана първата община в България, която се присъедини към паневропейската инициатива за „Зони свободни от ТПТИ“. Кметът Ангел Жиланов участва и в срещата в Барселона през миналата седмица, на която бе приета тази декларация. Вече над 1600 са общините и регионите в Европа, които са се включили в тази инициатива за противопоставяне на този нов тип търговски споразумения, които застрашават демокрацията, общественото здраве, социалните права, природата, малкия и среден бизнес, за сметка на привилегии за големите транснационални корпорации.
Поздравления за представителите на първата зелена община в България!
Очакваме и други да последват примера на Горна Mалина“

Интерес към обща декларация срещу търговското споразумение със САЩ проявяват и други общини у нас. В момента по въпроса текат предварителни разговори между представители на Националното сдружение на общините в България. Миналата година страната ни изпълни и дори надмина квотата, отредена й за нужен брой подписи срещу ТПТИ. Кампанията беше организирана от Европейска гражданска инициатива и събра няколко милиона граждански подписа от почти всички членки на Евросъюза./ Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Искра Ковачева каза:

    Поздравления Горна Малина! Безпорен е успеха ви! Дано и други общини ви последват!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни