Патриарх Неофит: Основите на света се разклащат

patriarh-neofit

Живеем в трудни времена, когато сякаш самите основи на света около нас се разклащат. Нравствени ценности, които векове наред са били ясен ориентир за хората, крепило на морала и спойка в обществото, лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне. Това казва в обръщението си към българския народ за Великден патриарх Неофит.

Представите за добро и зло, справедливо и несправедливо, редно и нередно се подменят, а казано е: „Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина!“ /Ис. 5:20/.

И в тази обстановка на ценностна дезориентация, вълни от мигранти с различни вярвания, светоглед и традиции прииждат и ни поставят пред нови изпитания, посочва в обръщението си Негово светейшество.

Патриарх Неофит отбелязва, че Благата вест за Христовото Възкресение е призив към всички нас да бъдем свидетели пред света за Евангелската Истина и вестители за неотпадащата, жертвена Христова любов, която побеждава злото и смъртта. Господ ни призовава: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ /Мат. 5:16/.

Негово светейшество пожелава Възкръсналият Спасител да просвети умовете и сърцата ни, да ни помага да преодоляваме трудностите и изпитанията, да даде на всички вярващи в Неговото Възкресение крепки душевни и телесни сили, непоколебима вяра и преизобилна любов, та всеки, който е в неведение, в отчаяние, в страдание, като види добрите ни дела и усети мира и топлината в сърцата ни, да се изпълни с радост и надежда.

Та на нашия поздрав: Христос възкръсна, да отвърне възторжено: Наистина възкръсна, пожелава патриарх Неофит.

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни