The Telegraph чрез разсекретени документи: Европейският съюз е проект на ЦРУ

cru

Целта е била Американското разузнаване да запази зависимостта на Европа от Вашингтон.

Фактът, че САЩ активно противодействат на излизането на Великобритания от ЕС не е никак изненадващо, тъй като европейската интеграция от самото начало е американски проект, пише британският вестник „Телеграф”, цитиран от БГНЕС.

Според разсекретените материали на Държавния департамент американското разузнаване е финансирало създаването на Европейския съюз още в средата на миналия век. Например, в един от документите от 26 юли 1950 г. се разкрива информация за кампании за създаване на Европейски парламент. Инициатор на меморандума е Управление на стратегическите служби, което е предшественик на ЦРУ, посочва изданието.

Междувременно, САЩ винаги са обръщали особено внимание на Великобритания, а участието й в интеграцията винаги е било приоритет за тях, пише авторът на статията.

Според публикуваните данни ЦРУ си е сътрудничило с основателите на ЕС, използвайки ги като свои помощници. Целта е била американското разузнаване да запаси зависимостта на Европа от Вашингтон и да попречи на ЕС да намери алтернативни източници на финансиране, подчертава изданието.

Както отбелязва авторът на статията, в процеса на изграждане на обединена Европа е имало и провали. В служебни записки от 11 юни 1965 г. заместник-председателят на ЕС дава инструкции за създаване на единен паричен съюз. В документа се подчертава, че дебатът трябва да се избягва, докато решението за неговото създаване не стане неотложно.

Както показва историята, този подход не е много разумен, като се има предвид сегашната ситуация с дълга, дефлацията и масовата безработица в Южна Европа./ Memoria de futuro

4790559

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. садасдса каза:

    Източник ?

  2. Румяна Павлова каза:

    Толкова с оптимизъм посрещнах влизането на България в ЕС и участвам, доколкото мога, чрез включването ми в различни негови проекти като учен.
    През последните около две години върхушката на ЕС прави непростими и необратими грешки. Силно съм разколебана в чистите намерения на тази върхушка и умението (плюс желанието) на хората да воюват за добрите си завоевания. Освен със сбърканата политика на остеритет за излизане от кризата, поддържане на двете скорости, или наличието на център и периферия в политиката на ЕС, но политиката към „бежанците“ е върхът на разтурването на ЕС.
    В библията си е казано – в грях заченат.
    Мразя двойните стандарти и манипулирането на хората. Не приемам толкова пасивно и немислещо население. Жалко!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни