Учените за Благодатния огън

blagodaten-ogun-6

Утре честваме Възкресение Христово. Току що Благодатния огън слезе отново на Божи гроб в Йерусалим. Отдавна се водят спорове за това какво представлява Благодатният огън и как да се обясни неговата поява. Атеистите са убедени, че това е просто лъжа. Вярващите – че това е истинско чудо. Кой е прав?

1236532460_178735Преди няколко години руският физик от Института за атомна енергия Андрей Волков успя да направи това, което до този момент не беше успял друг учен – да проведе научен експеримент в църквата на Божи гроб в Йерусалим с помощта на няколко измервания.

По думите на Волков няколко минути преди изнасянето на свещения огън от Кувуклията (параклиса на Божи гроб) приборът, фиксиращ спектъра на електромагнитното излъчване, е засякъл в храма странен дълговълнов импулс, който повече не се появил. Тоест,  засечен е електрически разряд.

Физикът отишъл в Ерусалим като асистент на един от снимачните екипи, които получили разрешение да работят вътре в храма. Според Волков с едно измерване е трудно да се съди достоверно за явлението, тъй като е необходима серия от експерименти. И все пак, той не изключва да е засечено явление, предхождащо появата на истинския божествен Благодатен огън.

yahooeu_ru_13Кандидатът на физическите и математическите науки Андрей Волков винаги се е интересувал от феномена на необичайното самозапалване в храма на Божи гроб в навечерието на православния Великден. Този огън се появява от само себе си, в първите секунди не изгаря, а вярващите измиват с него лицето и ръцете си като с вода. Волков предполагал, че този пламък е плазмен разряд. Затова и у него се родила идеята за експеримента – измерване на електромагнитното излъчване в църквата по време на самото слизане на свещения огън.

„Знаех, че няма да е лесно да се направи това. На такова място е трудно да бъдеш пропуснат с апаратура“, разказва Волков. И все пак той решава да поеме риска. Ученият настроил приборите така,  че ако по време на появата на свещения огън има скок на електромагнитното поле, то да бъде фиксирано от компютър. Ако пламъкът е просто фокус, устроен за вярващите, не би трябвало да се случи нищо подобно.

Волков наблюдавал как патриархът на Йерусалим, сваляйки одеждите си, влязъл в Кувуклията само с една риза на гърба и наръч свещи. Хората замръзнали в очакване на чудото. В крайна сметка, според преданието, ако свещеният огън не слезе при хората в навечерието на Пасха, това е знак за приближаването на края на света. За това, че чудото се е случило, Андрей Волков узнал преди всички останали – приборите му уловили рязък скок.

Pasha_03

„За шестчасово наблюдение на електромагнитния фон в храма, именно в момента на слизането на Благодатния огън апаратурата отбеляза увеличение на интензивността на излъчването – свидетелства физикът. – Ясно е, че свещеният огън не е създаден от хората. Това не е измислица, не е мистификация: материалните му „следи“ могат да бъдат измерени.“

20667569771_41616ee2cc_oКато аргумент в полза на твърдението, че свещеният огън има природен, а не божествен произход, служи фактът, че подобни феномени се случват и на други места. Известни са случаи, в които мистериозни пламъци или сияния са смятани за чудеса, но в крайна сметка са намерили научно обяснение. Според стари поверия пламъците, трептящи над блатата, са свещите, които осветяват пътя на изгубени души. Сега е известно, че блуждаещите светлини са не друго, а горящ блатен газ, освободен от гниещи растения. Синкавият блясък по мачтите на корабите –  така нареченият „огън на Св. Елм“, наблюдаван още от Средновековието, е електрически феномен, причинен от гръмотевични бури в морето. А северното сияние, което в скандинавските митове се смята за златните щитове на валкириите, също намира научното си обяснение с взаимодействието на потоци от заредени частици, преминаващи през горните слоеве на атмосферата на магнитното поле на Земята.

1394932_resizeОтговорът на загадката с Благодатния огън може би се крие в геофизиката, смята Виктор Фефелов, директор на центъра „Биолон“, който няколко десетилетия изучава анормални явления: „Земята е много голям и сложен електромагнитен обект, при това слабо проучен. Много вероятно е в това явление да има тектоничен произход и това да е подземна енергия под формата на нискочестотно електромагнитно излъчване.“

Действително, Кувуклията се намира на уникално място от гледна точка на динамиката на тектоничните плочи. Навярно съществуват и други фактори, за които ние все още не знаем. А ако тази загадка има неземен произход, едва ли някога ще получи точен отговор.

По материали от чуждата преса / Memoria de futuro

photo_verybig_9933

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. В. И. каза:

    Истинската вяра няма нужда от физически доказателства не защото е наивна или фанатична, а защото не й са необходими.

  2. ДАРИНА каза:

    Тук не става въпрос нито за вярата ни в Иисус,нито за доказателствата -те са безспорни,“на всеки според вярата му“.Дискусията,съмненията и недоумението са породени,за мен,от човешките разногласия и „деления“ на Църквата като институция.Ако за християните Бог е един,то логично ли е да възкръсва на различни дати и да се спори коя от тях е по-по-хай!? :(…и само за Възкресението ли,много са разногласията.Ако приемем,че избраният ден е символика,то за какво „знамение“ може да се твърди тогава. – Човешки ми ти работи… :(

  3. бб каза:

    Ако ще пишем за истински неща,то истинският Бог е вид Квантова енергия,коята едва ли има точно такъв вид огненост,че да пали свещи!Всичко наоколо има обяснение,но явно в случая е по-добре да има заблуда!

  4. Дон Хуан каза:

    Наличието на „научно обяснение“ не свидетелства истината само по себе си, както, разбира се, и кое да е друго обяснение. Науката, колкото и да се опитва, не може да убие чудото, понеже фатално зависи от него – т.нар. де-терминизъм на физическите закони няма как да надхвърли логическата последователност на термините, които използва всяко възможно обяснение. Следователно няма ред, който да е вън от обяснението – физиката зависи от логиката. А логическото следване по истинност е чисто формално и не зависи от нищо. Следователно чудото е в самото формално априори, и няма априори верен ред.

  5. Танев каза:

    Вселената е физика. Нейната Материя, Енергия и Психика, също са физика. Може смело да се каже ПсихоЕнергоМатерия,. А щом тази Света Троица е физика, значи и Благодатния огън е физика, само че ние не знаем какво е това физическо явление. Значи трябва да се търси причината.
    Кой пък е БОГ. Това са Законите на Вселената, създавани от нея в продължение на милиарди години.
    Закони неумолими в тяхното спазване. Човекът е рожба на тези Закони, както са рожба всички организми във Космоса, независимо какъв външен вид и вътрешно устройство имат. Човекът е следствие на прилагането на тези закони от Вселенския разум, подчинен на Законите. Този разум може и е създал Земния Човек преди два и половина милиарда години с неговите възвишения и падения., с неговите грешки и успехи. Вселената се учи от грешките си, за да ги претвори в нови Закони.

  6. House M.D. каза:

    Бог, когото можеш да назовеш, не е истински бог!

  7. светлана каза:

    Благодатният огън е чудо,което съществува и като много други чудеса науката НЕ може да го обясни.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни