Хофер от антиислямската Партия на свободата триумфира в Австрия на президентския вот

zx320y320_2749483

Крайната десница триумфира в Австрия на първия тур от президентските избори. Норберт Хофер от Партията на свободата печели над 35% от гласовете, оставяйки далеч зад себе си другите петима кандидати. Това е най-доброто представяне на партията от създаването й след Втората световна война.

Резултатът е израз на страховете на австрийците от мигрантската криза, но също означава и отхвърляне на традиционните партии. Вторият тур ще се проведе на 22 май. 45-годишният баща на четири деца спечели този вот включително заради антиислямските си възгледи.

За първи път в новата история на Австрия във втория тур на президентски избори няма да участва представител на управляващите. Само политическият аутсайдер Рихард Лугнер се представи по-зле (с 2,3%), отбелязва АП.

Победата на Хофер е най-доброто представяне на Партията на свободата от създаването й след Втората световна война (1945 г.). Предишното й особено добро постижение бе спечелването на над 27% от гласовете на изборите, които решиха членството на Австрия в ЕС.

„Това е началото на нова политическа ера“, е заявил лидерът на ПС Хайнц-Кристиан Щрахе. Според него резултатът отразява „крайното недоволство“ от коалиционното правителство на социалдемократите и консерваторите.

Избирателите обаче не само предпочетоха антиимигрантската и антиевропейска позиция на Партията на свободата. Те гласуваха и против политическия елит, доминиран от години от двете партии от коалицията, управлявали по отделно или заедно, в по-голямата част от следвоенната епоха, отбелязва ДПА.

„Това бе вот против системата. Хората не са доволни от начина, по който функционира демокрацията“, каза наблюдателят Томас Хофер.

С оглед на възможна победа на Партията на свободата на парламентарните избори през 2018 г. президентският вот може да промени хода на австрийската политика.

Вече почти година ПС се радва на обществена подкрепа от над 30 на сто. Този период съвпадна с миграционната криза, но избирателите бяха недоволни от левоцентристите социалдемократи и десноцентристите консерватори още преди това. Споровете на управляващиге по ключови въпроси като данъците, пенсиите и образователната реформа, създадоха впечатление за политическа стагнация, отбелязва АП.

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Андрей Методиев каза:

    Това е началото на края на либералите в Европа. Национализмът се възвръща, независимо от двете десетилетия на пълно отричане. Европа почти загуби инстинктите си за самосъхранение, но почти! ЕС при днешната си (не)функционалност е вреден за Европа на нациите. ЕС е нищо повече от инструмент за въздействие на САЩ. Колкото по-бързо държавите възстановят своята самостоятелност, толкова по-здрава ще бъде Европа. Сега тя боледува. Честито на победителите! Има надежда!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни