Челен опит: „Български влак“ на парламентарните избори в Сърбия

Surbia_01

На парламентарните избори в Сърбия, които се проведоха в неделя, са отбелязани голям брой измами и нередности в избирателните секции, алармираха от опозиционната Демократическа партия.

ДП ще направи всичко възможно, за да документира всички случаи на изборни измами, заяви на пресконференция в централата на партията нейният говорител Александра Жеркова.

За първи път е „разкрито използването на системата“Български влак“, съобщи Жеркова: „Избирателят получава попълнена бюлетина извън избирателната секция, нея пуска в урната, а празната предоставя като доказателство, че е гласувал, за да си получи парите“. Подобни „аномалии“ са разкрити в няколко избирателни секции.

Освен това са регистрирани случаи, в които лица, закупили гласове, са изисквали от избирателите да снимат с мобилните си телефони попълнената бюлетина, за да докажат за кого са гласували.

Surbia_02

На състоялите се предсрочни парламентарни избори в Сърбия победа с малко под 50 процента от общия брой на гласовете удържа прозападната коалиция „Александър Вучич – Сърбия побеждава“, формирана около управляващата Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич.

По данни на избирателната комисия засега 5-процентната бариера преодоляват три партийни листи: коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, начело с Ивица Дачич – 12,10%, Сръбската радикална партия, водена от Воислав Шешел – 7,94% и опозиционната коалиция „За справедлива Сърбия – Демократическа партия“ с 6,13%.

Очаква се Вучич отново да се коалира със социалистите на Дачич, което ще му осигури абсолютно мнозинство в Скупщината. / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни