Протестите в Одеса прерастват в безредици

Odessa_01

В Одеса недоволните от кмета Генадий Труханов организираха барикади пред градския съвет с искане за неговата оставка. Протестиращите блокираха входа на кметството с кофи за боклук, автомобилни гуми и части от огражденията, след което имаше сблъсъци с органите на реда, предаде ТАСС.

Повод за недоволството срещу кмета на Одеса е проверката срещу него, започнала в началото на април, след публикуването на „Панамските документи“. Според тях Труханов е свързан с над 20 офшорни фирми, които през последните години са извършвали ремонтни и други работи за сметка на бюджета на Одеса.

Днес губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили чрез видеообръщение призова президента на Украйна Петро Порошенко да изпрати подразделения на Националната гвардия в Одеса.

От своя страна, кметът Туханов обвини Регионалната държавна администрация начело със Саакашвили за нощните сблъсъци в близост до кметството.

Odessa_02Според Саакашвили в Одеса се извършват безчинства под прикритието на градските власти. През нощта един от протестиращите беше нападнат от неизвестни лица, а главният офис на банка Pivdenny беше обстрелвана с гранатомет. „Налице са всички признаци за разпад на държавата“, заяви Саакашвили и настоя пред президента за спешни мерки.

На 2 май се навършват две години от трагичните събития в Дома на профсъюзите в Одеса, когато след сблъсъци с проруски активисти бойци на крайнодясната организация „Десен сектор“ изгориха живи  46 души, а над 200 бяха ранени./ Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Тодор Бойчев каза:

    Все повече започвам да виждам смисъл във въоръжената борба! Международните договори и конституциите са обезсилени! Мъдростта е отстъпила място на завистта и ненавистта!
    На ход са оръжията! Жалко! Дано не съм прав!

  2. Андрей Методиев каза:

    Одеса е руски град, създаден от Екатерина Велика през 1794. Изглежда „мисия невъзможна“ да се съхрани целостта на Украйна, при положение, че именно властите в Киев работят срещу собствената си държава. Загубиха Крим, ще загубят и всичко до Днепър, защото просто това не е тяхна територия. Унгария и Полша да си вземат и своите части. Останалото може да се счита за Украйна – по територия, то ще е колкото Австрия.

    • Антимафия каза:

      МОСКОВИЯ Е ИЗКУСТВЕНА ДЪРЖАВА И ТЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С КИЕВСКА РУС. НАКРАЯ ПУТЛЕР ЩЕ ОТСТЪПИ ВСИЧКИ ЗАГРАБЕНИ ОТ НЕЯ ТЕРИТОРИИ.

  3. Кирил Костов каза:

    Трагично е колко бързо Украйна беше съсипана като държава…
    Майданът подкрепян от САЩ и Западна Европа, после фашистките изстъпления и гражданската война. И за капак сложиха дискредитирания в собствената си страна политик Саакашвили като губернатор на Одеса. Все гадни провокации в търсене на открита война с Русия. Братоубийствена война!
    А Яйценюци, Турчиновци, Порошенковци подкрепят това безумие! Хиляди украинци вече избягаха, не малко и загинаха. Икономиката им е съсипана, а сега пак подклаждат насилие. Накрая ще се удавят в него.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни