Службите във Финландия предупреждават за групи от радикални ислямисти

Finland_01

 

Финландската служба за сигурност и разузнаване (SUPO) е загрижена, че самозвани джихадисти, завръщащи се от Сирия и Ирак, биха могли да представляват риск за сигурността във Финландия, съобщава финландското издание iltalehti.

По данни на SUPO в страната има най-малко 300 души, действащи в мрежи и в групи за подкрепа, които вероятно са свързани с чуждестранни терористични организации като Ислямска държава или „Ал Кайда“. Те разпространяват във Финландия ислямската идеология, вербуват в редиците си нови членове и се стремят да усилят радикалните настроения сред населението.

Освен това, тези групи за подкрепа са помагали на чуждестранни бойци да отпътуват към зоните на конфликт в Ирак и Сирия. „Броят на хората, към които е насочена дейността на службите за борба с тероризма, постоянно се увеличава и сега те са 300. Цифрата не включва тези, които може да са пристигнали в страната миналата пролет като лица, търсещи убежище“, заяви ръководителят на пресслужбата на SUPO Юри Рантала.

Някои от тези 300 души са бойци, завръщащи се от Ирак или Сирия. Според Рантала няма данни членовете на групата да планират организиране на терористични атаки във Финландия: „Сред тези хора няма такива, които да планират конкретни действия. Ситуацията, обаче, може бързо да се промени, терористичните актове могат да се организират бързо, както сега наблюдаваме в Европа“.

Финландската служба за сигурност и разузнаване разполага с личните данни на 70 души, които са се отправили от Финландия към зоните на конфликт в Ирак или Сирия. Не всички са отишли там, за да участват във военни действия. „Реалният им брой обаче е по-голям, защото полицията не разполага с информация за всеки, който е отпътувал от Финландия към конфликтните зони“, казва Рантала.

Ако се отчита съотношението с общия брой на населението, то по европейските стандарти от Финландия до зоната на бойни действия са отишли ​​не малко хора. По думите на Юри Рантала „това може да се дължи на факта, че радикалните идеи често се появяват през второ или трето поколение мигранти. Във Финландия този процес е по-бавен. Потомците на мигранти, родени и отгледани във Финландия, сега просто са достигнали подходяща възраст“.

Finland_02

Крайпътен плакат с надпис: „Ислямът разрушава Финландия“

 

Действащите във Финландия радикални ислямисти разпространяват идеите си предимно в интернет. „Разпространението на пропагандата на „Ислямска държава“ и обсъждането на ислямската идеология се прави в онлайн групи. Освен това, идеите вероятно се разпространяват навсякъде, където има много хора – в клубове, търговски и религиозни центрове.“

Сред тези 300 души има много, чиито майки и бащи са финландци. Най-малко 30 от пътувалите до Сирия или Ирак са родени във Финландия или са прекарали във Финландия целия си живот. Следователно, радикализацията се извършва и на финландска почва, смятат службите за сигурност.

„Това явление не е дошло във Финландия от други страни, а е възникнало вътре в страната. Във Финландия расте поколение с радикални възгледи“, завършва Рантала. /  Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни