Обнадеждаващо: Българската младеж иска за президент мъж и патриот

presidentstvo1_1130x636_crop_d54239fa67

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) вчера обяви резултатите от своето проучване сред студенти, които се обучават в български университети. То беше представено на кръгла маса в София на тема „Идеалният президент през погледа на младите българи.”

Тъй като според статистическите данни 61% от читателите на Мемория са млади хора между 18 и 34 години, се чувстваме длъжни да отразим по-подробно резулатите от това навременно и полезно проучване, даващо обнадеждаваща картина за нагласите и оценките на образованата младеж в България.

Според ИСА нагласите сред младите хора са категорични: търси се нов кандидат, който е антипод на действащия президент. Плевнелиев създава контраста, по който се ориентират представите за държавен глава.

Студентите са категорични, че обединителят на нацията трябва да e мъж (75%), патриот, семеен с 2 деца, между 40 и 50-годишен, с висше военно образование, свързано с националната сигурност, правото или политилогията, владеещ поне два чужди езика.

Интересни са отговорите за качествата на бъдещия президент: за студентите те са най-важни, затова на този въпрос липсват отговори „няма значение”. На преден план излиза изискването държавният глава да е патриот, родолюбец, националист. Срещат се изрази като „да брани нашата мила България”, „да отстоява суверенитета и интересите на нацията си, а не да се покорява на въздействието отвън”, „да не се влияе от чужди интереси и политики”.

Открояват се и следните предпочитания: да има ясно изразени лидерски качества, чувство за хумор, авторитет, да излъчва решителност, твърдост и сила, да бъде уверен, справедлив, много често – да е дипломат.

В лекцията си на Кръглата маса взе уастие и проф. Огнян Герджиков, който подчерта: бъдещият президент трябва да не е свързан с ДС, но и да не е пострадал от ДС, за да не е озлобен, да не мрази, да не завижда, да избягва конфликти, да има усещане за държавност, да не е бил активен член на БКП, но и не трябва да е действащ председател на някоя от големите партии у нас, да е 99% демократ. Трябва да е балансьор между власттите,  гарант срещу узурпирането на власт  и вълнолом срещу тежки политически бури.

А ето и по-подробно данните от проучването в проценти:

 

prezident_01

 

prezident_02

 

prezident_03

 

prezident_04

 

prezident_05

 

prezident_06

 

prezident_07

 

prezident_08

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Някой си каза:

    Поредното изследване което потвърждава ползата от „демокрацията“ и нейните последствия :-).

    https://www.youtube.com/watch?v=sPY4E_RqGpI

    Карл Куигли, чували ли сте това име, както и знаете ли какво е Джорджтаунския Университет и какви хора са завършили там :-)?

  2. Някой си каза:

    Нещичко за читателите на сайта. От историка на конспирацията, учителя на Клинтън и професор в „американското МГИМО“, университета основан от йезуитите, с филиали в Италия, Катар и … ТУРЦИЯ. Там са учили шефове на ЦРУ, принцове на от саудитската фамилия и т.н. :-).

    http://www.carrollquigley.net/books.htm

    „Each one of us knows only a part. To find out the whole truth we must put all the parts together.“

    Та на въпроса по темата.

    И какво означава патриотизъм според тоз „стратегически“ институт? Или изобщо каква е РЕАЛНАТА функция на президентството ???

    Например, Сесил Роад не е ли патриот и родолюбец ;-))), е британски, не български, но е ПАТРИОТ!

    Т.е. в името на „Патриотизма“, позволено ли е отнемане на свободи на граждани на България в името на техните БЪДЕЩИ добрини(свободи) ;-)?

    Не е ли редно свободата, за която са си отишли мнозина, да е над ПАТРИОТИЗМА?

    Или ще ползваме патриотизма като параван да градим нова империя.

    И с какво, тя ще е по-добра от Новия Световен Ред :-)?

    Горе долу толкова противоречиви са и въпросите за Президента ;-).

    Все пак след материала за новините в другата тема, не се ли усещате, че падате в същия капан :-). Всъщност дори м-р Грифин от горната лекция попада в капана на конспирацията, ползва сходна структура за собствената си организация ;-))).

    https://www.youtube.com/watch?v=f8DEvp46cSQ

    https://www.ted.com/talks/dan_ariely_asks_are_we_in_control_of_our_own_decisions – субтитри на български ;-)

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни