Дванадесет задържани и ранен журналист е равносметката от протестите в Скопие

Skopie_01

Дванадесет задържани и един ранен журналист е равносметката от протестите, които се проведоха снощи в близост до Националната служба на президента Георге Иванов в Скопие и бяха организирани от гражданската инициатива „Протестирам“. Това съобщи македонското Министерство на вътрешните работи. Според очевидци в безредиците е имало и други ранени, сред които и един фоторепортер.

Късно снощи протестиращите разбиха Националната приемна на президента Иванов в центъра на Скопие. Изпотрошени бяха мебелите и стъклата в канцеларията, нанесени са щети и на сградата на Министерството на правосъдието.

Протестите избухнаха в знак на възмущение от решението на президента за спиране на всички дела срещу политици и техните сътрудници, свързани с масовите подслушвания ва властите в страната и последвалата политическа криза.

Skopie_02

По-рано протестиращите бяха пред парламента, а полицията им попречи да се отправят към централата на ВМРО-ДПМНЕ. Те поискаха оставката на президента Иванов, замразяване на дейностите по организиране на парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честни, демократични и надеждни избори.

Протестът започна след 18 часа в сряда пред Специализираната прокуратура като знак за подкрепа на нейната работа,след което продължи пред националната приемна на Иванов и пред Парламента.

В същото време пред централата на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) се проведе мирен протест, организиран от Гражданското движение за защита на Македония в знак на недоволство от решението на Иванов да помилва председателя на СДСМ Зоран Заев и главния заподозрян по делото за подслушване „Пуч“Зоран Верушевски. Според протестиращите с подслушванията двамата са застрашили сигурността на държавата./ Memoria de futuro

Източник: Утрински вестник

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни