САЩ готови с „План Б“ за въоръжаване на сирийската опозиция

PlanB

Военнослужещ от Сирийската арабска армия на территорията на района Джобар в Дамаск, контролиран от бойци на „Джебхат ан-Нусра“, сн. РИА Новости

 

ЦРУ и неговите регионални партньори са подготвили план за действие в случай на провал на примирието в Сирия, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на служители на управлението.

Както посочва изданието, така нареченият План „Б“ съдържа предложението на „умерената сирийската опозиция” да се изпратят „оръжейни системи, които ще им помогнат да нанасят удари срещу самолети и артилерийски позиции на сирийския режим“.

Според източниците на вестника ЦРУ е уверило своите съюзници в това, че оръжията ще бъдат предадени само в случай, че примирието (наречено план „А“) бъде нарушено и бойните действия бъдат възобновени.

„Не знаем нищо за никакъв план“ Б „, никой не го е обсъждал с нас, ние работим за прекратяване на бойните действия” – така руското външно министерство коментира публикацията на Wall Street Journal.  „Ако план „Б“във формата на преход към евентуална военна операция наистина съществува, то това предизвиква дълбока загриженост и голямо разочарование… Надявам се, че той не съществува „, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рибаков.

Прекратяването на огъня в Сирия влезе в сила от 27 февруари. Примирието не се разпространява над забранени в редица държави терористични организации като „Ислямска държава“, „Джебхат ан-Нусра“ (сирийското подразделение на „Ал Кайда“) и други формирования, признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН.

И по-рано американските власти допускаха, че в случай на провал на примирието може да се разглежда и друг вариант – план „Б“, без да уточняват какво предвижда той. Москва нарича тези твърдения „несправедлива и нечестна игра“, насочена към провала на мирния процес./ Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни