От световния форум в Давос: на път сме да изгубим нашите души

Davos_01

„Четвъртата индустриална революция, свързана с интернетизацията и роботизацията, ще промени не това, което хората вършат, а тях самите. Една от главните опасности на новите технологии, които коренно променят живота на хората, е заплахата да се лишим от души и сърца”.

Това заяви пред участниците в Световния икономически форум в Давос неговият основател Клаус Шваб. Освен него, тази с програмни речи към участниците се обърнаха и президентът на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман и вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън.

Davos_02

Клаус Шваб

 

Създателят на форума Клаус Шваб започна обръщението си с песимистичното признание, че никога преди това пред гостите на събитието не са стояли толкова много проблеми. „Трудности и предизвикателства присъстват във всички области – в геополитиката, в икономиката, в социалната сфера”, каза Шваб. Сред основните заплахи за световния ред той посочи и неговата фрагментация. „Нашата цел е да се подобри състоянието на света“, – каза той. Според Шваб историците ще разглеждат 2016-та година като „годината, в която преминахме от бавно движение към експоненциален (бел.пр. неограничен) растеж.“

Davos_03

Йохан Шнайдер-Аман

 

Швейцарският президент Йохан Шнайдер-Аман започна песимистично обръщението си към гостите на форума: „2016-та започна по-лошо от 2015-та.“ И припомни, че през изминалата година светът се е сблъскал с миграционна криза, с тероризъм и с икономически трудности. Сред опасностите, които заплашват световната икономика, той посочи протекционизма и нарастващия скептицизъм към идеите за свободна търговия. Бизнесът, според Шнайдер-Аман, се нуждае от качествени държавни институции. „Светът трябва да е готов за промените”, каза той и призова лидерите да инвестират в образование и в подкрепа на средната класа.

Davos_04

Американският вицепрезидент Джо Байдън и основателят на Световния икономически форум професор Клаус Шваб Снимка: AFP

 

Именно ключовата роля на средната класа за икономическия растеж и необходимостта от инвестиции в образование и преквалификаци бяха основните теми в речта на Джо Байдън. Според американския вицепрезидент четвъртата индустриална революция най-вероятно ще има фундаментално въздействие върху обществото и върху всеки отделен човек. Той предупреди, че новите технологии и растежът в доскоро несъществуващи сектори на икономиката са заплаха за средната класа, която е ключът към икономическия растеж. Байдън призова държавните глави и ръководителите на компании да инвестират в образованието на достъпни цени във всичките му форми – от обучението на деца до професионалната преквалификация. Той призова бизнеса да инвестира в своите служители, да спре да мисли краткосрочно, да се откаже от офшорните сметки, а свободните средства да инвестира в родината си. Както и Шваб, Байдън смята „роботизацията” за главна опасност от четвъртата индустриалната революция и изрази опасението, че технологичната революция заплашва хората да „изгубят душите си”.

Във вторник Джо Байдън, чийто син почина от рак през май миналата година, участва и в едно от пърите събития на форума – обсъждането на борбата с рака.

Основните дискусии и събития в Давос започнаха на 21 януари – участниците обсъждат новите предизвикателства пред сигурността, проблемите на застрахователната индустрия и предизвикателствата, които неконтролирана миграция поставя пред международната общност.

Обобщение от международната преса: Цеца Христова / Memoria de futuro

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни