Новото оформяне на Европа. Непокорните „диктатори“ Орбан и Качински

orban-kachinski7778

autor-Konrad-StachnioКонрад Стачнио е полски журналист, водещ на радио и телевизионни предавания; автор на публицистични и геополитически анализи в популярното онлайн списание за геополитика „Journal-NEO“ (New Eastern Outlook).

В заключението на една от по-скорошните ми статии написах: „Остава отворен въпросът какво ще се случи с европейските държави, които се окажат устойчиви на „демократичния процес“, представен им под формата на бежански квоти. Според мен тези „ксенофобски“ и „расистки“ европейски режими не трябва да пренебрегват вероятността в техните държави да се заформят протести тип „демократичен Майдан“.

Тoзи цитат е от статия, която беше публикувана на 3 декември 2015 г. Бум! Малко по-късно в Полша вече имаме обществено движение, което иска да организира Майдан, за да свали от власт сегашното правителство. (на 19 декември 2015 г. в Полша започнаха масови протести в различни градове срещу правителството – б.ред.) В момента изхвърлените от властта водещи политици на т. нар. опозиция открито призовават за извършването на преврат в Полша.

В контекста на изнасилванията и посегателствата в Кьолн, държави като Полша, Унгария, Словакия и Чехия се явяват като „убежища“ на всички „назадничави противници на демокрацията“ и на тези хора, които, подобно на самотните германки навръх Нова година, се защитават от последиците на политическите „реформи“ на Ангела Меркел. Пример за подобна „назадничавост“ спрямо европейските ценности в момента е Полша. Поради тази причина държавата бива атакувана от всички посоки. Тук не става въпрос просто за това, че сума ти богати политици с неясно минало са отпаднали от властта; нито за това, че данъците върху корпорациите и банките развалят техния своеобразен пост-колониален рай, наречен Полша. Според доклад на Глобалната финансова почтеност (Global Financial Integrity) – международна организация, анализираща незаконните финансови потоци – Полша е сред двадесетте най-експлоатирани държави в света. Залогът за всичко това е свързан с нещо много по-голямо от форматирането на Европа.

2016-01-21_235016В този контекст е подходящо да цитирам думите на Витолд Вашчиковски, външният министър на Полша, от неговото интервю пред германския вестник Билд: „Ние просто искаме да излекуваме държавата си от определени заболявания. Правителството преди нас въведе лява концепция, според която моделираният от марксизма свят едва ли не се е движил в една единствена посока: към една смес от култури и раси, велосипедисти и вегетарианци, в която основните приоритети са източниците на възобновяема енергия и премахването на всякаква религия. Това няма нищо общо с традиционните полски ценности.“

Тук не става въпрос за вегетарианци, велосипедисти и т.н. Имаме си работа с отсяването на определени „реформи“ и държави в Европа, към които не принадлежат „неевропейските“ и следователно „назадничави държави“ (като например Полша при управлението на Право и справедливост). Да вземем за пример „Програма 21“ (Agenda 21) на ООН. Със своята политика, ориентирана към семейството, обществото и прираста на населението, държави като Унгария и Полша, в които властта най-накрая се озова в ръцете на местното население, са в пълна противоположност с принципите на „Програма 21“, предвиждаща едно наднационално тяло да се разпорежда с всички аспекти от живота на отделните хора. Програмата призовава за ограничаване на броя на населението, което няма нищо общо с благосклонната за семействата политика на тези държави. Изграждането на най-развитата в технологично и логистично отношение система за контрол (каквото всъщност представлява скритата под флага на „устойчивото развитие“ Програма 21), се развиваше с пълна сила, докато, изведнъж, на политическата сцена се появиха непокорни „диктатори“ като Орбан и Качински. Повечето хора навиха своите ръкави и с ентусиазъм и усмивка на лице изградиха от основи своята собствена поробваща система под примамващите звуци на думи като „устойчиво развитие“.

Изглежда, че в своето интервю за Билд министър Витолд Вашчиковски се опълчва именно срещу подобен тип диктаторство.

orban-kachinski65

Ярослав Качински и Виктор Орбан – 6 януари 2016 г.

 

В крайна сметка, реформите на „филантропите“ срещнаха сериозното препятствие, наречено Източна Европа. Защото тук лошите „диктатори“ като Орбан и Качински започват да никнат като гъби. В тази ситуация режисьорите на европейското форматиране имат две опции – да убият твърде устойчивите в лицето на Запада лидери като Орбан, Путин, Качински, Милош Земан и Роберт Фицо; или по много по-прост и лесен начин да финансират дейността на различни „фондации“, съставени от всякакви персони, които биха посегнали на собствения си народ, за да въведат предложените от богатите „филантропи“ и наднационалните институции „иновативните промени“. Това е една изключително удобна и доказано успешна схема – вземете за пример Майдана в Украйна. Сега трябва да се преборим с опитите да бъде осъществен украинския сценарий в Полша. След като воденото от Право и справедливост правителство реши да сложи край на полския неоколониализъм, започнахме да си имаме работа с бързо нарастващо движение, което призовава за Майдан и се бори за възстановяването на неоколониалния статут, даващ известни прерогативи на изхвърлените от властта местни апаратчици.

2016-01-22_004253

Хиляди поляци участваха в антиправителствени протести в различни градове на страната на 19 декември 2015 г.

 

Украйна тръгна по пътя, който Полша пое след края на движението „Солидарност“, за да се превърне случайно в една неоколониална държава. Сегашното правителство на Полша определено иска да скъса с този тип политика. Ако сравним Украйна с Полша отпреди 27 години, истинското откъсване на апаратчиците от властта тепърва престои (както се случва понастоящем в Полша). Като гледам към кои традиции се придържа част от населението на Украйна обаче – тук имам предвид тези на Хитлер и Степан Бандера – мисля, че можем да очакваме един крайно непредвидим развой на събитията. Ето как описа ситуацията д-р Люцина Кулинкса, която наскоро интервюирах: „Ако, например, ние не искаме да изпълним определени изисквания на Германия, Украйна винаги ще изпълнява функцията на пета колона. Точно както преди войната. Днес положението е същото. В Полша, например – в Лодз и други градове – вече се образуват паравоенни курсове за обучението на украинци. Това ми напомня за неща, които се случиха преди войната, когато Полша предостави военно обучение на украински националисти.“

Това, разбира се, може да звучи като теория на конспирацията. Ще попитам обаче: кой (с изключение на малък процент мислещи хора) предполагаше, че в Европа толкова бързо ще се разрази гражданска война, а Украйна ще се превърне в европейската Сомалия? Доскоро този момент също беше теория на конспирацията. Не говоря за всичко това, без да имам основателен повод. Наскоро полският вестник Супер Експрес предаде, че украинските националисти от „Десен сектор“ окуражават поляци да се бият в Донбас срещу Русия. Те предлагат на всеки доброволец безплатно въоръжение, както и месечна заплата от хиляда долара. Информацията за набирането на бойци от „Десен сектор“ беше изпратена на полските паравоенни организации чрез имейл.

desen-sektor

„Десен сектор“

 

Имайки предвид, че украинските неонацисти се снимат с бойци на Ислямска държава, можем да очакваме сравнително непредвидимо развитие на събитията. Трябва да се вземе под внимание и фактът, че на територията на Полша има голям брой бежанци от изток.

Дали някой иска да използва този готов материал, за да извърши спрените от правителството „европейски реформи“ в Полша? Доста е вероятно. Особено предвид факта, че Европейската комисия стартира механизъм за преразглеждане с цел да инспектира върховенството на закона и да наложи надзор над Полша. Това може да бъде подпомогнато и от въведения преди известно време в Полша Акт за братска помощ, който позволява на чуждестранни въоръжени служби да се намесят във време на криза. В момента така наречената „криза“ вече нараства. „Демокрацията е заплашена“ и хора излизат по улиците, за да направят полски Майдан.

Докато, предвид сегашната ситуация в Германия, това предположение за външна намеса е твърде нереалистично, поради непрестанно увеличаващия се брой на така наречените бежанци и бързо нарастващата популярност на „Пегида“, Германия в момента се намира в такова положение, че всеки момент може да поиска помощта на полските полицаи.

Хелмут Рьовер, президент на Агенцията за вътрешна сигурност на Германия в периода между 1994 г. и 2000 г., предупреди за риска от предстояща революция в Германия, в случай че правителството използва сила срещу демонстрантите от движението „Пегида“. Рьовер също така разкри, че немските власти превозват известни престъпници на въпросните демонстрации и им плащат с държавни пари, за да агитират срещу движението.

People gather for an anti-immigration demonstration organised by rightwing movement Patriotic Europeans Against the Islamisation of the West (PEGIDA) in Dresden, Germany October 19, 2015. PEGIDA held a rally on Monday to mark the one-year anniversary of the group's formation. REUTERS/Fabrizio Bensch

Митинг на „Пегида“ в Дрезден, 19 октомври 2015 г.

 

Предвид вътрешната заетост на правителството на Меркел и „демократичната“ му борба срещу опозицията от „Пегида“, кой би подкрепил изфабрикуваната полска опозиция, призоваваща за Майдан? Със сигурност не полските политици, които бяха отстранени от властта, учрежденията и т.н. За извършването на подобно нещо са необходими платени, обучени и изпитани професионалисти, като например снайперистите на украинския Майдан, както и огромни финансови средства. Според лидера на дясната популистка партия Кукиз’15, подобни мерки вече са подготвени. Това е изявлението на Павел Кукиз в студиото на радио Зет: „Сорос, американски банкер от еврейски произход, преследван в много държави за незаконно присвояване и измами, засилва своята антидемократична дейност в Полша. Той силно подкрепя програмата „Граждани за демокрация“, която има бюджет от 150 милиона долара и се финансира от механизмите на Европейската икономическа зона. С парите се разпорежда фондацията „Стефан Батори“. За субсидии могат да кандидатстват всички леви либерални НПО-та, борещи се срещу национализма, патриотизма и ксенофобията и насърчаващи приемането на незаконни имигранти в Полша.“

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Journal-neo

 

 

Още от автора: Конрад Стачнио

Конрад Стачнио

Конрад Стачнио е независим полски журналист, водещ на радио и телевизионни предавания; автор на публицистични и геополитически анализи в популярното онлайн списание за геополитика „Journal-NEO“ (New Eastern Outlook).

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни