Какво всъщност се случва в Орегон?

Oregon_01

Протестната фермерска акция в Орегон е сигнал, че вътре в САЩ се формира сила, готова да се изправи срещу властта на либералните елити. Обикновените американски фермери, изповядващи традиционните за своето общество ценности, изведнъж се оказаха един от най-големите врагове на Вашингтон. В един момент елитите на САЩ станаха толкова „не-американски“, че дори и обикновените хора, далеч от политиката, се почувстваха окупирани от сила, враждебно настроена към тях.

Конфликтът

Фермерите Стивън и Дуайт Хамънд, баща и син, всяка година изгаряли стърнищата върху земите си, което няколко пъти довело до пожар в близкия резерват. В резултат двамата били арестувани и обвинени за два случая на палеж. Обвинението твърди, че от действията им е пострадала част от резервата, граничещ със земите им. По думите на съдията, за последствията от първия случай „се е погрижила майката природа”, а от втория бил засегнат район от 1 акър (около 0.4 хектара). Въпреки това фермерите (в това число 73-годишният Дуайт Хамънд) бяха оставени в затвора. Основната задача на федералните власти при такива случаи е да се потискат огнищата на съпротива от страна на собствениците на земя. Работата е там, че тази част от населението е най-неподатлива на контрол, добре организирана и, ако е необходимо, готова да защитава правата си с оръжие в ръка, което е неприемливо за властите.

Oregon_02

Дуайт и Стивън Хамънд

 

Кристализирането на „белия протест“

Поддръжката за фермерите в борбата им с властите дойде не само от техните съседи, но и от единомишленици от други щати. Сред тях са и братята Еймън и Райън Бънди, отстояващи през 2014 правата на баща си Кливън Бънди върху ранчо в спор с федералното правителство. Освен това, към протестиращите се присъединиха и редица радикални антиправителствени организации като «Pacific Patriots Network», «Oath Keepers» и «III%». Според експерти, общата численост на тези групи превишава 150 хиляди души, много от тях бивши военни. Тези хора са били в горещи точки, добре подготвени са, въоръжени и готови да отстояват възгледите си със силата на оръжието.

Oregon_03

Братята Еймън и Райън Бънди

 

Възпроизвеждането на националния мит

Характерните за американската митология герои като Джеси Джеймс, Бъч Касиди и Сънданс Кид са персонажи, които ограбват банки и се борят срещу „федералните“, принудени от политиката на политическите корпорации, които ги гонят от семейните им земи. Така че всякакви аналогични действия срещу федералното правителство не са нищо повече от възпроизвеждане на националния мит, който винаги ще намери привърженици предимно сред бялото население на САЩ.

malheur-militia-security-01022016

Част от сформираната милиция, която окупира резервата Wildlife Refuge в знак на протест срещу присъдата за палеж на федерална земя, 2 януари 2016 г. (KOIN)

 

Втората поправка в Конституцията като начин на съпротива

Конституцията на САЩ законно защитава правото на гражданите да притежават и носят огнестрелно оръжие. Освен обезпечаване на личната безопасност, една от целите на това правило е способността на населението да се противопоставя на властите в случай на нужда. Основателите на държавата в края на XVIII са предвидили, че рано или късно властта във Вашингтон може да стане тиранична към собственото си население, както това се случва през XX-XXI век. Единственото нещо, което пречи на това явление да се оформи окончателно, е наличието на около 300 милиона единици огнестрелно оръжие в ръцете на населението. Дори и да притежаваш най-модерните оръжия, е трудно да се устои на армия от такъв мащаб. Либералните елити прекрасно разбират това и от година на година се стараят да ограничават правото на хората да притежават и носят огнестрелно оръжие. Като аргументи най-често се използват „сигурността“, „защитата от домашно насилие“ и „правото на живот.“

Мнението на медиите

Oregon_04

Еймън Бънди и други протестиращи, които окупираха центъра Malheur National Wildlife Refuge ( Национален резерват за диви животни и растения) в Бърнс, Орегон

 

Показателно е как различните медии осветяват пролема. По-голямата част от публикациите в САЩ се придържат към либералната идеология и затова позицията им по този въпрос е ясна: протестиращите в Орегон са въоръжени престъпници, нацисти, и мястото им е в затвора. При това често като сравнение се използва друго радикално движение – Black Lives Matter („животът на черните има значение”), което защитава правата на цветнокожите в САЩ. При това откровено агресивните действия на правозащитниците се премълчават, докато действията на протестиращите в Орегон са представени в най-лошата възможна светлина. Някои консервативни медии отразяват събитията в Орегон по-адекватно, но броят им е незначителен. По този начин журналистите действат като защитници на статуквото и се стремят да дискредитират протестиращите.

Събитията в Орегон като симптом

Oregon_05

Протест на американски фермери в защита на Стивън и Дуайт Хамънд

 

Подобни събития са признак за дълбокото разделение в американското общество. Те ще се случват все по-често и във все по-голям мащаб. Причината за това са нарастващите протестни настроения сред бялото население на САЩ. Средната класа разбира, че за нея няма да има място в тази Америка, която строят днешните елити. Нейната превързаност към традиционните ценности, неприемането на мултикултурализма и либерализма, както и агресивността в отстояването на своите позиции, биха могли да доведат до въоръжен конфликт с федералните власти.

Първоначално това може да бъдат изолирани случаи на съпротива, главно в южните и западните щати, но в крайна сметка не е изключено сблъсъкът да ескалира мащабно, подобно на войната между Севера и Юга.

Oregon_06

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Katehon

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни