Днес в САЩ има повече оръжия, отколкото хора

guns1

Оръжията са с 40 милиона повече от хората. M&R Glasgow/Flickr

 

Трудно е да се пресметне колко точно на брой са оръжията в САЩ. Повечето изчисления са базирани на федералната информация относно броя на произведените, внесените и изнесените от американските производители огнестрелни оръжия. В доклад на Конгресната изследователска служба от 2012 г., публикуван точно месец преди фаталните престрелки в началното училище „Санди Хук“, беше обявено, че броят на притежаваните от граждани огнестрелни оръжия през 1996 г. се е равнявал на 242 милиона; през 2000 г. – на 259 милиона; а през 2009 г. – 310 милиона.

Ако последната цифра е вярна, това означава, че първата година от мандата на Барак Обама е била една повратна точка в американската история: тогава за пръв път броят на циркулиращите огнестрелни оръжия е надхвърлил броя на цялото население на САЩ.

Официалната информация на Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви относно броя на произведените оръжия в момента се простира до 2013 г. Ако съчетаем данните на Конгресната изследователска служба с по-новата информация, ще поучим подобна диаграма:

guns2

Диаграмата показва броя на притежаваните от граждани огнестрелни оръжия (в черно) и броя на населението на САЩ (в сиво) в милиони. Съставена е от Washington Post по данни от Конгресната изследователска служба (1996 г. – 2009 г.) и Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (2010 г. – 2013 г.) WAPO.ST/wonkblog

Добавяйки новопроизведените и внесените оръжия и премахвайки изнесените такива, получаваме брой от 357 милиона огнестрелни оръжия в САЩ за 2013 г. – с 40 милиона повече от броя на всички хора в държавата. Това е само изчисление. Цифрите не включват оръжията, които се внасят и изнасят от страната незаконно, както и тези, които са били повредени, откраднати или унищожени.

Според Филип Кук от университета Дюк изчисленията, базирани на информацията от Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви, са подлъгващи, тъй като не отразяват правилно износването и изгубването на оръжията. Той изчислява, че през всяка една година около 1% от оръжията в САЩ биват унищожени, изгубени или счупени. Ако този фактор бъде приложен към докладите на бюрото от тяхното начало през 1899 г., броят на огнестрелните оръжия през 2011 г. би трябвало да бъде нещо от порядъка на 245 милиона, заяви Кук.

Според други изчисления този фактор оказва значително по-малко влияние върху общия брой на оръжията. През 2007 г. глобално проучване на ръчните огнестрелни оръжия изчисли, че техният брой в САЩ достига 270 милиона. Гари Клек, криминалист в щатския университет Флорида, заяви, че ефектът от износването и изгубването на оръжията трудно може да бъде изчислен.

„Оръжията са прости устройства, направени от изключително издръжливи материали“, заяви той в интернет. „Но те са скъпи и опасни, така че собствениците им биха положили специални грижи да не ги изгубят.“ Неговите изчисления са почти идентични с горепосочената диаграма.

Независимо какъв е точният брой на притежаваните от гражданите огнестрелни оръжия, фактът, че американските производители на оръжия драстично са повишили своята производителност по време на мандата на Обама, е напълно недвусмислен. Според Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви през 2009 г. в САЩ са произведени около 5 600 000 оръжия. През 2013 г. тяхната производителност се е увеличила почти двойно – близо 11 милиона.

guns3

Производителите на оръжия удвояват производителността си от 2009 г. Брой на произведените в САЩ оръжия. Източник: Бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви. WAPO.ST/wonkblog

 

Клек нарича това „ефектът Обама“. Според него в резултат на нашумелите и зачестилите престрелки и последвалите ги изявления за нуждата от промяна в закона за придобиване на огнестрелно оръжие, „притежателите на оръжия са мотивирани да се снабдят с още, а тези, които нямат – да си купят, докато все още е сравнително лесно.“ Това се случва въпреки факта, че Конгресът не е приел никакви поправки във федералното законодателство за притежаването на огнестрелно оръжие от началото на 2008 г. насам.

GUNS-superJumbo

Важно е да се отбележи, че макар и броят на оръжията да се е увеличил от началото на 90-те години на миналия век, броят на извършените с огнестрелни оръжия убийства на глава на населението е спаднал почти двойно за същия период. От друга страна, извършеният от университета Харвард сравнителен анализ между различни щати и държави показва, че колкото по-голям е броят на оръжията в дадено място, толкова по-голям е и броят на извършените убийства.

Тези противоречиви факти стоят в основата на днешния дебат относно политиката за огнестрелните оръжия. Защитниците на правото за притежание на лично огнестрелно оръжие сочат към връзката между увеличаването на оръжията и намаляването на убийствата и твърдят, че по-големият брой оръжия води до по-малко насилие. Защитниците на контрола на оръжията, от друга страна, изтъкват връзката между броя на оръжията и този на престъпленията и призовават за по-строги ограничения за притежанието на огнестрелни оръжия.

Ситуацията се усложнява още повече от факта, че годините на масови убийства и ожесточени обществени дебати са направили всяка от страните дълбоко скептична относно добрите намерения на другата. Дори скромни предложения, като това да бъде проверявано по-щателно миналото на хората, желаещи да се снабдят с оръжие, не биват приети от Конгреса.

Има ли начин тези крайности да бъдат помирени? Трудно е да се каже. Отново и отново се връщам към този коментар, публикуван в The Economist през 2015 г. в отговор на убийствата в Чарлстън:

„Хората в САЩ може би трябва да възприемат [масовите престрелки] подобно на замърсяването на въздуха в Китай: като ендемична опасност за здравето, която държавата не е в състояние да адресира поради дълбоко вкоренени културни, обществени, икономически и политически причини.“

2110829567

Девет души, сред които пастор-сенатор, бяха убити на 18.06.2015 г. от стрелец в църква на афроамериканската общност в Чарлстън, Южна Каролина

 

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Washington Post

 

Още от автора: Кристофър Ингреъм

Кристофър Ингреъм

Кристофър Ингреъм е автор на статистически и политически текстове в в-к „Вашингтон Пост“. Преди това е работил в института „Брукингс“ и изследователския център „Пю“.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни