SpaceX направи историческо приземяване на ракетата Falcon 9

sx1

В понеделник компанията на Елън Мъск SpaceX направи историческо приземяване на ракетата Falcon 9 едва десет минути, след като бе изстреляна от земята. Успешното приземяване на ракетата на нос Канаверал след кратката ѝ мисия в земната орбита бележи началото на нова епоха в изследването на космоса.

sx2

Това бе една от основните цели на Елън Мъск, откакто той напусна PayPal и основа компанията през 2002 г. По-рано тази година той заяви, че „ако някой успее да измисли начин да използва ракетите многократно, подобно на самолетите, достигането на космоса ще бъде стократно по-евтино“. Преди приземяването на Falcon 9, Ларс Блекмор, член на екипа на SpaceX, сравни ефективността на космическите ракети с тази на самолетите Боинг 747 – все едно е самолетите, вместо да бъдат презареждани и използвани отново, да се изхвърлят след първия си успешен полет.

Технологията и изпълнението при приземяването несъмнено ще предизвикат революция в космическата индустрия и показват значителен напредък от неуспешната мисия на Falcon 9 по-рано тази година. Ракетата, която компанията изстреля на 28 юни, избухна на височина около 43 км 2 минути и 19 секунди, след като се отдели от земята. Тъй като основните двигатели на ракетата функционираха нормално по време на най-интензивната част от полета – изстрелването – беше проведено вътрешно разследване, което установи, че причината за инцидента се дължи на повреда в метална подпора.

Вицепрезидентът на SpaceX Лий Роузън заяви, че новата версия на ракетата „използва същите двигатели като предишната, но е с подобрени технически характеристики за по-голяма надеждност.“ В понеделник Falcon 9 изведе в орбита единадесет сателита на телекомуникационната компания ORBCOMM. Успешната мисия не само предоставя възможност за по-ефективна комуникация с най-отдалечените части на планетата, но и значително намалява цената на пускането на нови сателити в орбитата в бъдеще.

През ноември компанията на Джеф Безос Blue Origins успя да приземи успешно ракета New Shepard в Тексас. Въпреки че мнозина заявиха, че екипът на Blue Origins е надминал този на SpaceX, това по никакъв начин не намалява значимостта на успеха на Falcon 9, тъй като двете ракети се различават значително. Falcon 9 е проектирана да транспортира тежък товар, има значително по-голям капацитет и обхват и развива по-висока скорост. Революционното приземяване обаче далеч не е краят за мисията на SpaceX. Компанията трябва да докаже, че е способна да изпълнява надеждно подобни приземявания и в бъдеще и по-важно – че приземената ракета е в достатъчно добро състояние да излети отново.

По материали от observer.com и echnologyreview.com: Момчил Вачев / Memoria de futuro

 

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни