В Големия адронен колайдер се образува нова частица, която развълнува и обърка физиците

cern1

Необичайна частица, произведена от огромният ускорител в ЦЕРН, вероятно не подлежи на известните физични закони, Съобщи научният портал Scientific American.

Светът на физиката бе разтърсен от едно малко отклонение в диаграма, представляваща едва шепа частици. В сряда учените от ЦЕРН съобщиха, че най-големият ускорител на частици в света може би е произвел чисто нова частица, която не подлежи на установените физични закони, известни като Стандартният модел. Резултатите им, основани на събраната информация между април и ноември, са все още неубедителни – много физици предупредиха, че със същия успех отклонението би могло да представлява статистическа случайност. Въпреки това откритието разбуни духовете в света на физиката и за по-малко от ден вдъхнови над десет научни труда, предлагащи теоретично обяснение за функцията на частицата.

cern2

Изображението от проведения в Големия адронен колайдер експеримент CMS показва излизането на два протона от частица, тежаща около 750 гигаелектронволта (GeV) и образувана в следствие от сблъскването на протони. Събитието може да представлява откритието на нова частица отвъд Стандартния физичен модел. Снимка- ЦЕРН.

 

„Това е нещо, което очаквахме от много време насам“, каза Адам Фалковски, физик от Института по теоретична физика във Варшава и член на теоретичния екип на ЦЕРН. „Разбира се, наясно сме, че това може и да не е нищо ново. Въпреки това сме много развълнувани, тъй като в нашето поколение това е първият случай, в който има доста надежден признак за съществуването на физични закони отвъд Стандартния модел.“ Естествено, чуха се и обичайните призиви за умереност. Питър Войт, физик от университета Колумбия, написа в своя блог, че „необикновените твърдения изискват необикновени доказателства – каквито в случая все още няма.“

Ако Големият адронен колайдер наистина е произвел нова частица обаче, същественият въпрос е какво точно представлява тя. Според данните от ЦЕРН, частицата би трябвало да тежи грубо 750 гигаелектронволта (GeV), около 750 пъти повече от масата на протона, и да принадлежи към групата на бозоните – елементарни частици с цял спин. Според някои теоретици това е нещо като по-тежкият братовчед на Хигс бозона, който също беше открит по подобен начин в ЦЕРН преди четири години. Откритието би могло да представлява и някакъв вид портална частица в сектора на тъмната материя. Физични теоретици предполагат, че тъй като тази частица се разпада почти моментално, сама по себе си тя не може да обясни невидимата материя; възможно е, обаче, тя да си взаимодейства с частиците на тъмната материя. Алтернативна хипотеза предполага, че новата частица би могла да бъде и гравитон – предсказаната частица-посредник, която осъществява гравитацията.

„Има цял куп неща отвъд познанията ни за вселената, които тази частица може да бъде“, каза физикът Джим Олсен при представянето на резултатите. „До днес нямаше никаква хипотеза, предсказваща, че ще направим това откритие.“ Според учените най-изумителното е, че два експеримента, проведени в ускорителя на частици (ATLAS и CMS), които използват различни апарати и извършват напълно независими анализи, са отчели едно и също нещо. Въпреки това, Олсен заяви, че „не сме свидетели на откритие, а на потенциално откритие“.

Нетърпеливите физици няма да чакат твърде дълго, преди да открият истината. Информацията от Големия адронен колайдер скоро или ще потвърди, или ще отрече съществуването на нова частица. „Определено се надявам, че в близко бъдеще ще открием нещо интересно, но засега не знаем“, заяви Кен Блуум. „Ако се окаже, че тези резултати свидетелстват за съществуването на нещо ново, след няколко години ще си спомняме за този ден и ще казваме: тогава за пръв път започнахме да наблюдаваме всичко това.“

Момчил Вачев / Memoria de futuro

 

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Milan каза:

    Какво точно се търси в Церн не е сигурно, но експертите споделят, че последствията могат да бъдат тежки и необратими за биосферата на нашата планета. И само малко като се загледа човек.: в емблемата на Церн има 666, а в двора е статуята на богинята на разрушението Кали. Преди няколко години Фулфорд каза, че не знае какво е точно какво е предназначението му, но му настръхнала косата , когато видял кои са основните спонсори на проекта – изявени сатанисти. поздрави :)

  2. Васил Томов каза:

    Според знаците в приведената Таблица, откритите елементарни частици имат троична същност. А все още съвременната наука е много далеч до откриването на частици, свързани с двоичността.
    Виж: 3.3.“Началото“ – http://www.za-balgarite.com/3.3.Nachaloto.html

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни