ЕС започна да изпълнява своята част от сделката с Турция

12388981_10208321438422002_1060138010_o

Европейският съюз и Турция отвориха „нова глава в преговорите за присъединяването на Анкара“ в Европейската общност, но това не означава, че вратите за тази страна в еврозоната са отворени. Това каза външният министър на председателстващия Европейския съюз Люксембург Жан Аселборн. Европейският комисар по разширяването и европейската политика на добросъседство Йоханес Хаан заяви от своя страна, че откриването на 17-та глава (Икономика) е „сигнал, че преговорният процес се движи напред.“

По-рано в понеделник бе съобщено, че в преговорите между Турция и ЕС, след двегодишна пауза, е била съгласувана нова „техническа точка” между Анкара и ЕС и това е разделът „Икономическа и финансова политика“.

Миналата седмица чешкият президент Милош Земан заяви, че ЕС не бива да приема в редиците си Турция, която според него, въпреки че е член на НАТО, понякога се държи като съюзник на „Ислямската държава“. Ден по-рано турският министър-председател Ахмет Давутоглу по време на реч в парламента каза, че Турция възнамерява да ускори процеса на европейска интеграция.

На 29 ноември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер излезе с изявление, че ЕС може да въведе безвизов режим с Турция през есента на 2016 г., когато страната изпълни всички условия. В същия ден, като резултат от срещата на върха, ЕС и Турция обявиха стартирането на нов кръг от преговори за приемането на Анкара в Евросъюза. Според наблюдатели европейските лидери са сключили сделка с президента на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, обещавайки му съдействие в размер на три милиарда долара срещу обещанието да спре притока на имигранти, влизащи в Европа през Турция.

Споразумението за асоцииране между ЕС и Турция беше подписано през 1963 г. Анкара подаде заявление за членство през 1987 г. Преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г. Оттогава страните са се споразумели по 14 от 35 технически пункта, които Анкара трябва да изпълни, за да се постигне стандартите, необходими за членство в ЕС. Още 17 точки остават блокирани, а по други четири се водят преговори.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС многократно са усложнявани заради разногласия, които водеха до тяхното спиране. Основната пречка е позицията на Турция по кипърския въпрос. Важна стъпка към премахването на визите между Турция и ЕС беше подписаното през декември 2013г. споразумение за реадмисия (съгласие на държавата да приема свои граждани, депортирани от други страни).

Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Взгляд

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни