Путин е удивен от „беззъбата“ позиция на България за „Южен поток“

12394757_10208334379105511_72636732_o

Руският президент Владимир Путин е изненадан от „беззъбата” позиция на българското ръководство за „Южен поток“, в противоречие с интересите на страната. Той каза това по време на голямата си годишна пресконференция в четвъртък, за която в Москва бяха акредитирани близо 1400 журналисти от цял свят.

„Мен ме удивява беззъбата позиция на българското ръководство, което по неразбираемо какви съображения пренебрегна националните си интереси“, заяви руският президент.

Путин припомни, че в изграждането на проекта (работни места, заплати, доходи на всички нива в бюджета) Русия трябваше да направи инвестиции за 3 милиарда евро, а след това България трябваше да получава от транзитни такси още по 400 милиона евро на година. „Знаете нашата позиция, ние бяхме готови за изпълнение, но просто не ни разрешиха”, каза руският президент.

12395416_10208334381345567_1433472952_n„На първо място, Европейският парламент реши, че този проект не е в интерес на Европейския съюз. След това Европейската комисия поиска от България да спре подготвителните работи, а след това изведнъж холандският регулатор реши да ни даде разрешение за започване на строителство в морето. Е, как можем да започнем строителството в морето, да потопим там милиарди евро, а след това, като стигнем до българския бряг, да се удавим в него „, каза Путин.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин съобщи, че при настоящите обстоятелства Русия се отказва да реализира проекта „Южен поток“. От своя страна, ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че проектът „Южен поток“ вече не е актуален. През декември м.г. италианската Saipem, член на групата Eni – италианския партньор на „Газпром“, получи известие за прекратяване на „Южен поток“.

Проектът на стойност 15,5 милиарда евро беше предназначен за доставка в Европа на 67 милиарда кубически метра природен газ годишно.

По отношение на „Турски поток” Путин заяви, че той ще бъде реализиран, ако Турция се сдобие с гаранции от Брюксел. „Ние не сме прекъснали преговорите, искаме писмени гаранции от Европейската комисия, че всички маршрути, в това число и маршрутът през Турция, са не само възможни за реализиране, но и приоритетни и ще бъдат подкрепени от комисията. Ако турските партньори донесат в „Газпром“ тази хартия от Брюксел, ние ще продължим напред. Засега такова нещо, за съжаление, няма”, каза Путин, като подчерта, че съдбата на проекта не зависи от Русия.

Споразумението за изграждане на газопровода „Турска поток“ беше постигнато през декември 2014 година. Първоначално беше планирано, че по 4-те тръбопровода ще преминават 63 милиарда кубически метра газ годишно, от които 16 милиарда ще се доставят в Турция, а 47 милиарда – в газов хъб на турско-гръцката граница.

През октомври т.г стана ясно, че преговорите за подписване на междуправителствено споразумение са отложени заради политическата ситуация в Турция, където по това време не беше утвърден съставът на новото правителство. На 1 декември руското правителство реши да прекрати дейността на смесената руско-турска междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, която трябваше да обсъди проекта за „Турски поток“. На 3 декември руската страна обяви, че проектът за стоителство на „Турски поток” е преустановен.

Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: ТАСС

 

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни