Русия постави три условия на Турция – извинение, наказание и компенсации за сваления СУ-24

12395172_10208317156874966_2127998463_n

Русия иска извинение, наказание и компенсации. Ердоган с нова версия – виновни са руските пилоти.

Руските власти поставят три условия за преодоляване на кризата в отношенията с Турция след инцидента със сваления Су-24, заяви руският посланик в Анкара Андрей Карлов.

В интервю за Cumhuriyet Карлов отбелязва, че първото условие е извинение от страна на турските власти за инцидента с руския бомбардировач Су-24.

Второто условие е виновниците да бъдат открити и предадени на правосъдието.

Третото – изплащане на обезщетение от страна на Турция към Русия за вредите, причинени от трагедията.

12387730_10208317186435705_1775371554_nТурският президент Реджеп Тайип Ердоган все още не се е извинил за унищожаването на руския Су-24. От своя страна премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че Турция няма да се извини за сваления руски бомбардировач, тъй като е защитавала своята граница.

Отношенията между Русия и Турция са в криза след 24 ноември, когато руският Су-24 беше свален от турски изтребител F-16 в Сирия, на границата с Турция. Екипажът успя да катапултира, но един от пилотите беше разстрелян във въздуха.

Руският президент Владимир Путин нарече инцидента „удар в гърба“, нанесен от съучастници на терористите. На 29 ноември Путин подписа указ за икономически мерки срещу Турция. В годишното си объщение към Федералното събрание той заяви, че турските власти тепърва ще съжаляват за своите действия.

В понеделник, 14 декември, Ердоган обвини за инцидента пилотите на руския самолет. „Ние не искахме това, но грешката е направена на нашата суверенна територия. Пилотите бяха невимателни и не чуха предупрежденията. Инцидентът беше предизвикан от пилотска грешка и не бива да засяга отношенията между двете страни, особено в стратегическите отношения. Влиянието на инцидента върху отношенията ни много ни огорчава „, каза Ердоган след посещението си в Туркменистан, цитиран от канала Habertürk.

По материали от чуждия печат: Цеца Христова / Memoria de futuro

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни