Официален доклад: Великобритания вече не е християнска държава

2015-12-10_061855

Според голям и оповестен наскоро доклад, озаглавен Живот с разликите, институциите, законите, медиите и училищата на Великобритания трябва да бъдат преразгледани по такъв начин, че да отразяват адекватно обществото, което вече не е преобладаващо християнско, както е било някога и доскоро.

Двугодишното проучване за мястото на религията в модерното британско общество заключи, че през последните петдесет години религиозният пейзаж във Великобритания се е променил до неузнаваемост и общественият живот трябва да отрази факта, че това вече не е страна, в която доминира християнството.

Докладът препоръчва броят на англиканските епископи в Камарата на лордовете – неизбираемата горна камара на Великобритания – да бъде намален, за да се увеличи броят на духовните водачи от други вероизповедания.

kamara-lordove

Кралица Елизабет Втора и принц Филип влизат в тържествена процесия в Камарата на лордовете за откриването на сесията на парламента в Лондон. Снимка – Ройтерс

 

Комисията по религията и вярата в обществения живот, председателствана от бившия висш съдия баронеса Бътлър-Слос и съставена от религиозни представители на всички големи религии, също така заяви, че задължителните християнски занимания в държавните училища трябва да бъдат прекратени и заменени с „цялостно време за размисъл“. Освен това администрацията, отговорна за приема на ученици и наемането на учители в духовните училища, трябва да предприеме мерки за това вярата на кандидатите да не е основен критерий за техния избор.

Комисията призова националните и гражданските събития да бъдат адаптирани към новата „плуралистична“ природа на съвременна Великобритания. Изключение от това не прави и короноването на монарха – церемония, която в момента се извършва от кентърбърийският архиепископ, най-висшият духовник в англиканската църква, пред когото новият крал или кралица се заклева във вярност.

jena-episkop2Друга препоръка на комисията е Министерството на правосъдието да даде насоки на формалните и неформалните религиозни трибунали за постигане на полово равенство, както и да предприеме стъпки за нарастване на „религиозната и верската грамотност“ сред журналистите.

Докладът на Комисията очерта три основни тенденции, касаещи религиозния характер на Великобритания.

Има голямо нарастване в броя на хората, определящи се като нерелигиозни – почти половината население на Острова има атеистични виждания, в сравнение с 1/8 в Англия и 1/3 в Шотландия през 2001 г.

Докладът твърди, че докато преди тридесет години две трети от населението на Великобритания би се определило като християнско, то днес тази бройка е спаднала до едва четири на всеки десет човека. В рамките на това християнско население има голямо движение от традиционните вероизповедания към евангелизма и петдесятничеството.

london-islyamМного по-голямо е разнообразието сред последователите на други религиозни вероучения. Въпреки че е бил изповядван едва от един на сто и петдесет души, преди петдесет години юдаизмът е бил втората най-популярна религия във Великобритания. Днес той се нарежда на четвърто място след исляма, индуизма и сикхизма.

Църквата на Англия отговори гневно на доклада, заявявайки че „той е продукт на остарялата представа за това, че важността на традиционната религия намалява, а непринадлежането към нея, хуманизмът и секуларизмът са едно и също нещо.“

Църквата визираше скорошния спор относно решението на вериги киносалони да не прожектират реклама, съдържаща молитвата „Отче наш“, тъй като тя би могла да обиди някои от зрителите.

В своето изявление Англиканската църква написа: „След две седмици, в които станахме свидетели на поразителна обществена подкрепа към църквата относно рекламата с „Отче наш“, е важно да си спомним, че по-голямата част от общественото мнение е твърдо против маргинализацията на християнството.“

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: VICE

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни