Класацията на Тайм „Човек на годината“ – грандиозна пропаганда и цинична лъжа

hr-hristova

Всички световни медии вчера гръмнаха, че Ангела Меркел е обявена за „Човек на годината“ от американското списание Тайм.

merkel-timeБългарските клакьори не останаха по-назад и заповтаряха като папагали опорната точка, спусната от централата във Вашингтон към всичките й подопечни територии на Стария континент и по всички краища на планетата. Опорната точка дойде от „престижната“ класация на Тайм.

Престижна?!

Айде бе!

Ако може да се използва правилно този епитет, би трябвало да е в съчетанието „престижна и гигантска лъжа“.

bagdadi-timeСлед Меркел на второ място се кипри не кой да е, а главният главорез на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади.

Сигурно малко сте се зачудили на поредния презокеански абсурд, но после сте зарязали тази новина и сте я изхвърлили от съзнанието си, за да попадне тя във вашето подсъзнание. А там тя се скрива в някое от тъмните ъгълчета на паметта ви под заглавието „Меркел и Багдади са най-важните хора на планетата“.

Гигантска, цинична манипулация на редакцията на Тайм.

Нека да ви припомня как изглеждаше реалната класация на читателите два дни преди излъчването на победителя:

time-klasacia-chitateli

Точно така.

Независимият сенатор и кандидат за президент на САЩ Бърни Сандърс беше обявен за „Човек на годината“ от читателите, и то категорично, безапелационно, с огромна преднина сред останалите претенденти за титлата. Всички световни медии отразиха този факт и очакваха на следващия ден редакцията на Тайм да обяви същото.

Само че не.

Бърни Сандърс не просто не беше обявен за Човек на годината, а беше буквално изхвърлен от челната осмица на финалистите, съставена от редакционния съвет на Тайм. Именно от тази „челна осмица“, съчинена изцяло от редакцията и нямаща нищо общо с читателската класация, беше излъчен и Човекът на годината. Такъв е регламенът на Тайм – вие си гласувайте, ние обаче определяме победителите. Ето я и осмицата на Тайм:

time-topАнгела Меркел,
лидерът на ИДИЛ
Абу Бакр Ал Багдади,
Доналд Тръмп,
иранският президент
Хасан Рухани,
Владимир Путин,
изпълнителният директор на UBER,
Катлин Дженър
и активисти на
движението
“Black Lives Matter”.

В класацията на читателите Меркел е едва на десето място. Доналд Тръмп въобще липсва в десятката. Да не говорим за изверга и лидер на Ислямска държава Багдади – неговото присъствие е изцяло свободно съчинение на редколегията. Никой не го е избирал сред финалистите, освен болните мозъци на редакторите в „авторитетното“ американско списание. А допитването до читателите е просто за парлама и за фон, на който задкулисните централи изкарват главните си актьори, избрани да бъдат във водещите роли на глобалния геополитически спектакъл. Всъщност, те не са и актьори. Просто кукли на конци, задвижвани по нужния начин . Защото ако си мислите, че в действията на Меркел и Багдади има някаква свободна воля, жестоко се лъжете.

Ето така стоят нещата, всъщност. Това е „престижната“ и „авторитетна“ класация на Тайм – една стопроцентова лъжа и манипулация от най-нисък клас.

А това, което тече от българския телевизор, се внушава и на хората по целия свят: Меркел и Багдади са човеците на годината в планетарен мащаб.

Елементарният прочит на този съшит с бели конци политически водевил е повече от ясен. Две са основните опорни точки.

orban5567Първо, всички ние, европейските шарани, трябва да се уповаваме на баба Меркел. Тя е Човекът, нея ще слушаме какво да правим. Схемата е проста. Багдади подкарва към Европа пълчищата с „бежанци“, Меркел ги посреща. Единият е на входа на процеса, другият е на изхода. Цикълът е затворен. И не си позволявайте да мислите извън него. Ама това Орбан, Марин Льо Пен, Путин – да не сте и посмели да си помислите, че те могат да зададат други посоки на световните процеси. Стойте си там и кротувайте в европейската си кошара и приемайте бежанци, ронейки сълзи от милосърдие.

Друго не ви е позволено.

burni989Второ, изхвърлянето за пореден път на Бърни Сандърс като победител в класации и политически дебати, е категоричен признак, че в САЩ вече са напълнили гащите и ги тресе здраво страхът. Фобията от Бърни вече е преминала в параноя. Защото популярността му расте с всеки изминал ден. Защото пълни с хиляди поддръжници залите и площадите така, както Хилари може само да мечтае. Цялата американска пропаганда в момента е впрегната на макс, за да не допусне Бърни Сандърс за победител в предварителните избори за кандидат-президент на Демократическата партия. Въпреки социологическите проучвания, според които подкрепата на Хилари последователно и ритмично пада, докато подкрепата за Сандърс непрестанно и прогресивно се увеличава.

hilari6754Да, това си е за страх. Защото ако Бърни Сандърс вземе, че спечели предварителните избори, току виж спечели и президентските. А това ще е апокалиптичен сценарий за геополитическото статукво. Ще доведе до началото на глобална промяна в целия свят. И не само. Това може да промени историята на целия свят. С непредвидими последици за властта на световния хегемон. Затова и в класацията на списание Тайм Бърни Сандърс, истинският победител в класацията, е подменен от палячото-републиканец Доналд Тръмп. Отчаян призив за мобилизация около кандидата на статуквото – Хилъри Клинтън. „Обединявайте се около Хилари, защото иначе ни чака фашистът Доналд.“

Въпреки глобалната пропаганда обаче, светът се променя. Променя се и самата Америка. Започват процеси, които досега са били немислими. И дори режисьорите да успеят да спънат Сандърс, дори да го елиминират – процесът е необратим.

Хора като Сандърс, Орбан, Льо Пен, Путин – те пишат днес бъдещата история на света. На сцената излизат новите лидери.

И в тази нова история личности като Меркел, Багдади и Хилари ще бъдат най-презрените участници в кошмарния спомен за миналото.

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

  1. Wikipedia каза:

    Person of the Year (called Man of the Year until 1999[1]) is an annual issue of the United States news magazine Time that features and profiles a person, group, idea or object that „for better or for worse…has done the most to influence the events of the year“.

    {u}“for better or for worse…has done the most to influence the events of the year“{/u}

    #hatersgonnahate

  2. veso ivanov каза:

    Поздравления за материала ! Дано повече хора го прочетат, а и повече медии го отразят подобаващо. Малцина останаха тези които говорят открито и ясно какво всъщност става около нас и в света. Желая ви успех, защото пропагандата на „хегемона“ работи на пълни обороти !

  3. Филов каза:

    Лека перифраза – „Когато една лъжа се повтори от сто медии, тя става истина.“

  4. Мария каза:

    Браво на авторката! Това е цялата истина, колкото й на някои да не им се иска…

  5. yan каза:

    Идиотите не можеш да ги държиш отговорни за действията им.

  6. Никола каза:

    По голяма глупост не бях чел.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни