МВФ в авантюра с Украйна

hudson

 

През последните два дни много се говори за промяната в политиката на Международния валутен фонд, който разреши да се предоставя финансова помощ на страни в дефолт. Предлагаме ви мнението на един от водещите световни икономисти, професорът по икономика от Университета в Мисури Майкъл Хъдсън. Хъдсън е бил съветник по финанси и данъчно облагане на няколко правителства по света – Гърция, Исландия, Латвия и Китай.

На 8 декември говорителят на МВФ Гери Райс излезе с изявление, в което каза:

gari9990„Съветът на директорите днес се събра и се съгласи да промени сегашната политика на нулева толерантност за посрочени дългове към официални кредитори. Ще предоставим подробна информация за мащабите и основанията за тази промяна в следващите няколко дни.“

Така МВФ влезе в орбитата на „студената война“ на САЩ. Във вторник фондът взе радикалното решение за отмяна на условието, което обедини световната финансова система през последния половин век. В миналото той можеше да поема инициативата за организиране на финансова помощ за правителства, използвайки като участници други страни-кредиторки, начело със САЩ, Германия и Япония. Кредитните лостове, които използваше фонда, се състояха в това, че една нация не може да претендира за кредит, ако има залог пред което и да е друго правителство.

Това е процедура, чрез която се „доларизираше” световната финансова система в продължение на половин век. Бенефициентите бяха кредитори в щатски долари.

Но във вторник МВФ се присъедини към новата Студена война. Украйна ще получи заем, независимо от факта, че съгласно правилата на фонда не могат да се отпускат заеми на страни, които очевидно нямат никакъв шанс да ги върнат. Когато ръководителят на МВФ Кристин Лагард даде последния заем на Украйна през миналата пролет, тя изрази надежда, че там ще се установи мир. Но президентът Порошенко веднага обяви, че ще използва получените средства за гражданската война с рускоезичното население на изток – в Донбас. Впоследствие Украйна отказа да плаща не само на притежателите на облигации от частния сектор, но и на правителството на Русия.

poroshenko-mvf

Това би трябвало да се превъне в пречка за Украйна да получи помощ от Международния валутен фонд. Отказът да се плаща за украинската военна агресия в Новата студена война срещу Русия, би се превърнало във важна стъпка, която да принуди страната да пази мира и да се избави от корупцията.

krim.jpgВместо това МВФ подкрепя украинската политика, нейната клептокрация, нейния „Десен сектор“, който извърши атаките, довели до прекъсване на електрозахранването в Крим. Единственото условие, за което настоява МВФ, е да се следва режим на икономии. Националната валута – гривенът, поевтиня три пъти за тази година, пенсиите бяха намалени, а корупцията продължава с неотслабваща сила.

Въпреки това МВФ обяви намерението си да увеличи кредитите, с които да увеличи украинската зависимост и да се отплати на украинските олигарси, които контролират парламента и съдебната власт в страната, блокирайки всяка възможност тя да се избави от корупцията.

Повече от половин година продължи общественото обсъждане със съветниците на „касиерите” в САЩ и поддръжниците на Студената война за огромното задължение от 3 милиарда долара, които Украйна дължи на Русия. Имаше спорове за това може ли тези задължения да бъдат наречени „омразните дългове“, но в крайна сметка беше решено, че този трик може да се обърне срещу диктатурите, подкрепяни от САЩ.

В края на краищата, МВФ просто увеличи парите за Украйна.

mvf456Това означава, че бавно разгарящата се като Студена война срещу Русия, сега се превръща в грандиозно разделение на Блок на Долара (с верния си съюзник – еврото и други про-американски валути), и страните от БРИКС от друга страна, които не влизат във финансовата или военната орбита на САЩ.

Какво ще направи Русия? Какво ще направят страните от БРИКС или Китай?

МВФ и американските неоконсерватори ясно дадоха на света да разбере: не е нужно да отпускате заеми на държави, които са извън зоната на долара, и на техните сателити.

Защо тогава тези „не-доларизирани” страни остават при МВФ или при Световната банка? Тази стъпка на МВФ всъщност разцепва световната система, като я поделя между страните от групата БРИКС и американско-европейската неолиберална финансова система.

(L-R) Brazil's President Dilma Rousseff, Russia's President Vladimir Putin, India's Prime Minister Manmohan Singh, China's President Hu Jintao and South African President Jacob Zuma pose for a picture after a BRICS leaders' meeting in Los Cabos June 18, 2012.  The leaders are in Los Cabos, Mexico, for the G20 Summit.     REUTERS/Victor Ruiz Garcia (MEXICO - Tags: POLITICS) - RTR33TPF

Дали Русия ще се откаже от МВФ? Ще се откажат ли и други държави?

Това ще стане ясно когато новата Азиатска банка за развитие декларира, че страните, които са се присъединили към зоната „рубла-юан”, вече не е нужно да плащат дълговете си в долари и евро.

До това ще доведе разривът, организиран от Международния валутен фонд.

 

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: michael-hudson.com

Още от автора: Майкъл Хъдсън

Майкъл Хъдсън

Майкъл Хъдсън е американски професор по икономикa от Университета в Канзас. Бивш анализатор от Уолстрийт, автор на няколко книги и множество изследвания. Президент на Института за изследване на дългосрочните икономически трендове (ISLET) и един от членовете-основатели на Международната научна конференция за близкоизточни икономики (ISCANEE).
Хъдсън действа като икономически съветник по финанси и данъчно право на различни правителства от цял свят, включително Исландия, Латвия и Китай. Неговата последна книга е „Убиването на гостоприемника: Как финансовите паразити и дълговете унищожиха световната икономика“.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни