Кюрдите в разлома на Сирийската криза

zuzan-djudi-kiurdi

Кюрдското момчие Зузан Джуди, чието филмирано интервю в You Tube обиколи мрежата

 

История на отношенията

Кюрдите в Турция не бяха признати за национално малцинство и нямаха права. Затова започнаха нелегална война. Нанасяйки удари, те се оттеглиха в отдалечени региони в сирийската и иракската част на Кюрдистан.

След инвазията през 2003 г., с помощта на САЩ, иракските кюрди на практика имаха възможността да създадат своя собствена автономия. Успехът на кампанията в Ирак подтикна кюрдите в Турция и Сирия да подновят военните си действия. Но тогава кюрдите в Ирак сами скъсаха връзката си със своите събратя; икономическите взаимоотношения с Анкара се оказаха по-важни от солидарността.

kao-kiurdi

Легенда:

Под контрола на кюрдите

Под контрола на ИД

Под контрола на правителството

Оспорвани

Присъствие на ИД

Кюрдска автономия

 

В началото на конфликта в Сирия, сирийските кюрди се обявиха против режима на Асад с цел да извоюват своята независимост. Те бяха подкрепени от бойци на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) в Турция, които са готови да се борят за независимост навсякъде. Скоро така наречената „умерена опозиция“, подготвена от турски ислямисти, започна да се разпространява в кюрдските градове. С подкрепата на турските спец служби, ислямските бунтовници започнаха да сеят ужас и да извършват етническо прочистване. Кюрдите заеха страната на Асад и вече в продължение на три години се борят срещу терористите заедно със сирийската армия.

TOPSHOTS Smoke rises after strikes from the US-led coalition in the Syrian town of Ain al-Arab, known as Kobane by the Kurds, in the southeastern village of Mursitpinar, Sanliurfa province, on October 10, 2014. Coalition aircraft on Friday afternoon carried out two fresh air strikes on Islamic State (IS) jihadists in the Syrian border town of Kobane, an AFP correspondent reported. AFP PHOTO / ARIS MESSINISГрад Кобани беше пример за мирно съжителство без национално или религиозно разделение, както и за една демократична Сирия. В сравнение със съседна Турция, кюрдите бяха на твърда почва, но това не се хареса на някого: затова Ислямска държава дойде и започна да избива хора и да сее война под прикритието на исляма.

Религиозни групи

Сирийските кюрди са предимно сунити, но религията не играе толкова съществена роля в живота им. Сред тях е много популярна марксистката идеология, идеите за социално и полово равенство. Младежта предпочита язданизма и традиционните индоирански вярвания, но в същото време за сирийските кюрди религията е част от етническото и културното наследство, както традиционните танци и храната.

Геополитика

kobani-womenКюрдите са в незавидно положение във войната в Сирия. Сирийското правителство е готово да им даде автономия, но няма възможността да ги подкрепи. Турция е готова да бомбардира кюрдските позиции и да организира терористични групировки, които да се борят срещу Асад, да унищожават села и да избиват „неверниците“. Кюрдите в Ирак, които имат тесни икономически връзки с Турция, също отказват да помогнат на своите събратя. В крайна сметка сирийските кюрди се оказаха неизгодни за всички и бяха изоставени сами в собствените си земи.

Геоикономика

Рожава, която се намира между основните артерии на Близкия Изток – реките Тигър и Ефрат – е определяна като неговата житницата и произвежда до 80% от земеделската продукция в региона.

1442171624_rojava_cities

Но Рожава не е просто земеделски регион: там има също така нефт и много други минерални ресурси. Кюрдистан има ефективна система на самодостатъчност, изградена от селски кооперации и индустриални синдикати, но поради блокадата, в която е поставен, няма никакъв износ.

Позицията в Сирия

Главното летище на Рожава посреща военни части от Дамаск и Латакия ежедневно. Сирийците и кюрдите заедно се опитват да пробият коридор през южната блокада.

Кюрдските части за самозащита се състоят от 65 000 човека, като мъже и жени се бият рамо до рамо. Има няколко чуждестранни батальона, като например „Лъвовете на Рожава“, чиито членове са доброволци от Европа и Русия. През лятото кюрдите успяха да освободят кюрдската област Хасака и напълно да си възвърнат северните части на Сирия. Сега те подготвят атака на Ракка, столицата на така наречената Ислямска държава.

hasaka

Във войната в Сирия, където всеки се бори за своя интерес, кюрдите се борят за своето съществуване. Те не се интересуват кой къде ще изгради нефтопровод и как ще се промени балансът между силите на сунитите и шиитите. Те просто искат да живеят мирно в земите си.

Превод: Мoмчил Вачев / Memoria de futuro

Източник:Katehon

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни