Washington Times: САЩ отказваха да бомбардират петрола на ИДИЛ, докато не ги засрамиха руснаците

L.-Todd-Wood

Тед Ууд

Американските власти затваряха очите си за контрабандата на петрол от „Ислямска държава“ в Турция, което й позволява да печели милиони долари и да засили на влиянието си в целия свят, пише журналистът на Washington Times Тод Ууд. Според него САЩ най-накрая са започнали да бомбардират нефтена инфраструктура на ислямистите, защото са били засрамени от Русия.

„В мои статии нееднократно предупреждавах, че не бива да се доверяваме на думите на администрацията, когато става въпрос за защита на Америка и за борбата срещу тероризма” – пише Ууд.- „Нужно е да видим последствията от своите политики и действия. Министерството на отбраната на Русия обвини САЩ, че властите си затварят очите за доставките на петрол от контролираните от „Ислямска държава“ сирийски територии. Когато американски официални лица казват, че не виждат как терористите доставят контабанден нефт на Турция, това вече не е лукавство , това “ мирише „на „директно покровителство”, коментира руското ведомство на страницата си на Facebook.”, припомня авторът.

Тод Ууд припомня и как специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохштейн нарече доставките на петрол от ИДИЛ и реализираните от това печалби „незначителни”. „Знам как руската пропаганда умее да манипулира новините в своя полза”, пише Ууд. „Независимо от това, изявлението на американския представител не отрича факта на контрабандата на петрол и звучи по-скоро като оправдание. Но отказът на САЩ да забележи контрабандата на петрол в Турция е дреболия в сравнение с това, че са позволили на ислямистите да получат милиони долари от производството и подажбата на енергоносители през последните 14 месеца“, подчертава журналистът.

„Уверенията на Белия дом са, че доскоро САЩ не бомбардираха петролната инфраструктура на ИДИЛ заради опасения от нанасяне на непредвидими щети. Но истинската причина, поради която американските въоръжени сили най-накрая започнаха да унищожават камионите с гориво, е фактът, че Русия ги засрами.“

„По този начин, заключава Ууд, правителството на САЩ е допринесло за това „Ислямска държава” да се разсрасне, да стане по-силна и да се разпростре из целия свят.“ Според него липсата на въздушнен натиск от страна на САЩ над петролната индустрия на ислямистите е станала еквивалент на безпилотна зона за тяхната „машина за пари.“

Авторът на Washington Times припомня за току-що публикувания доклад на ЕП, в който се казва, че „Ислямска държава” е придобила в Европа материали и техническа информация за създаването и използването на оръжия за масово унищожение. „Атака от този вид ще бъде опустошителна за Запада и за нашия начин на живот. Ето това наистина ще бъдат непредвидим щети „, заключава Том Ууд.

Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Washington Times

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни