Мигрантите в Германия за 2015-та станаха един милион. Търсят нови 38 хиляди учители

Merkel665

Броят на бежанците, които са регистрирани в Германия през 2015 г., е надхвърлил един милион. Данните съобщи в Мюнхен министърът по социалните въпроси на федерална провинция Бавария Емилия Мюлер.

„Спешно трябва въведем ограничения за приемане на бежанци, тъй като в дългосрочен план Германия не може да се справи с подобен наплив“, заяви Мюлер. По думите й, само през ноември т.г. в цяла Германия са били разпределени 200 хиляди мигранти, предимно от Сирия и Афганистан. За сравнение, през 2014 г. в Германия са регистрирани 238 676 бежанци.

Как в Германия изчисляват броя на пристигащите

Статистиката, която цитира Мюлер, е отразена в системата за първоначална регистрация на чужденци в страната, наречена EASY. Там се вписват имената на всички, които идват в Германия, и които заявяват желание да получат статут на бежанец. Тази система далеч не е съвършена, коментират местни експерти. Работата е там, че заради голямото си натоварване имиграционните власти не успяват да вкарат своевременно в EASY имената на чужденците. Това дава основание да се предположи, че данните за 1 милион бежанци може и да не са актуални.

4146326

Според публикации в медиите нередки са случаите, в които бежанците пребивават на територията на Германия със седмици, без да са регистрирани. Това води след себе си и друг проблем, свързан с отчета. Така, по информация на германския вестник Neue Osnabrücker Zeitung, в края на октомври в продължение на няколко дни около 700 мигранти доброволно са напуснали центровете за първично разпределение, които се намират в Долна Саксония. Според изданието те са се настанили при свои роднини и приятели, които вече живеят в Германия или в други страни от ЕС. В същото време точният брой на пристигналите и техните имена не се знаят с точност, тъй като не са регистрирани като бежанци. Нещо повече, те дори не са успели да получат статут на кандидати. С други думи, не са отчетени в системата на EASY.

Какви мерки предприема Германия

През септември правителството одобри промени в действащото миграционно законодателство. Планира се намаляване на размера на паричните средства, които търсещите убежище получават при пристигането си в Германия. Сега те са около 140 евро на месец за пълнолетен. В бъдеще част от тези средства ще бъдат заменени от т.нар. непарични форми на помощ.

Правителството смята, че вече не е целесъобразно на чужденците, чиито срок на пребиваване в Германия изтича, да се съобщава датата на експулсирането им. Така тези, които не желаят да се завърнат у дома, се опитват да избегнат ситуацията, криейки се от властите. Германският канцлер Ангела Меркел заяви многократно, че Федералната република е в състояние да даде убежище на всеки, който наистина се нуждае от него, но тези, които злоупотребяват и идват в Германия единствено с цел да получават на социални помощи, ще бъдат депортирани. Меркел неведнъж увери, че Германия няма да налага лимити при приема на бежанци.

Милиарди евро и хиляди педагози

За настаняването на пристигащите и всичките им съпътстващи нужди до края на тази година Германия ще похарчи около 21,1 милиарда евро, което превишава прогнозите почти двойно. Данните изнесе Габриел Фелбемайер от Института за икономически изследвания в Мюнхен. Тази сума включва разходи за настаняване, храна, достъп до училища и детски градини, курсове по немски език, повишение на квалификацията и административни разходи. Прогнозата е формирана въз основа на очакванията, че до края на годината в Германия ще влязат общо 1,1 милиона мигранти.

Migrantenkinder lernen am 05.10.2015 in Potsdam (Brandenburg) in einer Willkommensklasse an der Weidenhof-Grundschule. Parallel zum normalen Unterricht werden Kinder von Asylbewerbern und Flüchtlingen extra bis zu fünf Stunden in der Woche gefördert. An der Schule lernen derzeit rund 320 Kinder, 137 mit Migrationshintergrund. Im Einzugsbereich liegt ein Heim für Asylsuchende. Foto: Ralf Hirschberger/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++Тази ситуация не само подлага на изпитание финансовата стабилност на Германия, но е и предизвикателство от кадрови характер. Страната се нуждае от нови 38 хиляди преподаватели в училищата и възпитатели в детските градини, за да интегрира по-добре бежанците в германското общество. Такова изявление направи профсъюзът GEW, в който членуват 270 000 учители. Според оценките на синдиката през следващата година в немските училища ще влязат около 300 хиляди нови ученици от редиците на имигрантите. За да се гарантира образованието им, допълнително трябва да се наемат 24 хиляди учители. Отделно детските градини ще започнат да посещават около 100 хиляди деца на бежанци и за тях ще са нужни 14 хиляди възпитатели, отбелязват от GEW. Според председателя на синдиката Марлис Тепе образованието е ключов фактор за успешното интегриране на децата-бежанци в Германия.

 Антон Долгунов

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: ТАСС

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни