Ислямска държава вербува експерти по оръжия за масово унищожение

isis345

„Ислямска държава“ вербува в редиците си учени-химици, физици и програмисти, и е напълно възможно да планира използването на оръжия за масово унищожение в бъдещи терористични нападения в западните държави. Това съобщава немският вестник Die Welt, позовавайки се на нов доклад на Европейския парламент. Още повече, че след терористичните нападения в Париж, както припомня вестникът, ИДИЛ заплаши, че ще направи нови, „още по-кървави и шокиращи“ атаки.

„Зад граница Ислямска държава набира стотици бойци, в това число физици, химици и програмисти. Експертите смятат, че те са в състояние да произвеждат смъртоносни оръжия от прости вещества“, пише в доклада на политическия анализатор на европарламента Беатрис Именкамп.

Някои експерти, се казва в материала, вече изразиха мнение, че следващата стъпка на ИДИЛ може да бъде терористично нападение с биологични, ядрени и химически оръжия, включително – самоделни взривни устройства, съдържащи опасни вещества. „ИДИЛ вече имат знания и отчасти – специалисти, за да използват химически, биологични, радиологични и ядрени агенти (ХБРЯ) като оръжие за терористични актове“, така коментира доклада директорът на Центъра за противодействие на разпространението на оръжия за масово унищожение в НАТО Волфганг Рудишхаузер.

В документа се посочва, че тези вещества вече са били „тайно внесени в Европейския съюз.“ По този начин терористичната организация „има големи шансове да получи опасните вещества“: има стотици случаи, в което такива вещества са били откраднати или са изчезнали на територията на ЕС. Най-голяма опасност, отбелязва Die Welt, представляват заринът, рицинът и антраксът.

Европейският парламент е препоръчал на правителствата на европейските държави да отделят специално внимание на хората, които се завръщат от Сирия, или тези, които биха могли да се радикализират. Това се отнася особено за лицата, които имат достъп до опасни научни области.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Die Welt

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни