Невероятната история на Амур и Тимур

 timur-amur-01

Удивителната история за дружбата между амурския тигър Амур и безстрашния козел Тимур от близо две седмици се следи с огромен интерес в Русия. В Приморски сафари-парк, необичайно за това време на годината, отбелязват бум на посещенията, а телевизионни камери следят развръзката на тази рядко срещана в природата близост между хищник и плячката му. И всички си задават въпроса дали в крайна сметка Амур ще изяде Тимур?

Много от нас помнят трогателната история на Лев Толстой в „Лъвът и кучето“, разказваща за невероятното приятелство на две наглед несъвместими животни. Подобни неща се случват и в реалния живот: поразителен пример за това е историята на приятелството между амурски тигър и козел в Приморски сафари-парк. Историята за това, как страховитият господар на тайгата се сприятели със своята рогата „вечеря”, следят интернет-потребители и медии не само от Русия, а и в целия свят.

Приморски сафари парк (Шкотовска област в Приморския край) включва четири тематични територии, в които живеят десетки видове животни и птици. Повечето от тях са били прибрани от тайгата болни или ранени. Те трудно биха оцелели, ако бъдат върнати в дивата природа. Доскоро Амур живял в парка обикновен тигърски живот: имал просторна волиера, където никой не го безпокоял, уютна „спалня“ и вкусен „жив“ обяд два пъти седмично, обикновено коза или заек.

timur-amur-02И ето че преди две седмици във владението на Амур пуснали обикновен на пръв поглед козел. „Господарят на тайгата“ решил, без да губи време, да приключи със своя гост, а след това да се нахрани. Но след като хищникът се опитал да атакува, изведнъж козелът дал отпор. Бойният козел заплашително насочил рогата си срещу тигъра, а след това се втурнал в атака към нападателя си. Такава арогантност Амур явно не очаквал и решил временно да остави козела (който служителите на парка заради храбростта му кръстили Тимур) . Последният, обаче, не бил огорчен от това и спокойно отишъл да почива в „спалнята” на тигъра. На смутения Амур не му оставало нищо друго, освен да прекара нощта на покрива на навеса си.

Така започва удивителната история за дружбата между тигър и козел.

На следващия ден животните вече се разхождат заедно: очевидно, Тимур е приел Амур за водач, и започва да го следва навсякъде. Дори когато тигърът изчезне от погледа му, козелът веднага тръгва да го търси. Скоро „господарят на тайгата“ поема патронажа над рогатия си приятел: животните започват да се хранят заедно – Амур с месо, а Тимур с овес, сено и пшеница. В същото време тигърът започва да ръмжи срещу служителите на сафари парка (предупреждавайки ги да не се доближават до приятеля му) – нещо, което преди това не е правил. Зоолозите забелязали, че приятелството оказало добро влияние върху характера на Тигъра: Амур често ревял – и денем, и нощем. Но срещайки Тимур, хищникът изоставил този навик. Сприятелявайки се с козела, той изпаднал в пристъп само веднъж – в нощта, когато Тимур бил преместен за отдих в отделен корпус. Тъгата си по своя приятел тигърът изразил с продължителен и тъжен рев. Затова управата на парка вече е осигурила нощувка за Тимур в близост до камерата на Амур.

Всяка сутрин Амур излиза от камерата си и обхожда своите владения в компанията на безстрашния козел. На изхода го очаква Тимур и двамата прекарват заедно деня в разходки. Досега Амур не е проявил никаква агресия или нервност към Тимур, нито веднъж не се е опитал да го удари или докосне с лапа. На сайта на Приморски сафари-парк всеки ден лично неговият директор Дмитрий Мезенцем пише сводка как двамата приятели са прекарали деня.

timur-amur-03

Въпреки това, съдбата на козела, който от тигърски „обяд” се преквалифицира в приятел на хищника, буди тревога сред интернет-потребителите. Те са загрижени дали един ден Амур няма да промени мнението си и да изяде Тимур, затова искат тигърът и козелът да бъдат разделени. „Не позволявайте на Амур да изяде Тимур!“, пише един от посетителите на сайта. Служителите на парка се вслушаха в призивите и вече не хранят тигъра с кози, но зайци все още получава редовно. На 1-ви декември в мрежата се появиха обезпокоителни слухове, че Амур все пак е изял Тимур, но Дмитрий Мезенцев бързо ги разсея: „При животните всичко е наред. Те все още се справят добре, все още са приятели и са заедно навсякъде. Никой никого не е изял – не вярвайте на слухове”. Между другото, някои интернет потребители вече пуснаха гласувания на страниците си в социалните мрежи за съдбата на Тимур. И ако вярваме на резултатите, болшинството са склонни приятелството между животните да продължи.

timur-amur-04

Според московския зоолог Светлана Святская смелостта на козела е отблъснала тигъра, който явно не е бил гладен и се е задействал инстинктът му за самосъхранение – решил е да не губи енергия ненужно и да пази здравето си, тъй като в битката със своята жертва хищниците понякога биват и ранявани. По нейно мнение, ако тигърът не се храни седмица-две, съдбата на козела ще бъде печална. А по отношение на приятелството между животните, Святская смята, че е малко вероятно да става въпрос точно за това. По-скоро за Амур Тимур е нещо като „консерва“ и временен спътник И докато тигърът е нахранен, Тимур е в относителна безопасност. Друго нещо, което притеснява феновете на Тимур, е че той може да стане жертва, ако хищникът реши да си поиграе с него. На тигрите е присъщо силно да се увличат по време на игра и не е изключено козелът да бъде убит случайно.

timur-amur-05Приятелството между Амур и Тимур вече започна да носи и печалби. Управата на сафари-парка пусна пробна продажба на магнити с лика на известните вече в цяла Русия приятели. Както разказа за „Известия” директорът на парка Дмитрий Мезенцев, асортиментът на сувенирите ще се разширява – с тениски, чаши, играчки… Разглежда се дори възможността за онлайн продажба на сувенири с доставка в цяла Русия.

Мезенцев успокои руснаците, че никой няма намерение да разделя Тимур и Амур.

 

timur-amur-06

Междувременно, смелият Тимур вече отказва да се храни сам, а само в присъствието на своя приятел.

Обобщи по материали от руския печат: Цеца Христова / Memoria de futuro

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Кали каза:

    Дали някога хората ще се научат да бъдат като тях? Много благодаря – доставихте ми истинска радост и усмивки с тази история!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни