Путин: Турция тепърва ще съжалява за това, което направи (обновена)

putin-parlament

Снимка – ТАСС

Годишното обръщение на руския президент Владимир Путин към парламента започна с благодарност към руските военнослужещи, които се борят с тероризма и с минута мълчание в памет на двамата загинали руски военни в Сирия.

Посланието до Федералното събрание е едно от най-важните годишни събития за руския президент. Тази година в Кремъл бяха акредитирани над 500 журналисти, включително и чуждестранни репортери – от Турция, Китай, Европа и САЩ.

„Невъзможно е със силите само на една държава да се победи международния тероризъм, каза Путин, особено в условия, когато границите в света са практически отворени, а освен това светът преживява ново преселение на народите.“

Путин припомни, че в края на 90-те години на 20 в. и в началото на 21 в. Русия беше жертва на терористични атаки, които отнеха хиляди животи. „За 10 години изгонихме терористите от Русия, но виждаме, че международният тероризъм не може да се победи със силите само на една държава, когато получава постоянна финансова поддръжка“, каза той. „Доскоро стабилни държави в Близкия Изток и Африка се превърнаха в страни на хаоса. За нас особена опасност са бойците в Сирия, които получават пари и оръжие, и ако победят там, ще дойдат да взривяват и убиват при нас. Терористите трябва да бъдат унищожени в далечните подстъпи към Русия, затова започнахме военната операция в Сирия. Там военните ни се бият за Русия“, заяви Путин.

Той е уверен, че руската армия и флот са доказали своята боеспособност, а руското оръжие действа ефективно в бойни условия, за което благодари на всички, работили за неговото създаване.

„Сблъскахме се с варварска идеология, затова е нужен общ международен фронт, който да действа по международното право и нормите на ООН. Нужни са не декларации, а конкретни действия“, каза руският президент. И допълни: „Знаем кой в Турция пълни джоба си с пари от откраднат от Сирия нефт. Не бива да допускаме никакъв престъпен, кървав бизнес с тероризма.“

„Ние все още не разбираме защо Турция посътпи така, убивайки нашите момчета. Но искам да кажа едно – ние няма да забравим помощта им за терористите. Винаги сме считали и ще считаме предателството за най-долното и срамно нещо. Всякакви въпроси, всякакви проблеми, всякакви противоречия, които ние дори и не забелязвахме, можеха да се решат по съвършено друг начин. Освен това, ние бяхме готови да си сътрудничим с Турция по най-чувствителните за нея въпроси и бяхме готови да стигнем толкова далеч, колкото и нейните съюзници не биха го направили. Може би само Аллах знае защо го направиха. И както изглежда, Аллах е решил да накаже управляващата клика в Турция, като я лиши от разум и разсъдък“ – тези думи на руския президент предизвикаха бурните аплодисменти на залата.

„Няма да дрънкаме оръжия, но и Турция с доматите си няма да се раздели“, заяви Путин. „Няма да дочакат от нас нервна, истерична и опасна както за нас, така и за света реакция. Реакция, разчитаща на някакви външни ефекти или на временно вътрешнополитическо укрепване. Това няма да се случи. В основата на нашите действия е отговорността ни към народа и страната ни. Нямаме никакво намерение и няма да дрънкаме оръжия. Но ако някой си мисли, че извършвайки подло военно престъпление – убийството на нашите хора – ще му се размине само с доматите или с някакви ограничения в строителния и други отрасли – той дълбоко се заблуждава“, увери руският президент. „Още много пъти ще им припомняме за това, което направиха, и още много пъти ще съжаляват за това. При това, ние знаем какво трябва да се направи.“

„В същото време, турският народ е добър, трудолюбив и талантлив. В Турция, ние имаме много стари и надеждни приятели И искам да подчертая, че не поставям знак за равенство между тях и част от днешната върхушка, която е пряко отговорна за смъртта на нашите войници в Сирия„, каза руският лидер.

Посланието до Федералното събрание е едно от най-важните събития в годината за руския президент. Тази година в Кремъл бяха акредитирани над 500 журналисти, включително и чуждестранни репортери – от Турция, Китай, Европа и САЩ.

Информацията от прякото излъчване обобщи Цеца Христова / Memoria de futuro

Очаквайте подробности

 

 

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни