Създателят на Фейсбук стана баща. Зукърбърг дарява 45 милиарда долара

Zuckerberg-priscilla

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг съобщи тази нощ чрез социалната мрежа, че той и неговата съпруга Присила са станали родители на момиче – Макс. По този повод те разпространиха писмо, в което оповестяват, че даряват 99% от акциите на Фейсбук – в размер на 45 мииарда долара – за благотворителни цели. Предоставяме ви съобщението на Зукърбърг и част от писмото на двамата родители без коментар – като повод за размисъл за света, в който живеем и чиято съдба творим.

С Присила сме много щастливи да посрещнем на бял свят нашата дъщеря Макс. По случай раждането ѝ, написахме писмо за това в какъв свят се надяваме да порасне. Това е един свят, в който нашето поколение е способно да развие човешкия потенциал и да насърчава равенството – като лекува болестите и придава личен характер на ученето, като овладее чистата енергия, като свързва хората и изгражда силни общества, като намалява бедността, предоставя равни права и разпространява разбиране между народите. Ние се ангажираме да допринесем със своята малка част за създаването на този свят за нашите деца. През времето на своя живот ние ще дадем 99% от акциите на Фейсбук – в момента около 45 милиарда долара – и ще се присъединим към многото други хора, които правят света по-добър за нашите деца. Благодаря на всички за цялата ви любов и подкрепа по време на бременността. Дадохте ни надежда, че заедно можем да изградим този свят за Макс и всички други деца.

Скъпа Макс,

Майка ти и аз все още нямаме думи да опишем с надеждата, която ни даваш за бъдещето. Твоят нов живот е пълен с обещания и ние се надяваме, че той ще бъде щастлив и здрав, така че да можеш да го изживееш пълноценно.

….

Обществото ни има задължението да инвестира сега, за да подобри живота не само на хората, които са живи днес, но и на тези, които ще ни наследят. Тази мисия – да развием човешкия потенциал и да насърчим равенството – изисква един нов подход.

Трябва да инвестираме в дългосрочен план – за 25, 50 или дори 100 години. Най-големите предизвикателства изискват много време и не могат да бъдат преодолени с мислене от ден за ден.

Технологията не може да разреши проблемите сама по себе си. Изграждането на един по-добър свят започва с изграждането на силни и здрави общества.

Трудно е да достигнеш пълния си потенциал, ако се страхуваш, че заради цвета на кожата ти ще отидеш в затвор, вместо в колеж, че семейството ти ще бъде депортирано заради правния ви статут, или че можеш да станеш жертва на насилие заради религията си, сексуалната си ориентация или половата си принадлежност.

Нуждаем се от институции, които разбират, че всички тези въпроси са свързани. Като си сътрудничим с училища, здравни центрове, родителски групи и местни правителства и като се уверим, че всички деца са добре гледани и хранени отрано, можем да разгледаме тези несправедливости като част от един голям проблем. Едва тогава можем колективно да започнем да предоставяме равни възможности за всички.

Пълното развиване на този модел ще отнеме много години. Но той е още един пример за това как разгръщането на човешкия потенциал и насърчаването на равенството са тясно свързани. Ако искаме да постигнем и двете, първо трябва да изградим здрави общества, които включват всички.

***

Нашето поколение може да направи много повече, за да може вашето да живее в по-добър свят. Днес с майка ти се ангажираме да отдадем живота си, допринасяйки за разрешаването на тези предизвикателства. Ще продължа да изпълнявам длъжността на главен изпълнителен директор на Фейсбук в продължение на още много години, но тези въпроси са твърде важни, за да започнем да работим по тях, когато станем по-стари. Надяваме се, като започваме от ранна възраст, да видим цялостни резултати докато сме живи.

Докато ти даваш начало на следващото поколение в семейство Чан Зукърбърг, ние стартираме Инициативата Чан Зукърбърг, за да се присъединим към другите хора по света, които се борят за развиване на човешкия потенциал и насърчаване на равенството за всички деца в следващото поколение. Първоначалната ни насока ще бъде към индивидуалното обучение, изцеряването на болести, свързването на хората и изграждането на силни общества.

По време на нашия живот, ние ще дадем 99% от акциите на Фейсбук – в момента около 45 милиарда долара – за да напреднем в тази задача. Знаем, че това е скромен принос, в сравнение с всички средства и способности на хората, които вече работят по този въпрос. Но искаме да работим с тях и да направим каквото можем.

Ще споделим повече детайли в следващите месеци, когато свикнем с новия семеен ритъм и се върнем на работа. Разбираме, че ще имате много въпроси защо и как да направим това.

Ставайки родители и навлизайки в този нов етап от живота ни, ние искаме да изразим дълбоката си признателност към всички, които правят това възможно.

Можем да направим всички тези неща, тъй като имаме силна глобална общност зад гърба си. Изграждането на Фейсбук създаде средства за подобряването на света за следващото поколение. Всеки член на общността Фейсбук участва в този процес.

Макс, обичаме те и изпитваме голяма отговорност да направим света по-добро място за теб и всички останали деца. Желаем ти живот, изпълнен със същата любов, надежда и радост, с която ни даряваш. Нямаме търпение да видим какво ще донесеш на този свят.

 

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Фейсбук

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни