Турция затвори Босфора за руски кораби? (видео, обновена)

2015-12-01_100310

Десетки руски кораби са се струпали в района на черноморския пролив Босфора, според свидетели от Истанбул.

Още в понеделник, 30 ноември, турската страна започна да създава трудности за руските кораби да пресичат пролива, принуждавайки ги да чакат за разрешение по няколко часа. И сега ситуацията остава напрегната.

Международното право не дава на Турция правото да блокира проливите по свое желание. Анкара може да предприеме тази стъпка само в случай на официално влизане във война.

Как ще реагира руската страна, все още е трудно да се каже – по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече подобен сценарий „апокалиптичен“ и призова дори да не се обсъжда.

Засега турската страна се ограничава единствено със съобщения на местните медии, че турската брегова охрана е започнала учение в Мраморно море, което е свързано с Черно море чрез Босфора и чрез Дарданелите с Егейско море.

Конвенцията от Монтрьо

Статутът на двата черноморски пролива – Босфора и Дарданелите, е утвърден по време на конференция в Монтрьо, Швейцария, през 1936 година. Конвенцията дава на държавите, имащи излаз на Черно море, по-специално право да защитават интересите си в Босфора и Дарданелите. Според документа Турция има право да затвори проливите за преминаване на военни кораби само в случай на официално обявяване на война.

„Турция няма право да затваря пролива за руските военни кораби и търговските плавателни съдове, отиващи в Сирия – това би било нарушение на международното право и в частност, на Конвенцията от Монтрьо, тъй като тя е подписала от болшинстното държави в света“, коментира за РИА Новости бившиятначалник на Генералния щаб на РФ Виктор Кравченко.

Член 2 от Конвенцията от Монтрьо установява правото на свободно преминаване на търговските кораби през пролива, както в мирно време, така и по време на войната. Съгласно член 6, Турция може да ограничи правото на свободно преминаване, задължавайки чуждите кораби да влизат в проливите само през деня. Преминаването през Босфора и Дарданелите се осъществява по курс, зададен от турските навигатори.

Kлючът“ от черноморските проливи, техният правен статут, се регулира от правната Конвенцията от Монтрьо. Турция няма правото по свое усмотрения да затваря проливите, защото Конвенцията ясно и недвусмислено предвижда такава възможност само ако Турция е воюваща по отношение на държавите, под чийто флаг са преминаващите кораби“, коментира ръководителят на Центъра по морско право Василий Гуцуляг.

Въпреки това, в текста на Конвенцията от Монтрьо не се съдържа конкретно определение на условията, съдържащи непосредствена военна опасност. изрично не се определят условията, които формират непосредствена опасност от война, а се предполага, че те се определят според конкретната ситуация.

По-късно във вторник военно-дипломатически източник съобщи за РИА Новости, че руските кораби и плавателни съдове, и в частност военноморските сили, нямат проблеми с преминаването през Босфора и Дарданелите. Това, че достъпът на руски кораби в пролива се е оказал затруднен, било заради натовареността на протока или природни катаклизми, затрудняващи навигацията. Източникът допълва, че турските власти, които регулират навигацията, понякога затварят заради мъгла движението в една посока, а после в другата.

По повод тиражираната от турски медии информация, че турска подводница посреща корабите на руските военноморски сили в Дарданелите, източникът на РИА Новости коментира, че в това няма нищо необикновено, тъй като подводници, както и други кораби на турския флот, редовно преминават в двете посоки през пролива./ Memoria de futuro

Източник: РИА Новости; RT

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Дарина Кирова каза:

    май турците си търсят каквото ще намерят. И в момента има среща на държави- пак ли не знаят? Нещо ми мирише на ВСВ началото,от което ме е страх. С руснаците не се играе така, но явно турция е време да я няма на картата. Нарочно е с малка буква

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни