Лавров: Русия ще предостави на ООН доказателства, че Турция купува нефт от Ислямска държава

id-neft

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще предостави на ООН и на всички заинтересовани страни доказателства, че в Турция се внася нефт от терористите на Ислямска държава.

Припомняме, че по-рано днес /сряда/ на специална пресконференция, отразена от над 300 журналисти, руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви, че висшето ръководство на Турция, лично президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейсто участват в незаконния добив и транспортиране в Турция на сирийски и иракски петрол.

„В региона действа екип от бандити и турския елит за кражба на нефт от съседите. Този нефт е в огромно количество и по живи нефтопроводи от хиляди бензиновози влиза на турска територия”, каза Антонов.

Руското министерство на отбраната разпространи сателитна снимка, направена на 14 ноември в района на иракските селища ТАВАН и ЗАХО, на която са идентифицирани 1104 цистерни и тежкотоварни автомобили.

Идентифицирани са трите основни маршрута за доставка на петрола за Турция под контрола на въоръжените банди на Ислямска държава в Сирия и Ирак – западен, северен и източен. Западният маршрут излиза на турските пристанища на крайбрежието на Средиземно море, северният – до рафинерията Патма в Турция, и източният – на голямата товарна база в Джизре.

Заместник-началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Сергей Рудской съобщи, че всеки ден цистерните на Ислямска държава превозват до 200 хиляди барела петрол.

Руските въздушни удари са унищожили около 1000 цистерни от общо 8500, с които разполага Ислямска държава. Годишните печалби на терористите от контрабандната продажба на нефт са около 2 милиарда долара, за което основна заслуга има Турция. / Memoria de futuro

Източник: RT

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни