Русия ще помогне на Сирия за пълна блокада на турско-сирийската граница

lavrov_politika

 

Русия е готова в сътрудничество с Дамаск да предприеме практически стъпки за блокиране на турско-сирийската граница. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори със сирийския си колега Уалид Муалем.

Лавров припомни, че президентът на Франция Франсоа Оланд по-рано също предложи конкретни мерки за блокиране на границата между Турция и Сирия. „Ние силно подкрепяме това предложение. Отворени сме за съгласуване на практически стъпки, разбира се, в сътрудничество с правителството на Сирия”, каза Лавров. „Убедени сме, че затварянето на границата до голяма степен ще реши проблема с изкореняване на тероризма от сирийска земя. Надяваме се, че тази инициатива на президента Оланд ще получи практически израз в рамките на съвместната ни работа, включително в „Групата за поддръжка на Сирия „, заяви руският външен министър.

Междувременно в своя статия от петък, 27 ноември, The Wall Street Journal цитира представител на американската администрация, който заявява, че „има заплаха от международен мащаб, която идва от Сирия и преминава през границите на Турция”. САЩ са поискали от властите в Анкара да поставят допълнителни сили на границата със Сирия, за да се спре пресичането й от страна на бойци на Ислямска държава и по-специално на тези, които се отправят към Европа. Според източници на изданието в държавната администрация „има натиск върху Турция да разположи допълнително няколко хиляди войници по границата със Сирия”. Според Вашингтон е нужно „да се блокира приблизително 100-километрова отсечка от границата, която Ислямска държава използва за прехвърляне на чуждестранни бойци в зоната ва бойните действия и обратно”. По данни на вестника, след пресичането на този участък терористите, в частност тези на територията на Турция, се насочват към Европа.

„Правилата на играта се промениха. Стига вече! Границата трябва да се закрие”, цитира The Wall Street Journal представител на администрацията на САЩ по този повод. Все още не е ясно как ще реагира Турция, пише в статията. Турски официални лица са казали, че са съгласни със нуждата от по-строги мерки за сигурност по турско-сирийската граница и че са започнали да взимат „някои мерки”. „Американските чиновници са предупредили Анкара, че ще се изправи пред „сериозен отговор” от страна на европейските държави, ако Турция не успее да затвори границата и чуждестранни бойци отново успеят да избягат от Сирия и да извършат терористични актове в Европа”, пише в материала.

По материала работи Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: ТАСС

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни