Империя Феникс

imperia-phenix

от проф. Силвия Минева

Перифразирайки известната Хегелова фраза, бих казала – ако историята ни учи, че народите и правителствата на нищо не се учат от историята, то има какво да научат от историците.

Това си мислех тази вечер по време на представянето на книгата на доц. Дарина Григорова „Империя Феникс“.

darinaА също, че българската историческа наука е в добри ръце, защото има своята традиция, своята приемственост и своята мъдрост, както в думите на един от представящите книгата – проф. Андрей Пантев, че нещастен е този, които не умее да се радва на успехите на другия, така и в написаното от самата Дарина в книгата:

„Идеологията винаги умъртвява патриотизма, независимо от аспектите си – леви, десни, центристки и прочие. Не случайно и съвременната идеология, възцарила се след края на студената война – глобализацията, е против патриотизма и суверенитета на националната памет, нелибералният универсализъм на пазара се противопоставя на социалните функции на държавността.

Високата култура е престижна и може да е достъпна само благодарение на държавата, пазарът се ориентира по масовия вкус, който е далече от класиката. Държавата поощрява теоретичната и фундаментална наука (стратегията на бъдещето), губеща за пазара, ориентиран към приложната наука( тактиката на днешния ден).“

Избрах този цитат от книгата, защото илюстрира разликата между мислеща наука, която пита за смисъла и позитивна наука, „независима“ от ценностите, която гони ефективност/печалбата.

А също защото ни казва, че когато е умен човекът, няма значение дали е историк, философ, филолог или някакъв друг „експерт“. Важното е, че не е БЕЗ-различен и пита за смисъла, заради който си струва питането и правенето.

Толкова от мен за събитието и споделената радост, за които благодаря на Дарина и всички, които бяха там – учени, журналисти, общественици, хора…

Сполай ти Дарина, и дай Боже! много пъти още да стоя „на опашка“ за автографа ти.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни