Руски хеликоптер Ми-8 е свален при спасителната операция в Сирия

mi-8

Руски вертолет Ми-8, който е извършвал операция за издирване и спасяване на двамата пилоти на сваления във вторник Су-24, е бил обстрелван и унищожен от територията, контролирана от бунтовниците. Това съобщи руския Генерален щаб. Загинал е руски морски пехотинец, служещ като професионален войник.

„По време на операцията един от двата хеликоптери Ми-8 e бил обстрелван от земята с автоматично оръжие и е бил принуден да кацне на наутрална територия. Един морски пехотинец-наемник е загинал „ – съобщи началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб ген. Сергей Рудской, цитиран от Интерфакс. По-късно вертолетът е бил унищожет с минометен огън.

Членовете на спасителната група и екипажа на хеликоптера са евакуирани и в момента се намират във военновъздушната база „Хмеймим.“ Издирването на екипажа на сваления Су-24 продължава. По предварителните данни, според Генералния щаб, по един от двамата катапултирали пилоти е бил открит огън от земята и е застрелян още докато е бил във въздуха.

Ген.Рудской съобщи, че в зоната на действие на руската авиация днес се е извършвала операцията на сирийските правителствени сили за унищожаването на бандитски формирования, в които по данни на Генщаба, има повече от 1000 бойци от Северен Кавказ. Той подчерта, че нито една от страните, участващи в борбата срещу ИДИЛ, не е споменавала, че в тази област има подразделения на т.нар. умерена опозиция и че не препоръчват удари в района. Напротив, тези райони били известни като територия, контролирана от най-радикалните военни групировки.

Всички действия на ударната авиация вече ще се осъществяват само под прикритието на самолети-изтребители, съобщи ген.Рудской. Противовъздушната отбрана ще бъде усилена, като крайцера „Москва” ще бъде разположен срещу провинция Латакия. Всички цели, представляващи потенциална опасност за руските ВВС, ще бъдат унищожавани.Всички военни контакти с Турция ще бъдат прекратени, заяви руският генерал. Междувременно, в изявление след извънредната среща на НАТО в Брюксел, генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че НАТО подкрепя версията на Турция за свалянето на руския самолет. Столтенберг призова Турция да демонстрира спокойствие и хладнокръвие след инцидента./ Memoria de futuro

Източник: Интерфакс

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. udjs каза:

    Дълбок поклон пред руските войници-винаги войници на честта и справедливостта!
    Блудницата Европа загива под ударите на исляма и въпреки това продължава с подкрепата на ИДИЛ.
    Какво друго е подкрепата за Турция за свалянето на руският самолет от Йенс Столтенберг.
    Тази подкрепа за Турция показва ,че не е далеч деня ,когато глупавите еврогейтци ще забият последният гвоздей в ковчега на Европа с приемането на Турция в ЕС.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни